Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

První pacienti v Česku se vyléčili z nemoci COVID-19. Jde o tři lidi z Děčína

Testování na přítomnost nového typu koronaviru ve vzorku foto: Reuters

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji se tři pacienti vyléčili z nemoci COVID-19, jde o první potvrzené případy uzdravení v České republice. Jsou to tři lidé z Děčína, kteří byli mezi prvními nakaženými novým typem koronaviru, řekla ČTK ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.
  16:50aktualizováno  18:23

První tři případy nákazy způsobené novým typem koronaviru Česká republika ohlásila 1. března, byl mezi nimi i muž z Děčína. Onemocnění se poté prokázalo i v jeho okolí. Bez zdravotních potíží byli tito lidé podle Šimůnkové už dříve, uzdravení prokázaly dva negativní výsledky v rozmezí tří dnů.

Karanténa v Česku přehledně. Jak se můžete pohybovat, nakupovat, relaxovat

Muž se nakazil na lyžařském zájezdu v Itálii. S pozitivním výsledkem byl hospitalizován v Praze. Po několika dnech přešel do domácí izolace. Zda uzdraveným je právě tento muž, či někdo z jeho okolí, zdravotníci nespecifikovali. „Uzdravily se tři osoby z první skupiny nemocných z Děčína,“ řekl ČTK primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Zdravotníci udělali odběr a výsledek testu byl negativní. „Následně se 48 hodin čekalo, pak byl proveden druhý odběr, jehož výsledek byl také negativní,“ uvedla Šimůnková. Domácí izolace končí v pondělí pro všechny tři uzdravené.

V Ústeckém kraji je k dnešnímu dni 19 potvrzených případů lidí s onemocněním COVID-19. Hygienikům se zatím v regionu daří dopátrávat kontakty nakažených. V preventivní domácí karanténě jich je několik desítek.

V ústecké Masarykově nemocnici je jediné infekční oddělení v celém kraji. Stanice č. 3 je vyčleněna pro pacienty pro hospitalizaci pacientů s podezřením nebo potvrzeným onemocněním COVID-19. K dnešnímu dni je na tomto oddělení jedna žena s potvrzeným oneocněním a 18 lidí s podezřením.

V kraji v pondělí omezily provoz městské úřady či finanční úřad. Teplotu měří zaměstnancům při vstupu do areálu ústecké Spolchemie či Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Teplota se měří také lidem, kteří vstupují na krajský soud.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...