Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Číslo nakažených rapidně vyskočí.“ Hamáček: Rychlotesty ukáží promořenost české populace

Autor: David Polák, Bohuslav Štěpánek - 
18. března 2020
00:00

V Česku ještě prudce vzroste počet potvrzených případů nákazy COVID-19, a to až z Číny dorazí rychlotesty na koronavirus. Řekl to v pořadu Blesku Epicentrum vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že dosavadní testování nezachytí všechno. Muže (33) z Ústí nad Labem, který na vyhrožoval, že šíří koronavirus – například tím, že olizuje pečivo v supermarketech, by poslal do vězení. Hamáček také řekl, kdy dorazí slibované roušky a respirátory, jestli opatření v Česku přitvrdí a rýpl si do ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

„Přeju mu, aby těch osm let dostal a osm si odseděl. Pokud to udělal úmyslně, tak si nezaslouží nic jiného, než kriminál,“ tak vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v Epicentru Blesku okomentoval případ muže (33) z Ústí nad Labem, který na sociálních sítích vyhrožoval, že šíří koronavirus – například tím, že olizuje pečivo v supermarketech. „Pane redaktore, tomu nezabráníte, pitomců je všude dost,“ dodal.

Vicepremiér Hamáček v Epicecentru okomentoval i nedostatek roušek a respirátorů v Česku. „Situace zajištění ochrannými prostředky je tristní, to je třeba si říct. Převzali jsme část těch nákupů, protože to ministerstvo zdravotnictví nezvládalo,“ rýpl si ministr vnitra do vládního kolegy Adama Vojtěcha (za ANO).

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hostem pořadu Epicentrum dne 17.3.2020. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hostem pořadu Epicentrum dne 17.3.2020. | archiv Blesku

Bude jich dostatek

Potvrdil, že Česko má v Číně přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další materiál. „Prostředky za miliardu ochrání naše občany na tři, možná čtyři týdny. Až přiletí první velké letadlo, kde jsou miliony respirátorů a miliony roušek, tak se to zlomí,“ zmínil Hamáček. Obří zásilka by do Česka měla dorazit v neděli. Doveze ji ukrajinský nákladní letou Antonov, lterý pojme 120 tun materiálul: „Cílem je, aby každý občan měl roušku, kterému je občas potřeba ji vyměnit. Rouška vám podle zkušeností z Číny, když si ji nasadíte při pobytu venku, týden vydrží.“

Ještě předtím ale dostanou lékaři k dispozici 150 tisíc rychlotestů, které odletěly z Číny vládním speciálem v úterý odpoledne. 

„Rychlotesty z Číny by se v Česku mohly začít používat od čtvrtečního odpoledne," uvedl vicepremiér Hamáček s odkazem na to, že testy dorazí v noci na středu a pak bude potřeba je ještě distribuovat na příslušná místa.

To, že lékaři budou mít možnost testovat rychle, ale může podle Hamáčka s počtem nakažených v Česku pořádně „zamávat“. „Je jasné, že až nasadíme rychlotesty, tak to číslo rapidně vyskočí. Určitě to dosavadní testování nezachytí všechno. Podle těch rychlotestů se ukáže, jak také fungují vládou přijatá opatření.“

V úterý 17. března 2020 začalo platit nařízení primátora - do pražské MHD vstup bez roušky zakázán. V úterý 17. března 2020 začalo platit nařízení primátora - do pražské MHD vstup bez roušky zakázán. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Poslechněte, nebo přitvrdíme

V omezení volného pohybu osob po Česku apeloval na rozum obyvatel. Nelze ale podle něj uhlídat všechny. „Nemůžeme policistu postavit do každého parku a na každou ulici. Jak to budeme trestat? Největší trest je umřít. Když to ti lidé budou dělat, tak někoho můžou buď zabít, nebo umřít. Já nevím, co je ještě větší trest?“ zmínil šéf resortu vnitra s tím, že vláda může ještě přitvrdit.

Jan Hamáček zpětně připustil, že některá opatření by byla účinnější, pokud by se přijala dříve. Nebylo to ale průchodné: „Kdyby někdo přišel třeba v prosinci, že chce někdo koupit ochranné pomůcky jako roušky za tři miliardy korun, tak by tu tiskovou konferenci a následné dotazy nepřežil. Mohlo se začít dřív, a za to je potřeba se omluvit, ale když to takhle vypuklo, tak jsme se to snažili rychle vyřešit,“ vysvětlil.

Obyčejný smrtelník si už respirátor nekoupí. Až do odvolání. Obyčejný smrtelník si už respirátor nekoupí. Až do odvolání. | Reuters, R. Klejch

Máme to pod kontrolou

Ministr vnitra je stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) přesvědčený, že Česko je v tom, jak zvládá koronavir, ve srovnání s jinými zeměmi napřed. Netroufá si ale odhadnout, kdy si Česko od restrikcí oddychne. „Jsme na tom s vybavením ventilátory lépe než Itálie na počet obyvatel,“ uvedl s odkazem na údaje ministerstva zdravotnictví. Než pominou všechna stávající opatření, to potrvá podle Hamáčka týdny.

Celý záznam pořadu můžete zhlédnout zde:

Video  Epicentrum Jan Hamáček  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kasandra ( 18. března 2020 10:27 )

V nemecku virologove od techto rychlotestu odrazuji, protože maji jen 33 procentni presnost.

lunatic ( 18. března 2020 09:54 )

Já jsem připraven jej políbit i na tu druhou, hezčí tvář dosud ukrytou v kalhotech - sdělte mi tedy, prosím,kdy mi jej přivezete

lunatic ( 18. března 2020 09:51 )

Teď nebudu zbytečně přetěžovat zdravotnictví - absolvuji až tu nejmodernější verzi testu, která určí, zda zesnu, či nikoliv - vlastně to je již předem jisté ... a tak na test ani nepůjdu - z důvodu úspory svého času.

nikolaev ( 18. března 2020 09:49 )

vláda pracuje velmi dobře!! dovedete si představit vládu opozice radši ne nebudu vás strašit stačí pitomci novinářu,a zdejších pisálku!! jen díky vládě to zde není jako v itáli­i,ně­mecku,­španěl­sku tak že kritici Babišovi vládě by jste měli líbat ryt!!!

BoziMilda ( 18. března 2020 09:41 )

To co tu popisujete, to už nepochybně nastalo před pár týdny. Proto se teď vynořují případy bez italské a jiné vazby. A proto je karanténa všech, protože nositelem může být každý. Během těh 14 dní ti nakažení buď onemocní a objeví se, nebo tím bez příznaků projdou a vir tělo zlikviduje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa