Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Nákaza ochromuje také Rusko. KHL a fotbalová liga vyhlásila pauzu a hledá formát pro dohrání soutěží

Sport

  7:03
Moskva - Ruské soutěže dlouho stály mimo opatření, která se kvůli rozšíření koronaviru postupně zaváděla po téměř celé Evropě. Nyní se zastavilo play off KHL a také ve fotbalové lize jsou odložena první utkání.

Unavení hokejisté Jokeritu opouštějí led. foto: www.khl.ru

Regulérní průběh soutěže? V Kontinentální hokejové lize nikoliv. Vše začalo sobotním odhlášením Jokeritu Helsinky s českým obráncem Davidem Skleničkou z rozehraného play off, finský klub se rozhodl ukončit sezonu a do čtvrtfinále proti Petrohradu kvůli hrozbě koronaviru nenastoupí. Třetí nejlepší celek Západní konference takto postupoval na základě nařízení finské vlády o zákazu společenských akcí.

„Je to výjimečná situace a vyžaduje výjimečná opatření. Blaho a zdraví lidí a naší společnosti jsou prvořadé a Jokerit chce jednat v této záležitosti zodpovědně,“ uvedl v prohlášení na stránkách klubu jeho prezident Jari Kurri.

Ostatním klubům finská legenda popřála v boji o Gagarinův pohár hodně štěstí, nechce ale riskovat zdraví svých hráčů a členů realizačního týmu. „Vedli jsme důkladná jednání se svými týmovými lékaři a hráči a společně jsme dospěli k tomuto závěru. Je to velmi obtížné, ale nutné rozhodnutí,“ doplnil Kurri.

V pondělí se navíc k Jokeritu přidal i kazašský Barys Nur-Sultan. Druhý nejlepší tým Východní konference odmítl rozehrát svoji sérii s Novosibirskem, a donutil tak vedení soutěže přemýšlet o jejím osudu ještě vážněji.

K tomu se přidala kritika známých osobností. Například bývalý úspěšný útočník a trenér sborné Vjačeslav Bykov prohlásil: „Zdraví lidí je na prvním místě. Myslím, že by bylo logičtější zastavit Gagarinův pohár, protože se musíme starat o zdraví hráčů, kteří jsou také ohroženi. Situace ve světě je složitá a tuhle nemoc musíme porazit společným úsilím. Myslím, že je lepší to ukončit a prohlásit tento ročník za neplatný.“

Ještě v neděli zástupci Kontinentální ligy vydali diplomatické prohlášení: „Koronavirus významně ovlivňuje svět sportu, což přinutilo mnoho zemí po celém světě zrušit nebo odložit své soutěže. KHL si je velmi dobře vědoma své odpovědnosti vůči fanouškům, týmům a celému personálu a pečlivě monitoruje situaci, jak se vyvíjí. Hodláme dodržovat všechny pokyny státních orgánů.“

Objektivně nebyl k ráznému přístupu takový důvod jako ve zbytku Evropy. V Rusku bylo podle agentury Interfax k pondělnímu večeru evidováno „jen“ 93 potvrzených případů nákazy a tamní vláda uzavřela hranici s Běloruskem pro osobní dopravu. Zítra měly začít čtvrtfinálové boje podle plánu,navázat na poslední osmifinálový duel mezi moskevskými celky Spartakem a Dynamem, který se jako první odehrál bez diváků, apokračovat i na dalších stadionech před prázdnými tribunami.

Včera pozdě večer však už KHL přistoupila k razantnějšímu opatření: přerušení play off na týden a v pauze naplánovat herní systém a rozpis pro zbylých šest celků.

Fotbal odložil první zápasy

Razantněji než před několika dny reaguje na aktuální dění okolo koronaviru také fotbalová Premier Liga. Prvními odloženými duely jsou šlágr 23. kola CSKA Moskva – Zenit Petrohrad, maximálně v náhradním termínu se odehraje zápas Lokomotiv Moskva – FK Orenburg, předchozí ligové klání se ještě hrálo před diváky.

Ba co víc. V utkání aktuálního lídra tabulky, petrohradského Zenitu, jenž suverénně rozdrtil Ural 7:1, si domácí fanoušci z šířící se epidemie nic nedělali. „Všichni umřeme, jsme nakažení fotbalem a pro Zenit umřeme,“ zpívali příznivci ve svém domácím sektoru.

Dohromady na góly bohatému zápasu v Gazprom Areně přihlíželo 33 667 diváků. Zdá se ale, že i pro ně přichází čas, kdy ztratí výsadní možnost sledovat utkání přímo z tribun, kterou vytlačí boj s rychle se šířící pandemií.

Autor: