Hlavní obsah

Česko na Covid-19 testuje víc než USA nebo Švýcarsko, řekl Vojtěch

– Praha

Česko testuje podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na počet obyvatel více než Švýcarsko, Izrael nebo USA. Na milion obyvatel mělo 17. března 593 testů. Informoval o tom na Facebooku. V Evropě podle ministrem citovaných dat nejvíc testují Islanďani, kteří mají testů proti Česku desetinásobek. Více než ČR testovalo před dvěma dny 12 evropských zemí.

Foto: Novinky

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

Podle čtvrtečních dat bylo v Česku otestováno přes 9400 vzorků, což je na milion zhruba 882 testů. „Stále slyšíme kritiku, že málo testujeme na koronavirus. Tak jsme se koukli za hranice. A testujeme více než Švýcarsko, Japonsko, Izrael nebo USA. Stále navyšujeme laboratorní kapacity i odběrová místa. Máme už zapojeno 40 laboratoří,” uvedl ministr.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle srovnání dat ze 17. března nejvíc testovalo po Islandu Norsko (3314), Slovinsko (3224) a Itálie (2514), která má se zvládnutím epidemie v současné době největší problémy. Nakažených je tam už přes 41 tisíc, zemřelých přes 3400, což je více než v čínské provincii Chu-pej, odkud se nákaza rozšířila.

Více než Česko před dvěma dny testovaly také Malta, Bělorusko, Švédsko, Dánsko, Rakousko, Estonsko, Británie a Lotyšško. Britové nebo Švédové měli k epidemii jiný přístup než Česko, testují a izolují co nejvíc zejména seniory, běžná populace si podle představitelů těchto zemí měla vytvořit kolektivní imunitu. Postupně ale opatření také zpřísňují. Pokud by se ze zveřejněnými daty porovnával současný počet českých testovaných vzorků, posunulo by se Česko mezi Estonsko a Velkou Británii.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

V současné době je v České republice 694 případů, tři lidé se z nákazy vyléčili. Země, kde se epidemie začala šířit dříve, mají nakažených několik tisíc i oběti. Například Německo 14 500 a 43 zemřelých. Podle odhadů Česko v počtu případů následuje západoevropské země asi s osmnáctidenním zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám