5 filmů, které byste měli vidět ve 3D

19.03.2020

Technologie 3D promítání se v kinech začala objevovat z kraje nového tisíciletí, ale ani za téměř 20 let její existence se ji většině filmařů nedaří využívat naplno. Různá technologická omezení divákům zkrátka stále neumožňují být kompletně vtažení do děje. Ačkoliv se čas od času leknete toho, že na vás z plátna něco „vyskočí“, stále si moc dobře uvědomujete, že sedíte v pohodlném křesle kinosálu.

Mají tedy 3D filmy vůbec nějaký význam? V redakci zastáváme názor, že pokud jsou tyto snímky dobře provedené, mají opravdový potenciál nabídnout divákům jedinečný zážitek, který jim 2D obrazovka není schopna poskytnout. Takových filmů a tvůrců schopných využívat prostorové technologie je však po čertech málo.

V dnešním článku se proto zaměříme na ty nejlepší filmy, u kterých je jejich 3D verze lepší než její dvoudimenzionální protějšek.

Gravitace

Prvním snímkem dnešního seznamu je oscarové sci-fi, které je ve své podstatě one-woman show. Role hlavní hrdinky se zhostila Sandra Bullock (55), která si v Gravitaci zahrála astronautku Ryan Stone, která po kolizi jejího plavidla s vesmírným odpadem uvízla na oběžné dráze. Musí překonat strach a pocit bezmoci a najít záchranu v takřka bezvýchodné situaci.

Nejenže ztratila kontakt se zemí, a její jediný kolega zmizel v hloubi vesmíru, ale navíc jí dochází kyslík a přicházející panika jen zrychlí jeho spotřebu. Stone proto musí zachovat chladnou hlavu a oprostit se od jakýchkoliv emocí. Jen tak se může chytit stébla naděje, díky kterému se může dostat zpátky na Zem.

Jedním ze sedmi Oscarů, které si Gravitace vysloužila, byla i soška za nejlepší vizuální efekty.  Tísnivá samota ve vesmíru, akční scény i vtáhnutí do děje fungovalo díky třetímu rozměru výborně. Nejlepší využití trojrozměrného zobrazování však přišlo přímo při oné kolizi s vesmírným odpadem. Diváci v kinech často ucukávali před střípky, které jim obrovskou rychlostí svištěly kolem hlav.

TRON: Legacy 3D

Většina filmů, která má na konci svého názvu „3D“, nestojí za zlámanou grešli. Reboot kultovního Trona z roku 2010 je však zářnou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. Ačkoliv se mu nepodařilo dosáhnout takové popularity, jako jeho předloha z roku 1982, jeho neonové vizuály a 3D zpracování se postaraly alespoň o skvělou podívanou.

Hlavním hrdinou filmu TRON: Legacy 3D je syn Kevina Flynna, který byl ústřední postavou původního filmu. Kevin však za záhadných okolností zmizel, a pátrání jeho syna Sama zavede do staré arkádové herny. Netrvá to dlouho a Sam se transportuje do herního světa, kde byl jeho otec po dvacet dlouhých let vězněn.

Fantastické herní prostředí je ideálním pro konverzi do 3D. Ačkoliv počítačově omlazený Jeff Bridges (70) působí trochu jako pěst na oko (přeci jen byly k jeho omlazení použity technologie z roku 2010), všechny ostatní aspekty onoho kyber světa vypadají fantasticky. Film má jedinečný styl, kterému dávají 3D technologie ten správný průchod.

Ready Player One: Hra začíná

U videoher zůstaneme i v následujícím filmu, jelikož se většina příběhu Ready Player One: Hra začíná odehrává ve virtuálním světě fiktivní hry s názvem Oasis. Oasis je virtuální realitou, která hráčům umožňuje žit do slova a do písmene druhý život. Jsou v ní nejen hry, ale i zábavní podniky, vzdělávací instituce, různé služby a mnoho mnoho dalšího.

V roce 2045 zmítá Zemí jedna krize za druhou, a proto většina populace utíká od reality do virtuálního světa Oasis. Jedním z těchto lidí je i Wade Wilson, chlapec z chudých poměrů, jehož jediným cílem je nalézt tajemství, která do Oasis ukryl její tvůrce. Odkrytí těchto „velikonočních vajíček“ je totiž spojeno s obrovskou finanční odměnou a ovládáním celé Oasis. Ten, kdo všechna tajemství odkryje se tak v tomto světě stane bohem.

Steven Spielberg (73) si dal na adaptaci úspěšné knihy Ernesta Clinea (47) skutečně záležet, a to, jak snímek vypadá, je senzační i ve 2D. Když se k tomu všemu přidá i třetí rozměr, zůstanete zírat s otevřenou pusou. Sám Spielberg prohlásil, že je 3D pro tento snímek perfektní, a s ohledem na 3D jej i natáčel.

Muž na laně

Následující film pravděpodobně nebude tím prvním, co vás napadne, když se řekne 3D film. Většina snímků se senzačním 3D se řadí mezi sci-fi, kde třetí rozměr dává vyniknout speciálním efektům. Muž na laně je ale životopisným dramatem, které popisuje legendární kaskadérský výkon Francouze Philippa Petita (70). Ten se v roce 1974 rozhodl přejít po laně mezi mrakodrapy Světového obchodního centra známého také jako „Dvojčata“.

Petit už o tři roky dříve provedl podobný kousek v rodné Francii, když se prošel mezi věžemi chrámu Notre Damme, ale tenhle akrobatický počin je ještě mnohem nebezpečnější. Bez jakéhokoliv jištění se vydává na 60 metrů dlouhou cestu ve výšce 400 metrů nad mořem. Jedna cesta mu ale nestačila. Mezi budovami se během téměř hodinového vystoupení prošel hned osmkrát. „Prošel“ také není úplně přesné slovo, jelikož Petit na laně tančil, ležel, klečel a prováděl celou řadu dalších nebezpečných kousků.

Je asi jasné, co bylo největším přínosem 3D pro snímek Muž na laně. Pokud tedy máte strach z výšek, raději si ho v trojrozměrné verzi nepouštějte, jelikož se vám snadno může dostavit závrať. Pokud vám ale z výšek není zle, čekají vás dechberoucí záběry z jedinečného, a ne úplně legálního vystoupení.

Avatar

Na konec dnešního článku jsme si nechali snímek, který byl až do uvedení loňského Avengers: Endgame tím nejvýdělečnějším filmem historie. Jde samozřejmě o Avatara z roku 2009, kterého James Cameron natočil, aby ukázal, čeho všeho jsou 3D technologie schopny, a jak neuvěřitelný zážitek si můžete 3D filmů odnést.

Avatar vypráví příběh z budoucnosti, kdy lidstvo objevuje krásy neprobádaného vesmíru. Jednou z těchto krás je i planeta s názvem Pandora, na které žijí mírumilovní Na’vi. V nádherné přírodě nově objevené planety však lidé objeví minerál, který má na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Proto Pandoru začnou pustošit ve snaze vytěžit co nejvíc cenného materiálu. To se místnímu obyvatelstvu samozřejmě nelíbí, a tak se s invazivními lidmi pustí do boje. Dokáže příroda zvítězit nad technologiemi, nebo je lidská chamtivost nezastavitelná?

Avatar byl deset nejúspěšnějším filmem historie oprávněně. Jde o technicky brilantně zpracovaný film, který tehdejší revoluční technologie využíval naplno. Avatar vypadá senzačně i více než deset let po své premiéře, a to je punc, kterým se kdejaké sci-fi rozhodně chlubit nemůže.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Jeff Bridges, James Cameron, Sandra Bullock, Steven Spielberg

Filmy:
Avatar, TRON: Legacy 3D, Gravitace

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
TOPlist