Hlavní obsah

Banky spouští odklady splátek úvěrů

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

První banky začínají zveřejňovat pravidla pro odklad splátek hypoték a dalších úvěrů. A informují klienty, jak o to mohou požádat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve čtvrtek podrobná pravidla zveřejnila Moneta Money Bank, její klienti tak již mohou zažádat o odklad splácení svých hypoték, úvěrů nebo leasingů.

„Dokumenty o dočasném odkladu tří splátek jsou připraveny na našich webových stránkách. Moneta umožní odklad splátek všem našim klientům. Takto činíme s vědomím zodpovědnosti a nutnosti našim klientům proaktivně pomoci. Dopadem preventivních opatření budeme zřejmě poškozeni všichni,“ uvedl generální ředitel Tomáš Spurný.

Banka podle svého vyjádření odloží klientům tři měsíční splátky a adekvátně tak prodlouží splatnost úvěru, dohromady o čtyři měsíce.

Odklad splátek umožníme všem našim klientům
Tomáš Spurný, Moneta Money Bank

Výše všech zbývajících anuitních splátek po odkladu zůstane nezměněna s výjimkou poslední splátky, jejíž výše se může lišit, uvedla banka ve svém prohlášení.

V případě, že je úvěr sjednán s pojištěním, je úvěr pojištěn i při odkladu splátek. Formuláře jsou ke stažení na webových stránkách banky a jsou platné pro všechny typy úvěrů. Banka zároveň hledá řešení pro odklady splátek na kreditních kartách i kontokorentech.

„Prosíme všechny žadatele, aby tyto formuláře zaslali do 10 dnů před datem splátky, od které bude chtít klient splácení odložit. Dokumenty mohou samozřejmě klienti vyplnit s bankéřem na pobočce,“ uvedla mluvčí skupiny Moneta Zuzana Filipová s tím, že banka se bude snažit zpracovat žádosti do pěti dnů od jejich obdržení.

Formuláře na webu zveřejnily už i Komerční banka, Sberbank či Raiffeisenbank, která vzápětí po zveřejnění obdržela zhruba 500 žádostí o odklad. Banky nicméně požadují po klientech doložení dokladů, že k odkladu mají opodstatněný důvod způsobený koronavirovou epidemií.

Odklad splátek úvěrů a hypoték: Banky stále řeší, jak na to

Finance

Konkrétní procesní informace stále nejsou k dispozici v ČSOB a Hypoteční bance. „V tuto chvíli vytváříme metodiku a všechna rizika probíráme v rámci představenstva Hypoteční banky i ČSOB. S klienty postiženými aktuální situací ale budeme společně hledat cestu, která pomůže jejich složitou finanční situaci překonat,” uvedl na dotaz Práva mluvčí Patrik Mádle.

Česká spořitelna veškeré informace pro klienty zveřejní do konce tohoto týdne.

Formulář na web připravuje i UniCredit Bank.

ČBA žádá o trpělivost

K aktuálnímu stavu příprav odkladů splátek v jednotlivých bankách se vyjádřila i  Česká bankovní asociace (ČBA), která  požádala klienty, kteří mají o odklad splátek zájem, o trpělivost.

Banky umožní lidem tříměsíční odklad splátek hypoték a půjček

Finance

„V rámci českého bankovnictví se jedná o bezprecedentní krok, který je nutné vyladit jednak uvnitř jednotlivých bank, tzn. nastavit procesy a systémy, jednak také s ČNB, aby tyto kroky a nastavení nebyly v rozporu se zákony a pravidly bankovního dohledu, který ČNB provádí,” uvedla ČBA ve svém prohlášení.

„Co se týče diskutované otázky zápisu do registru dlužníků, resp. negativního zápisu do tohoto registru – stále probíhají diskuze o tom, jak postup bank v této věci sjednotit. Bude-li přijato nějaké řešení, bude o tom ČBA informovat. Do té doby se v této věci musí klienti obrátit na svou banku, která jim úvěr poskytla,” dodala asociace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám