Česko hlásí první tři vyléčené pacienty s koronavirem, počet nakažených vzrostl na 344

V Ústeckém kraji se tři pacienti vyléčili z nemoci COVID-19. Jsou to tři lidé z Děčína, které byli mezi prvními nakaženými novým typem koronaviru, jak potvrdila informaci České televize ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Česku stoupl na 344, tři z nich jsou ve vážném stavu napojeni na plicní ventilaci.

Tento článek je více než rok starý.

Ústí nad Labem (Aktualizováno: 20:58 16. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Aktuálně je v Česku 344 případů nákazy novým typem koronaviru. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česko ohlásilo 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Bez zdravotních potíží byli tito lidé podle Šimůnkové už dříve, uzdravení prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí dvou dnů.

Obyvatelé Litovle jsou v karanténě. Ve facebookových skupinách spekulují, kdo nákazu rozšířil

Číst článek

„Můžeme potvrdit první tři vyléčené pacienty, nemají příznaky infekce, opakované testy na přítomnost koronaviru jsou negativní,“ řekl České televizi primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

„Vyléčili se sami, lék nemáme. Pomůžeme jim od příznaků, dostanou kyslík nebo ventilátor, když jsou příznaky vážnější. Viru se ale musí zbavit sami. 85 procent lidí koronvirus přečká a uzdraví se samo,“ dodal Dlouhý.

Všichni tři vyléčení jsou členové jedné rodiny, která se vrátila z Itálie. Byli mezi prvními nakaženými. Podle Dlouhého jsou další pacienti, kteří nemají potíže a příznaky nákazy koronavirem, ale jejich testy zatím nejsou negativní.

„Testujeme vzorky, které jsou z nosohltanu a krve. Musí být dvakrát v časovém odstupu negativní a pacienti musí být bez příznaků,“ dodal Dlouhý.

„V České republice máme první tři pacienty vyléčené z nákazy koronavirem! Všichni tři v nemocnici v Ústí nad Labem. Skvělá zpráva a obrovská naděje a motivace,“ napsal na svůj twitterový účet premiér Andrej Babiš (ANO).

Nakažených je 344

K pondělnímu večeru eviduje web ministerstva zdravotnictví 344 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, v pondělí ráno jich bylo o 46 méně. Provedeno bylo dosud 5068 testů.

Nejvíc nakažených je v Praze, celkem 116. Oproti nedělnímu počtu tak hygienici registrují nárůst o 20 případů. Mezi nakaženými v hlavním městě jsou kromě Čechů také cizinci, například dvě studentky z Ekvádoru a USA, které studovaly v italském Miláně a koncem února cestovaly po střední Evropě, žena z Afghánistánu nebo muž z Itálie.

Většina Čechů v Praze se podle informací z neděle nakazila v italských lyžařských střediscích, ale také ve městech Miláno nebo Udine. Virus si ale lidé z Prahy přivezli také z amerického Bostonu, izraelského Betléma, Paříže, Londýna, Barcelony, Švédska nebo Rakouska.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vlády večer řekl, že v českých nemocnicích jsou tři pacienti, kteří jsou nakaženi koronavirem a jsou ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Nově se jedná o ženu ročník 1943, která trpí dalšími onemocněními. Léčí se v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Trpí syndromem akutní dechové tísně, je proto napojena na plicní ventilaci.

tat, kro, aur, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme