Jak mít dobrou náladu? Radujte se z maličkostí.

Jak mít dobrou náladu? Radujte se z maličkostí. Zdroj: iStock.com

10 způsobů, jak si rychle zlepšit náladu

Kdo by nechtěl potvrzení, že všechno bude v pořádku? Ustát vyhrocené situace, kdy všechno vypadá černě, a být při nich pozitivní dá zabrat. I jeden den blbec nám může narušit celý týden. Ale když se vám to podaří vybalancovat, bude líp. Optimismus je něco, o co se musíme snažit, ale dá se na něj dobře a rychle nasměrovat.

Někteří lidé se s růžovými brýlemi na očích rodí a díky tomu jsou předurčeni užívat si své pozitivní emoce. A s nimi i celý život. Jenže co ti, kteří na svět pohlíží opačným způsobem? Jak být pozitivní, když máte pocit, že se nedaří? Psycholožka Jo Eckler z Texasu pozitivitu definuje jako schopnost najít pozitivní okamžiky a věci i v drobnostech. Naučit se být pozitivní není tak náročné, jen je potřeba vycvičit mozek, aby se díval na věci z té světlejší stránky. Jak na to?

TIP NA VIDEO: Tyto potraviny vám zlepší náladu

Video placeholde

1. Buďte k sobě laskaví

Když se ve vašem životě stane něco špatného – ztratíte práci, procházíte rozvodem, jste nemocní nebo zažíváte trauma – je snadné propadnout se do špatné nálady. Nebraňte se tomu, všechny emoce přijměte a poctivě si je odžijte. Nemusíte neustále všechno zvládat. Jste člověk a jako člověk máte emoce, děláte chyby. Nebuďte na sebe zbytečně přísní. Pomůže představit si, jak byste se v podobné situaci chovali k někomu blízkému. Patrně byste ho vyslechli, utěšili ho vlídným slovem, objali ho, nabídli mu pomoc. Tak proč nedopřát tentýž shovívavý přístup sobě sama?

2. Zapuďte nadbytečné negativní myšlenky

Když se stane něco špatného, je samozřejmě těžké na to nemyslet, zkuste to ale s tím utápěním se v negativních myšlenkách nepřehánět. Když se přistihnete chyceni do smyčky starostí, ve které nic jiného nevnímáte, říká se tomu ruminace. Je to proces neustálého přemýšlení o tom stejném temném scénáři. Naučit se rozpoznávat tyto myšlenky a uvědomovat si, že jsou to jen myšlenky, vám umožní se v sobě lépe vyznat a zbavit se jich.

3. Dejte si něco dobrého

Existuje pojem emoční jedlík. To je člověk, který se nezdravě přecpává, pokud se necítí psychicky dobře; jednoduše negativní emoce zajídá. To samozřejmě není v pořádku, ale také je to extrém. Pokud se cítíte unavení a pod psa, nebojte se zajít si do pekárny pro váš oblíbený nugátový croissant nebo si dát ochucenou kávu. Dieta se opravdu nezblázní a i taková drobnost vaši náladu nakopne správným směrem.

4. Zatancujte si, jako by vás nikdo neviděl

Zalezte si do záchodové kabinky, zajděte na prázdné parkoviště, na dvůr nebo do málo využívané chodby s únikovým schodištěm. Tam si nasaďte sluchátka, pusťte si svou oblíbenou pecku – a tancujte. Tancujte, jako by vám bylo 14 a vy jste na rodinné oslavě výjimečně dostali napít alkoholu. Tancujte, jako byste byli tím, kdo píseň zrovna zpívá před davem fanoušků na koncertě. Užijte si to! Vlije vám to energii do žil a všechny negativní zážitky a emoce toho dne ze sebe doslova vytřesete.

5. Zajděte si do přírody

Může to být výlet do lesa, ale třeba i jen popracovní procházka parkem nebo třeba oběd na zahrádce rozhodně pomohou. Bylo prokázáno, že trávení času v přírodě podporuje pozitivní myšlení. Zkuste také kolem svého pracovního místa rozmístit více rostlin, kupte sami sobě pugét... Anebo si pusťte YouTube video se záběry z přírodních lokalit. V jedné studii byli lidé podrobeni pokusu, kdy se dívali na film vyvolávající stres a negativitu a poté jim byly ukázány scenérie z přírody a městského života. Ti, kteří se dívali na záběry z divočiny, se zotavili ze stresu rychleji.

6. Pomazlete se se zvířetem

Máte pejska? Nebo ho má vaše sousedka? Či váš kolega, který ho zrovna vzal do kanceláře? Skvělé! Pokud tím zvíře neděsíte nebo vyloženě neobtěžujete, udělejte si pauzu a pomazlete se s ním nebo mu třeba hoďte aport. Totéž funguje i s kočkami, morčaty nebo třeba králíky. Němé tváře mají na lidi opravdu blahodárný účinek.

7. Udělejte dobrý skutek

Tím, že uděláte něco pro cizího člověka, si připomenete, že přes všechno zlé laskavost na světě stále existuje. Můžete vyházet ze šatníku, co už nenosíte, zabalit to a rovnou to odnést do charity nebo do kontejneru na textil. Darujte staré hračky, knihy nebo třeba krev či hygienické potřeby, které pomohou zejména lidem bez domova. Těm můžete přispět i nějakou tou korunou nebo svačinou, když vás na ulici slušně pozdraví a požádají. Pomozte stařence s nákupem, převeďte slepce před přechod, zvedněte vyřízené mamince čepičku, kterou nezbedné dítě vyhodilo z kočárku.

8. Zacvičte si

Pokud se chcete cítit dobře, cvičení je jasná volba, jak do těla vyplavit nějaké ty endorfiny, které vám s tím pomohou. Není žádným tajemstvím, a mnoho výzkumů to potvrzuje, že aktivní lidé se cítí zdravější a šťastnější. Nemusíte trénovat na maraton, abyste svou mysl posunuli pozitivním směrem; stačí i desetiminutová procházka, krátká jógová sestava nebo hodinka plavání.

9. Nesnažte se být pozitivní za každou cenu

Honba za dokonalostí, absolutním štěstím a neustálým pozitivním naladěním může být i kontraproduktivní. Pokud výše uvedená doporučení, jak si zlepšit náladu, tlačíte na sílu, nutíte se do nich a pořád se cítíte pod psa, možná vám nejvíc pomůže, když se na zbytek dne hodíte marod, vypnete telefon a zalezete si na pár hodin do vany nebo rovnou do postele, kde to všechno zaspíte. Nedělat nic někdy znamená dělat přesně to, co doopravdy potřebujete.

10. Řekněte ne

Jedním z důvodů, proč se cítíte špatně nebo máte problém udržet si dobrou náladu, může být i fakt, že jste prostě a jednoduše vyčerpaní. Chcete vyhovět všem a na sebe zapomínáte. Naučte se říkat ne. Naučte se říkat větu „Prostě se mi nechce“ jako naprosto relevantní omluvu, proč zrušit víno s kamarádkou nebo návštěvu u rodičů. Máte na to právo, a když to podáte mírně a jasně, rozhodně to nikdo nemůže považovat za neslušné. A i kdyby, tak co? Je to vaše duševní pohoda a vy se o ni musíte starat.