Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko vypraví dvě letadla pro 250 Čechů uvízlých na Kanárských ostrovech, připravují se lety do dalších zemí

Turisté s rouškami na letišti v Praze foto:  Dan Materna, MAFRA

PRAHA - Česko ve středu vypraví dva lety, které vyzvednou 250 českých občanů, kteří kvůli koronaviru uvízli na Kanárských ostrovech. Připravuje se letecké vyzvednutí českých občanů z Maroka, z Filipín a z Vietnamu, v jednání je i vyslání letadla pro Čechy v Latinské Americe. Novinářům to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
  11:24aktualizováno  14:39

V zámoří uvízly podle Petříčka stovky Čechů, kteří kvůli rušení letů nemají jak se vrátit do Česka. Vláda vyšle letadlo pro ty, u nichž se nepodařilo vyjednat jejich vyzvednutí s jiným státem Evropské unie. Pokud bude v českých letadlech kapacita, nabídne Česko i svým sousedním zemím, že do Evropy převeze i jejich občany.

„Dnes poletí dva lety na Kanárské ostrovy, kde máme více než 250 občanů, kteří nemají jak se dostat zpět do země. Zítra (ve čtvrtek) na základě zvláštní výjimky bude umožněn let společnosti Ryanair, kterým se z Maroka vrátí zpět přibližně 200 Čechů,“ řekl Petříček. Dodal, že poletí i zvláštní letadlo na Filipíny, kde je zhruba 150 českých občanů, kteří se kvůli uzavření letového prostoru nemají jak vrátit.

Koronavirus donutil aerolinky uskutečnit nejdelší linkový let, z Tahiti do Pařiže boeing urazil téměř 16 tisíc kilometrů

„Dnes jsme rozhodli, že bychom příští týden vypravili speciální letadlo ve spolupráci s vietnamskými aerolinkami z Vietnamu, kde chceme především odvézt naše spoluobčany, ale vzhledem ke kapacitě bychom měli být schopni to nabídnout dalším členským státům Evropské unie,“ řekl ministr. „Připravujeme také vyzvednutí našich spoluobčanů v Latinské Americe, kde například v Panamě, v Dominikánské republice nebo v Kostarice jsou desítky Čechů, kteří jsou uvězněni v důsledku rušení letů a uzavírání vzdušného prostoru,“ dodal.

Češi v zahraničí, kteří se chtějí vrátit do vlasti, by měli podle Petříčka kontaktovat českou ambasádu, která prověří i jejich návrat komerčními linkami. Taková možnost existuje zejména v případě USA. Teprve když jsou možnosti návratu vyčerpány, připravuje ministerstvo repatriační plány. „Naším cílem je umožnit každému Čechovi v zahraničí vrátit se domů,“ řekl ministr. 

Ministerstvo zahraničí také vypravuje autobusy pro české občany v Evropě, kteří nemají možnost se vrátit domů. V uplynulých dnech zamířily autobusy do Frankfurtu, Vídně, Berlína, Mnichova a Londýna a byly určené zejména pro cestující, kterým byl zrušen navazující let a uvízli na velkých letištích. Dnes ministerstvo vypravuje autobusy do Vídně, Paříže, Frankfurtu a do Chorvatska a Slovinska. Ve čtvrtek by měly další autobusy vyzvednout Čechy z Paříže, Lucemburku a ze Švýcarska.

Přílet pasažérů z postižené oblasti koronavirem na letiště v Brně.
Přílet pasažérů z postižené oblasti koronavirem na letiště Brno.

„Mimořádné přepravy se mohou zúčastnit pouze občané ČR, kterým byla zrušena navazující doprava do ČR v důsledku zavedených opatření. Na všechny cestovatele bude nahlíženo jako na cestovatele z rizikových zemí a přeprava nebude umožněna osobám, které budou vykazovat příznaky onemocnění,“ upozornilo ministerstvo na svých internetových stránkách. Českým občanům doporučuje, aby přednostně využívali k návratu individuální komerční možnosti cest na hranice, po jejichž pěším překročení by je mohl na české straně vyzvednout rodinný příslušník.

Autor: