Hlavní obsah

V ČR už je 434 nakažených, koronavirus má i strojvedoucí metra

• Aktualizováno

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl v úterý večer na 434. Vláda zavedla přísnější opatření, aby zabránila šíření nákazy, a podobná omezení zavádějí i další země Evropy i světa.

Foto: Novinky

Celkem nakažených v ČR - 434

Článek

On-line zpravodajství jsme ukončili. Děkujeme za pozornost.

23.50 - Irská vláda se chystá doporučit starším občanům, aby nevycházeli ze svých domovů ve snaze zabránit ztrátám na životech způsobeným novým druhem koronaviru, řekl premiér Leo Varadkar.

22:36 - Turecko hlásí první oběť nového koronaviru, 89letého muže. V Turecku bylo zatím potvrzeno 98 nakažených. Ještě v pondělí jich bylo 47.

21:23 - První dva potvrzené případy nakažení koronavirem SARS-CoV-2 dnes oznámila Černá Hora. Jde o dvě ženy ve věku 72 a 47 let. Podle statistik byla Černá Hora zřejmě poslední evropskou zemí, kde tato infekce nebyla doposud zaznamenána.

20:54 - Jeden z útvarů na pražské centrále České pošty byl zasažený nákazou koronavirem. Nákaza se potvrdila i v nejvyšším managementu společnosti.

Policisté v Lovosicích zabavili spekulantům tisíce respirátorů a statisíce roušek

Koronavirus

20:12 - Lídři zemí EU se na videokonferenci shodli na uzavření vnějších hranic unie. Souhlasili též, že na dálku budou kvůli koronaviru jednat každý týden.

20:04 - Pražský dopravní podnik eviduje strojvedoucího metra nakaženého koronavirem. Ve styku s cestujícími nebyl. Od soboty je v karanténě a s ním dalších 27 zaměstnanců firmy.

19:50 - Novým typem koronaviru se v Německu nakazilo 13 žadatelů o azyl žijících v ubytovnách na šesti různých místech. Obyvatelé centra pro žadatele o azyl v durynském Suhlu se kvůli karanténě vzbouřili.

Britští vědci doporučují rok přerušované karantény

Koronavirus

Kromě 13 nakažených existuje u dalších 31 lidí podezření, že by mohli být rovněž infikovaní. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky kvůli šíření nákazy výrazně omezil práci i podmínky pro podávání žádostí o azyl: žadatel musí mít negativní výsledek testu na koronavirus nebo strávit 14 dní v karanténě, to samé platí i pro pohovory v rámci azylového řízení.

19:49 - Ve Francii od pondělí přibyla více než tisícovka nakažených novým koronavirem, celkem jich je už 7730. Počet mrtvých se za den zvýšil o 27 na 175.

19:28 - Dánsko od středy zakazuje shromáždění více než deseti lidí, oznámila premiérka. Zavřít budou muset všechny bary, restaurace nebo kavárny.

Opozice připomíná, že jí vláda zamázla schůzi ke koronaviru. Když mohla, tak se ale neptala

Koronavirus

19:17 - Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová večer upřesnila, že na Slovensku je už 97 případů nákazy koronavirem. V úterý přibylo 25 nových případů.

18:44 - Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo na nemoc Covid-19 užití experimentálního léku Remdesivir americké firmy Gilead v ČR. Pro pacienta v kritickém stavu ho žádá Všeobecná fakultní nemocnice. Česko může firmu o lék požádat a popsat stav pacienta. Firma posoudí, jestli ho zařadí do klinické studie a lék mu poskytne. Premiér Andrej Babiš řekl, že by pro lék Česko poslalo armádní speciál.

Pacientovi v kritickém stavu můžou dát lék na ebolu, souhlasilo ministerstvo

Koronavirus

18:35 - Česko má k úterním 18:00 celkem 434 případů nákazy novým koronavirem. Od pondělního večera tak přibylo 90 případů. Nejvíce nakažených je stále v Praze.

18:28 - Počet potvrzených případů v Itálii stoupl z 27 980 na 31 506. Počet obětí stoupl o 345 na 2503.

18:23 -  V Íránu dočasně na čtrnáct dní propustili na svobodu britskou humanitární pracovnici s íránským pasem Nazanin Zaghariovou-Ratcliffeovou.

18:12 - Vakcína proti novému druhu koronaviru by mohla být připravena do podzimu. Uvedla to předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová po schůzce se zástupci německé laboratoře CureVac.

17:44 - Lucemburský premiér Xavier Bettel vyhlásil v zemi kvůli epidemii koronaviru nouzový stav a nařídil občanům, aby se v co nejvyšší možné míře vyhýbali kontaktu s dalšími lidmi. Premiér podle ní v parlamentu rovněž naznačil, že kabinet hodlá uplatnit dosud nikdy nevyužitý článek ústavy, podle nějž lze v "mezinárodní krizi" vládnout pomocí dekretů vydávaných lucemburským velkovévodou.

17:43 - Krve od dárců zatím není v transfuzních centrech akutní nedostatek, může se to ale zhoršit. Na nákazu nemocí COVID-19 se odběry netestují.

Bude to stát strašně moc. Řešení koronaviru přijde podle Babiše na desítky miliard

Koronavirus

17:41 - Přerušení či omezení výroby v Evropě kvůli koronaviru hlásí kromě VW a Škody Auto i další automobilky, včetně německého Daimleru a amerického Fordu.

17:30 - Rakouská armáda kvůli koronaviru povolává od května asi 3000 členů milic, uvedla ministryně obrany. Ambasády budou místo policie hlídat vojáci.

17:24 - V Německu je dosud nakaženo koronavirem 8600 lidí. Nejvíce pacientů hlásí spolková země Severní Porýní-Vestfálsko a to více než 3300, druhou nejpostiženější zemí je Bavorsko s více než 1300 pacienty a Bádensko-Wurttemberskos více než 1100 případy. V Německu zemřelo na nákazu Sars-CoV-2 23 lidí.

Epidemie vyvrcholí v Evropě na konci března, ukazuje studie

Koronavirus

17:20 - Turisté se od středy nedostanou do spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Rozhodla o tom tamější vláda.

16:08 - Na pobřeží italské Riviéry se kvůli lidem, kteří navzdory vládnímu nařízení nedodržují karanténu a chodí volně ven, zavírají některé pláže a pobřežní promenády. V pondělí uzavřelo promenády například ligurské letovisko La Spezia, na pláže se nesmí ani v nedalekých městech Lerici, Porto Venere či Rapallo.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli nedodržování karantény se v Itálii uzavírají některé promenády, pláže a cyklostezky.

16:05 - V domově důchodců Monte Hermoso (Krásná hora) v Madridu zemřelo kvůli novému koronaviru 19 seniorů a nejméně 70 dalších jeho klientů je nakaženo, napsal deník El País. V domově žije kolem dvou stovek klientů.

16:01 - Izrael zpřísnil opatření proti šíření nákazy koronavirem.  V zemi se omezuje veřejná doprava - nebude fungovat v noci a o víkendech. Vláda také oznámila, že poskytne podnikům po 50 milionech šekelů (přes 300 milionů korun) na výzkum a vývoj technologií, které pomohou proti koronaviru.

16:00 - Británie hlásí 400 nových pacientů s koronavirem, od pondělí počet případů narostl o čtvrtinu na 1950. Testováno bylo v zemi přes 50 tisíc lidí.

Úředník pražského magistrátu má pozitivní test. Padesát kolegů je v karanténě

Koronavirus

15:36 - Obyvatelé Libereckého kraje se už nesmí bez roušky na obličeji vůbec pohybovat ve veřejném prostoru. Rozhodl o tom krajský krizový štáb. Opatření platí od úterní 18. hodiny až do odvolání.

„Je to zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob bez ochranných prostředků dýchacích cest v místech, kde by se lidé mohli zjednodušeně řečeno potkat s někým cizím. Patří do toho prostředky veřejné dopravy, otevřené provozovny,  sociální a zdravotnická zařízení, sídla úřadů a institucí, pošty, lékárny, bank i taxíky,“ upřesnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

15:26 - Fotbalové mistrovství Evropy bylo podle očekávání odloženo o jeden rok, konat se bude od 11. června do 11. července 2021. Šampionát, na který se kvalifikoval i český národní tým, se má hrát na 12 stadionech v různých členských zemích UEFA od Irska po Ázerbájdžán.

14:49 - Nošení roušek na veřejnosti se snaží propagovat i skauti. Ve výzvě na svém twitteru k tomu využili popularitu legendárního hrdiny Stínadel Širokka.

14:32 - Jindy hojně využívané hlavní nádraží v Brně je dnes téměř prázdné. Cestující si drží od sebe ještě větší odstup, než je pro pohyb na veřejnosti doporučováno.

Foto: pko, Právo

Hlavní nádraží v Brně využívá v těchto dnech jen minimum cestujících

14:30 - Ošetřovné zůstane ve výši 60 procent po celou dobu trvání nouzového stavu, dohodla se na tom v úterý vláda. Týkat se bude péče o děti mladší 10 let. Ošetřovné by měly dostat i OSVČ.

14:27 - Jízdné zdarma zavádí od středy v důsledku šíření nákazy koronaviru Zlínský kraj ve všech linkových autobusech. Cestující budou v autobusech nastupovat pouze zadními dveřmi, zároveň budou povinni použít roušky nebo podobné ochranné prostředky.

14:06 -  Do Uničova v úterý po poledni dorazila z centrálních zásob zásilka tří tisíc respirátorů, tisícovky rukavic, 250 brýlí, 150 litrů dezinfekce. Rozdělována je podle požadavků jednotlivých obchodů a jiných provozoven. „Lidé zajišťující chod města, zásobování obyvatel a další nezbytné služby tak budou alespoň do jisté míry chráněni,“ napsala radnice na webu města.

13:55 - Z Číny odstartovalo letadlo s rychlotesty na koronavirus pro Českou republiku.

13:49 - Škoda Auto uzavře výrobu v pátek, řekl Babiš. Německá automobilová skupina Volkswagen oznámila, že uzavře své podniky na dva až tři týdny.

13:46 - V Česku je 396 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je o 52 víc než v pondělí večer. Provedených testů bylo zhruba 6600, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

13:44 - Fotbalové mistrovství Evropy se kvůli pandemii koronaviru letos v létě neodehraje. Podle médií byl šampionát o rok odložen, UEFA to zatím nepotvrdila.

13:38 -  Bosna a Hercegovina vyhlásila kvůli koronaviru stav katastrofy, aby mohla lépe koordinovat potřebná opatření mezi oběma autonomními regiony, které stát tvoří. Oznámil to v úterý předseda ústřední vlády Zoran Tegeltija.

13:15 - Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil v úterý 12 nových případů koronaviru. V zemi je tak celkem 84 infikovaných.

12:53 - O podomácku ušité roušky už požádal i brněnský magistrát. „Pokud máte či ušijete roušky a můžete je zdarma poskytnout k využití v potřebných oblastech veřejných služeb, jejich nonstop příjem probíhá na Kolišti 19. Roušky budou přednostně distribuovány do sociální oblasti jako domovy pro seniory, terénní pracovníci, a dále pak na úřady městských částí, zdravotnickým zařízením či dopravnímu podniku,“ požádalo o pomoc vedení města.

„V případě nabídky jakékoliv další pomoci, jako je poskytnutí látek na roušky nebo dezinfekcí, ale i třeba volných prostor, personálních kapacit apod., se v čase 8.00–15.00 hod. můžete obrátit na tel. číslo 542 173 773, kde se domluvíte s pracovníky magistrátu na dalším postupu. Mimo uvedený čas můžete poslat e-mail na adresu koronavirus@brno.cz,“ dodal magistrát.

Foto: Novinky

Fronta před lekárnou v pražských Dejvicích

12:15 - Novému koronaviru v Íránu podlehlo dalších 138 lidí, což představuje nárůst mrtvých o 13 procent. Dosud se nemocí Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, v zemi nakazilo 16 169 osob a 988 nemoci podlehlo. S odvoláním na íránské úřady to napsala agentura AP.

11:55 - Počet nakažených novým koronavirem se ve Španělsku za posledních 24 hodin zvýšil o téměř 2000 na 11 178, uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví. Obětí je podle něj už 491. Oproti údajům oznámeným v pondělí jde o výrazný nárůst, v pondělí dopoledne hlásily místní úřady asi o tisícovku více případů oproti předchozímu dni.

Ve Španělsku za den přibylo téměř dva tisíce nakažených

Koronavirus

11:33 - Jeden z pracovníků závodu potravinářské společnosti Hamé v Kunovicích se nakazil koronavirem. Firma přijímá hygienická opatření, omezí i výrobu.

11:14 - Policisté společně s vojáky začali v Plzeňském kraji kontrolovat česko-německou hranici i mimo přechody. „Zaměřujeme se například na místa, kde přes hranici vedou cyklostezky nebo turistické cesty," uvedla mluvčí krajské policie Martina Korandová. Podle ní zatím nikoho při nelegálním přechodu zelené hranice nepřistihli.

10:53 - Německo má podle dopoledního propočtu Bildu přes 7200 nakažených koronavirem. Institut Roberta Kocha hodnotí riziko pro obyvatele jako vysoké.

10:44 - Premiér Andrej Babiš (ANO) se telefonicky omluvil novináři Novinek Pavlu Jaňurkovi, kterého Ústřední vojenská nemocnice v Praze odmítla testovat přesto, že lékaře upozornil, že byl ve styku s nakaženými hasiči. Jeho následný test byl pozitivní. Babiš sdělil, že ho situace mrzí a jeho prohlášení, ve kterém článek o Jaňurkově případu na Novinkách označil za lživý, vycházela z chybných informací, jež dostal.

Již včera se novináři omluvil ředitel nemocnice Miroslav Zavoral.  

9:29 - V Polsku stoupl počet potvrzených případů koronaviru na 205, pět lidí zemřelo, uvedla místní média s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Předchozí bilance čítala 150 infikovaných a tři mrtvé.

9:12 - Skupina Volkswagen kvůli koronaviru uzavře na dva až tři týdny své evropské provozy. Poslední směna ve většině závodů bude tento pátek, uvedl koncern.

Hasiči připravují testovací stanoviště koronaviru v Městské nemocnici OstravaVideo: HZS Moravskoslezkého kraje

9:06 - Maďarsko v úterý oznámilo, že v zemi je 50 infikovaných koronavirem. Je mezi nimi 39 občanů Maďarska, devět Íránců, jeden Brit a jeden občan Kazachstánu.

8:40 - Ve Zlíně už mají roušky i bratři Tomáš a Jan Antonín Baťovi. Sochy legendárních obuvníků symbolicky děkují lidem za jejich nošení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sochy Tomáše a Jana Antonína Bati ve Zlíně v době koronavirové pandemie.

8:33 - Kvůli pandemii koronaviru byl zrušen tradiční motocyklový závod na britském ostrově Man. Tourist Trophy, která se jezdí od roku 1907 a patří k nejnebezpečnějším motoristickým podnikům, se letos měla uskutečnit od 30. května do 13. června.

8:09 - V Česku bylo k dnešnímu ránu 383 potvrzených případů nákazy koronavirem, o 39 víc než večer. Vyléčili se tři lidé, počet testů překročil 6000.

Většina Čechů se cítí ohrožena koronavirem

Koronavirus

7:26 - Určité ohrožení koronavirem pociťuje 73 pct Čechů, zjistila agentura Ipsos. Opatření vlády proti šíření viru hodnotí devět z 10 lidí jako potřebná.

7:25 - Ukrajinská vláda rozhodla kvůli koronaviru o omezení vnitrostátní osobní dopravy, od dnešního dne ve velkých městech nebude jezdit metro.

Lidé v karanténách tápou. Léčí se slivovicí a paralenem a čekají na hygienu

Domácí

7:11 - Z Británie a Irska se nesmí třicet dní létat do Spojených států. O půlnoci washingtonského času (5:00 SEČ) začal platit zákaz vydaný v souvislosti s šířením nového typu koronaviru. Už od soboty platí třicetidenní zákaz letů do USA pro cizince z 26 evropských zemí, které jsou členy schengenského prostoru volného pohybu, tedy i z Česka.

6:19 - Americký oscarový herec Tom Hanks a jeho manželka Rita Wilsonová opustili australskou nemocnici, v níž byli od minulého týdne kvůli nákaze koronavirem. Manželský pár ale zůstává v domácí karanténě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

6:13 - Karanténu vyhlásila Venezuela, kde se objevilo 33 případů nákazy. V reakci na šíření koronaviru uzavřela své hranice Kolumbie, která s Venezuelou sousedí a má celkem 54 případů.

Muž z Hradce po návratu z Itálie odmítl karanténu. Pak se zranil a ohrozil záchranáře

Koronavirus

6:04 - V pevninské Číně je 21 nových případů nakažení, jeden z nich je v provincii Chu-pej, kde se nemoc objevila poprvé. Třináct lidí koronaviru podlehlo. Celkový počet úmrtí v zemi se vyšplhal na 3226.

Anketa

Cítíte se ohroženi koronavirem?
Ano
54,7 %
Spíše ano
19,2 %
Spíše ne
14,1 %
Ne
12 %
Celkem hlasovalo 31876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám