COVID-19: EP pracuje na přesměrování prostředků do nejvíce postižených regionů a odvětví 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • Schválení opatření v rámci boje s nákazou COVID-19 a jejími následky jsou pro EP prioritou 
  • Výbor EP pro regionální rozvoj pracuje na podpoře nejpostiženějších komunit 
EP je připravený přesměrovat fondy EU regionům a sektorům, které nejvíce postihla pandemie nového koronaviru  

Výbor EP pro regionální rozvoj intenzivně pracuje na urychleném schválení a implementaci Investiční iniciativy pro reakci na koronavirus (Coronavirus Response Investment Initiative).

Předseda výboru EP pro regionální rozvoj Younous Omarjee (GUE/NGL, FR) v pátek prohlásil: „Přišla chvíle, kdy musí Evropa projevit solidaritu. Kohezní politika je neoddělitelně spjatá se solidaritou a teď – více než kdykoliv předtím – musí čelit této výzvě tak, aby byla implementována co nejefektivněji. Výbor pro regionální rozvoj bude dělat vše pro to, aby byly peníze uvolněny tam, kde jsou nejvíce potřebné.“

Další postup

Změny pravidel, které upravují financování ze strany EU, jsou schvalovány prostřednictvím řádného legislativního procesu. Nová právní úprava bude tedy výsledkem dohody Evropského Parlamentu a Rady (ministrů) EU a jejího následného schválení oběma institucemi.

Předsednictvo Výboru EP pro regionální rozvoj a jeho koordinátoři (lídři poslaneckých klubů ve výboru) už brzy oznámí další kroky. Snahou výboru je projednat návrh z dílny Evropské komise co nejdříve. Změna pravidel umožní přesměrování prostředků do regionů a odvětví, které pandemie nejvíce zasáhla.

Souvislosti


Evropská komise dne 10. března informovala o Investiční iniciativě pro reakci na koronavirus (Coronavirus Response Investment Initiative), která je zaměřená na podporu systémů zdravotní péče, malých a středních podniků, pracovního trhu a dalších zranitelných hospodářských odvětví členských států. Legislativní návrhy, které upravují tzv. Nařízení o společných ustanoveních a pravidla vztahující se na Evropský fond regionálního rozvoje a Evropský námořní a rybářský fond, byly předloženy 13. března.

Komise chce na boj proti následkům pandemie nového koronaviru z kohezní politiky uvolnit 37 miliard eur. Exekutiva EU za tímto účelem oznámila, že se tento rok vzdá své povinnosti požádat členské státy o vrácení nevyužitých prostředků předběžného financování strukturálních fondů. Těchto přibližně 8 miliard eur z rozpočtu EU budou moci členské státy použít na doplnění strukturálních finančních prostředků ve výši 29 miliard eur pro celou EU.


Komise navrhuje rozšířit rozsah působnosti Fondu solidarity EU také na krizi v oblasti veřejného zdraví, aby se fond mohl v případě potřeby mobilizovat pro nejvíce postižené členské státy.