Jednotný trh EU: Zajištění přeshraničního zásobování zdravotnickými pomůckami 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

Přednostní tzv. zelené pruhy pro přepravu zdravotnického materiálu a potravin by měly být zavedeny v celé EU ©Tina7si/Adobe Stock  

Zajištění nepřetržité dodávky základního zboží a nezbytného zdravotnického a ochranného vybavení na jednotném trhu je klíčové k řešení krize COVID-19.

Předsedkyně Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, Petra De Sutterová (Greens/EFA, BE), a předsedkyně Výboru pro dopravu a cestovní ruch, Karima Delliová (Greens/EFA, FR) uvítaly dnešní rychlé rozhodnutí ministrů dopravy EU podpořit přednostní zelené jízdní pruhy pro přepravu základního zboží jako je jídlo a nezbytného zdravotnického a ochranného vybavení, jak navrhovali evropští poslanci a Evropská komise. Nové opatření by mělo přispět k ochraně zdraví a zároveň zajistit dostupnost základního zboží a služeb v rámci celého jednotného trhu EU.

„Úplné uzavření hranic se může zdát jako nejbezpečnější způsob ochrany našich občanů, ale aby naše zásobování zůstalo nepřerušené, všichni jsme závislí na dodávkách z ostatních členských států. Zaručením nepřerušené přepravy základního zboží jako jsou potraviny a zajištěním nepřetržitého dodávání zdravotnického a ochranného vybavení by se mělo zajistit, že se z této krize nestane katastrofa. V oblasti veřejného zdraví jsme na sobě závislí a můžeme se na sebe spolehnout,“ řekla předsedkyně Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Petra De Sutterová.

„Zavedení tzv. zelených jízdních pruhů, určených zejména pro přepravu zdravotnického a ochranného vybavení, bude v nadcházejících dnech a týdnech nanejvýš důležité,“ zdůraznila s odkazem na závazek členských států o dodávkách zdravotnického vybavení Petra De Sutterová.

Předsedkyně Výboru pro dopravu a cestovní ruch Karima Delliová prohlásila, že k překonání této krize bude nevyhnutelné zajistit plynulé překračování hranic a koordinaci mezi členskými státy. „Musíme najít způsob, jak udržet naše dopravní systémy funkční a jak zkrátit fronty (na hranicích), abychom ušetřili čas a peníze. Jsme připraveni jednat společně a rychle a stojíme za řidiči i celým dopravním odvětvím, které neúnavně pracuje na udržení zásobování během této krize,“ uvedla Delliová.

„Zároveň je naléhavě potřeba zavést opatření zaměřená proti tzv. letům duchů. Leteckým společnostem musí být poskytnuty záruky, že budou mít vyhrazené sloty na letištích i v budoucnu. To je jediný způsob, jak zabráníme letům s prázdnými letadly v EU,“ dodala Delliová.