V Česku zemřel první pacient s nemocí COVID-19. Byl to pětadevadesátiletý muž hospitalizovaný v pražské Nemocnici na Bulovce, uvedl iDnes.cz. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že muž měl další přidružená onemocnění.

Potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku je 1120. Během neděle zatím přibylo 73 nových případů. Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, několik jich ale leží v nemocnicích ve velmi vážném stavu, nikdo onemocnění Covid-19 nepodlehl. Testů bylo dosud provedeno 15 584. Nejvíce nakažených je nadále v Praze a Středočeském kraji.

Hasiči postupně z policejního skladu v Opočínku u Pardubic rozvážejí zdravotnický materiál dopravený letecky z Číny. Ochranné pomůcky proti koronaviru míří do jednotlivých krajů i nemocnic. V neděli ráno byla do Opočínku přivezena dodávka přepravená velkokapacitním letounem Ruslan, řekl novinářům hlavní logistik akce Martin Kučera z Hasičského záchranného sboru. Současně s materiálem z Ruslanu přijela do Opočínku dodávka přepravená dalším letadlem na letiště v Praze.

"Veškerý materiál, který dorazil dnes nad ránem, byl během čtyř hodin z armádních vozidel vyskládán a roztříděn, protože nebyl v letadle uspořádán. Každé auto obsahovalo všechny části dodávky, které navíc byly v bednách o rozdílné kapacitě," uvedl Kučera.

Přísná karanténní opatření by se podle náměstka ministra Romana Prymuly mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí. "Velikonoce zřejmě nebudou takové, jako jsme zvyklí. Budou bez návštěv a bez kostelů," řekl ministr. Na hranicích budou opatření podle Prymuly nejspíš trvat déle.

V České televizi pak Prymula řekl, že pokud na konci března bude méně než 8500 nakažených, bude v dalších deseti dnech možné uvolňovat vyhlášená opatření. 

Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit také uzavření škol. Podle ministra to bude zřejmě na přelomu května a června. Náměstek Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky. "Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin," řekl.

Cestování do zahraničí podle Prymuly nemusí být možné ani v následujícím roce či dvou. Letos bude dovolená zřejmě v tuzemsku, řekl v České televizi.

Na celém světě se novým typem viru nakazilo již přes 330 tisíc lidí. Po Číně je nejvíce zasažena Itálie, která hlásí přes 53 tisíc případů. Za jediný den se zde počet mrtvých s nákazou koronavirem zvýšil o 793. Obětí pandemie je tak v Itálii už celkem 4825. 

Vláda ve středu schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst. Platí od středeční půlnoci.

Od pondělí platí v celé zemi z rozhodnutí vlády zákaz volného pohybu lidí s výjimkou cest do práce, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Uzavřené jsou hranice.

Vláda v pondělí doporučila seniorům nad 70 let, aby nevycházeli po dobu nouzového stavu ze svých domovů.

Obyvatelům domovů pro seniory zakázala opouštět tato zařízení.

Ve čtvrtek rozhodla o tom, že v prodejnách potravin, drogeriích a lékárnách budou od pátku mezi 7:00 a 9:00 smět nakupovat pouze lidé nad 65 let. Praktické informace si mohou přečíst senioři zde.

Prezident Zeman promluvil k občanům ve čtvrtek večer na TV Prima. "Strach nás oslabuje, chtěl bych vás proto vyzvat k odvaze," uvedl v proslovu. Poděkoval Číně, "která nám jako jediná pomohla" k získání zdravotnických a ochranných pomůcek. 

Německá kancléřka Angela Merkelová jde do domácí karantény. U lékaře, který ji v pátek očkoval, se prokázala nákaza koronavirem, uvedl mluvčí.

V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromáždění více než dvou lidí. Při nedělním jednání se na tom podle německých médií shodla kancléřka Angela Merkelová s ministerskými předsedy spolkových zemí. Výjimka z opatření, o němž informuje například agentura DPA nebo magazín Spiegel, se má vztahovat na rodiny a členy jedné domácnosti.

