Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Čína přečkala první vlnu epidemie koronaviru: Tamní scénář ukazuje, co čeká Česko

Čína přečkala první vlnu epidemie koronaviru: Tamní scénář ukazuje, co čeká Česko
Zdroj: unsplash.com
+ Dalších 7 fotografií
covid-19
Poprvé od propuknutí nákazy novým koronavirem způsobujícím nemoc Covid-19 se ve Wu-chanu za jeden den neobjevil žádný nový nakažený. Čína tak přečkala první vlnu epidemie a s nemocí nyní bojuje především Evropa. Co podle tamního scénáře čeká Česko?

Čína přečkala první vlnu epidemie. Ačkoliv je město Wu-chan, kde nákaza novým koronavirem propukla, stále v karanténě, lidé už mohou chodit alespoň na procházky a pokud chce někdo vycestovat, stačí projít testy a následně vyčkat na vydání povolení.

Zatímco v prosinci Čína popírala, že by se ve Wu-chanu jakákoliv nákaza šířila, už 23. ledna došlo k uzavření nejen města ale ještě dalších patnácti v tamní provincii Chu-pej. Podle australské studie toto opatření snížilo přenos infekce o 80 procent.

Podle statistik se novým koronavirem v oblasti nakazilo do 18. března téměř 57 tisíc lidí, z nichž mu jich podlehlo 3 122. Zdravotnictví se v uzavřeném městě hroutilo a to vedlo i k úmrtím, která s nemocí Covid-19 nesouvisela.

Jižní Korea a její strategie

Jižní Korea žádná razantní opatření neučinila - žádné zákazy vycházení a už vůbec žádné karantény, naopak ale bylo vynaloženo obrovské nasazení při testování a strojově se dohledávali nakažení. Ačkoliv má země 8 320 potvrzených případů, na nákazu zemřelo jen 81 lidí.

Česko po vzoru Číny

Česko zvolila stejnou strategii jako Čína a tak se dá podle webu Seznam Zprávy alespoň částečně předpovědět, na co se musíme do budoucna připravit a jak dlouho budou přísná opatření v platnosti. Ačkoliv naše vláda reagovala rychle, jsme stále teprve na začátku boje, počty nakažených každý den rostou.

„Nelze úplně použít analogii, ale chřipkové epidemie trvaly čtyři šest týdnů, ale také někdy třeba dvanáct. Dá se čekat, že to bude záležitost ještě minimálně čtyř týdnů, ale klidně to může trvat déle,“ řekl epidemiolog Josef Trmal ze Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při čtvrteční tiskové konferenci řekli, že počty nakažených budou i nadále stoupat. Upozornili ale, že větší nárůsty je možné sledovat díky rychlejšímu testování. Do 11. března bylo provedeno 1 816 testů, které prokázaly nákazu u 94 osob, během dalších osmi dní pak ale bylo testů provedeno už 7 500, přičemž 600 z nich prokázalo nákazu.

Informace po měsící od zavedení opatření

Podle epidemiologa Romana Prymuly se první informace o výsledcích zavedených opatření dozvíme měsíc poté, co vešla v platnost. Pozitivní zprávou bude, až se začnou počty nakažených snižovat. Školy zůstanou po tu dobu zavřené, jak dlouho ale budou trvat karanténní opatření není jisté - prozatím platí do 24. března.

Ani překonání první vlny epidemie ale neznamená, že budeme mít vyhráno. Jakkoliv nyní Wu-chan nehlásí žádného nakaženého za den, do Číny se nyní vrací nakažení rodáci z Evropy. „Je třeba testovat, testovat, testovat,“ uvedl primář jednotky intenzivní péče v pekingské jednotné univerzitní nemocnici. „Kromě testování nevím, jak jinak můžete identifikovat podezřelé případy a uzavřít do karantény blízké kontakty. I ve Wu-chanu musíme zůstat v pohotovosti, protože musíme být připraveni na budoucí sporadické a importované případy,“ dodal.

Svět se musí smířit s faktem, že nová nákaza jen tak nezmizí a že klid na duší budeme moci mít ve chvíli, kdy vědci vyvinou vakcínu a část společnosti získá imunitu. Vědecké studie ukazují, že nákaza koronaviru se může ještě vrátit a znovu vyvrcholit například na podzim, nebo se z ní může stát dokonce sezónní záležitost.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy