COVID-19 a lety duchů: Výbor pro dopravu slibuje leteckým společnostem pomoc 

Tisková zpráva 
 
 

Sdílet tuto stránku: 

  • dočasná výjimka z pravidla o ztrátě nevyužívaných slotů (vyhrazených časů odletů a příletů) leteckými společnostmi 
  • návrh Komise zaměřený na ukončení tzv. letů duchů bude pro EP prioritou 
EP začal pracovat na legislativě zaměřené na ukončení letů prázdných letadel © EP Audiovisual  

Předsedkyně Výboru EP pro dopravu Karima Delliová přislíbila rychlé projednání návrhu, který leteckým společnostem umožní dočasně nevyužívat letištní sloty bez hrozby jejich ztráty.

„Lety s prázdnými letadly nejsou v zájmu nikoho a jsou spojené s obrovskými environmentálními a ekonomickými náklady. Musíme tuto praxi ukončit a zajistit, že se letecký sektor dokáže vypořádat se současnými mimořádnými okolnostmi způsobenými nákazou COVID-19,“ uvedla předsedkyně Výboru EP pro dopravu a cestovní ruch (TRAN) Karima Delliová (Greens/EFA, FR).

„Platnost pravidla „use it or lose it“ [využij letištní sloty, nebo o ně přijdeš] byla v minulosti už vícekrát dočasně pozastavena a Parlament je odhodlán najít s Radou rychlé řešení,“ dodala předsedkyně výboru.

Pravidla přidělování letištích slotů se vztahují na následující sezónu. Sloty na léto 2020 byly potvrzeny ještě minulý rok. Na schválení dočasné změny pravidel tak zůstává dostatek času.

Další postup

Evropský parlament se návrhem Evropské komise již zaobírá a brzy oznámí detaily ohledně dalších procedurálních kroků pro dosažení dohody s Radou a schválení finálního legislativního textu.

Souvislosti

Na základě platných právních předpisů jsou letištní sloty přidělované nezávislými koordinátory na letní a zimní sezónu. Pokud letecká společnost využívala své sloty během dané sezóny alespoň na 80 %, udrží si je i během následující sezóny. V opačném případě se dané sloty vrací do fondu letištních slotů za účelem jejich následného přerozdělení mezi letecké společnosti.

Platnost pravidla, na základě kterého letecké společnosti přicházejí o nevyužívané sloty, však byla v minulosti několikrát dočasně pozastavena. Stalo se tak například po událostech 11. září 2001, během války v Iráku, během epidemie SARS v roce 2003 či v roce 2009 v souvislosti s dopady ekonomické krize na letecké společnosti.