Propadem reagují česká koruna i pražská burza, podle guvernéra České národní banky je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky.

Přesné znění usnesení vlády o omezení pohybu osob včetně všech výjimek naleznete ZDE.

Všechna krizová opatření, která vláda zatím vydala, si můžete přečíst přehledně ZDE.

 

On-line reportáž

Vypnout obnovování
23:03
On-line reportáž končí

Dnešní on-line reportáž končí. Ve sledování dění kolem šíření koronaviru budeme opět pokračovat ráno.

Dobrou noc.

23:01
Brazilské fotbalové kluby pomůžou s koronavirem

Elitní brazilské fotbalové kluby dávají v boji proti důsledkům koronavirové pandemie k dispozici své stadiony. Ty by měly sloužit jako polní nemocnice a ulevit tak přeplněným zdravotnickým zařízením. Jedním z nich bude i legendární Maracaná. K akci se připojila více než polovina brazilských prvoligových klubů, pomoc potřebují především hustě zabydlené metropole Sao Paulo a Rio de Janeiro.

22:22
Firma Gilead přestává kvůli přílišné poptávce udělovat povolení k pokusné léčbě

Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává "kvůli přílišné poptávce v posledních dnech" udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla dnes agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.

Remdesivir vyvinul ve firmě Gilead Sciences tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vyzval domácí zdravotnické úřady, aby co nejrychleji schválily použití některých experimentálních léků na koronavirus, včetně remdesiviru.

20:58
Více než 600 Čechů se vrátilo přes Německo speciálními autobusy

Více než 600 Čechů se kvůli koronaviru v posledních dnech vrátilo přes Německo do své vlasti speciálně vypravenými autobusy. ČTK a České televizi to dnes v Berlíně řekl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský. Zatímco dosud většina autobusů jezdila z Frankfurtu nad Mohanem, dnes večer první dva zhruba se 70 lidmi vyrazily přímo od budovy české ambasády v německé metropoli.

20:53
Firma Prusa Research vytiskla pomůcky pro záchranáře
20:46
Dodržujte vládní doporučení, nebo omezíme svobodu pohybu, říká Johnson

Británie bude možná nucena zavést zákaz vycházení a omezení cestování, pokud se lidé nebudou řídit vládními doporučeními ohledně udržování rozestupu při pohybu ve společnosti. Dnes to prohlásil britský premiér Boris Johnson. Hospody, kluby a posilovny již dostaly nařízeno zavřít své provozy. Na sociálních sítích se však objevily snímky, jak se lidé scházejí v parcích a tržnicích, přičemž očividně ignorují doporučení udržovat vzájemný odstup alespoň dva metry. Ve snaze zpomalit šíření nákazy koronaviru již proto zavírají londýnské parky.

20:45
Francie hlásí 674 obětí

Ve Francii se druhý den za sebou počet obětí nákazy koronavirem zvýšil o více než stovku. Mrtvých je už celkem 674, je mezi nimi i první lékař. Infikovaných přibylo o 1559 na 16 018. Na tiskové konferenci to uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Jérôme Salomon. Francouzské úřady začaly ve velkém kontrolovat, zda lidé dodržují pravidla karantény. Zatím policisté zaznamenali přes 22 tisíc přestupků.

20:30
Červnové zálohy na daň z příjmů by mohly být prominuty

Ministerstvo financí navrhuje prominout červnové zálohy na daň z příjmů fyzických i právnických osob. Týká se to druhé zálohy u čtvrtletních plátců a první u pololetních.

20:30
Ministerstvo financí navrhuje pozastavit EET

Ministerstvo financí navrhuje pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Pozastavení EET je potřeba upravit novelou zákona, kterou úřad předloží na úterní mimořádné jednání Poslanecké sněmovny.

20:16
Česká republika má první oběť

V Česku zemřel první pacient s nemocí Covid-19. Byl to pětadevadesátiletý muž hospitalizovaný v pražské Nemocnici na Bulovce, uvedl iDnes.cz. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v České televizi řekl, že muž měl další přidružená onemocnění.