Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Obětí nemoci Covid-19 je podle amerických vědců na světě už přes 10 tisíc. Chu-pej opět nemá žádného nakaženého

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Reuters

Sledujeme online
Washington - Už více než 10 000 obětí si vyžádala po celém světě nemoc Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Vyplývá to z údajů na specializovaném webu vědců z americké Univerzity Johnse Hopkinse, kteří se studiu pandemie věnují. Potvrzených případů nákazy je na celém světě přes 244 000.
  7:15

Nový koronavirus se poprvé objevil loni ve městě Wu-chan v čínské provincii Chu-pej a postupně se rozšířil prakticky do celého světa. Pevninská Čína se v počtu nakažených i mrtvých dlouho držela na první příčce. Ve čtvrtek ji ale v počtu obětí nemoci Covid-19 překonala Itálie. V Číně dosud zemřelo 3248 lidí, v Itálii už 3405.

Po Itálii a Číně je na třetí příčce co do počtu úmrtí na nemoc Coid-19 Írán, který podle poslední bilance zaznamenal 1284 mrtvých. Následují Španělsko, které má 833 obětí, a Francie s 372 mrtvými.

Česko má podle posledních údajů 694 nakažených, a je tak zatím zemí s nejvyšším počtem případů, v níž nemoci Covid-19 nikdo nepodlehl. Hned za Českem je Izrael, který má 677 potvrzených případů a rovněž žádného mrtvého.

Původní epicentrum opět nemá nové nakažené

Čínská provincie Chu-pej, odkud se do světa rozšířil nový typ koronaviru, nemá už druhý den v řadě žádný nový potvrzený případ nákazy. V pevninské Číně za čtvrtek nicméně přibylo 39 nových infikovaných, všechny případy ale souvisí s pobytem v zahraničí. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Zatímco v úterý bylo importovaných případů nákazy novým koronavirem v pevninské Číně 13, ve středu jich bylo již 34 a dnes 39. Celkem se tak počet importovaných případů infekce vyšplhal na 228.

Nové případy se ve čtvrtek potvrdily především v provincii Kuang-tung, v Šanghaji a v Pekingu. Ve městě Wu-chan, metropoli provincie Chu-pej, už druhý den v řadě žádný potvrzený případ nákazy koronavirem nemají.

Celkem se v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Macaa, koronavirus potvrdil od konce loňského roku u 80 967 lidí.

Počet obětí nemoci Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se v pevninské Číně zvýšil ve čtvrtek o tři na 3248. Ve středu bylo mrtvých ještě osm. Přes 70 000 lidí se už v pevninské Číně z nemoci zotavilo.

Na celém světě se koronavirem nakazilo více než 240.000 lidí.

Autor: