Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

V Česku je 833 nakažených koronavirem, vyléčil se čtvrtý člověk. Z USA míří do Prahy Remdesivir

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch foto: ČTK

Aktualizováno
Ostrava - V Česku se vyléčil čtvrtý pacient nakažený koronavirem. Ministr Adam Vojtěch v pátek na Twitteru oznámil, že se jedná o ženu z Moravskoslezského kraje. První tři lidé se uzdravili z nemoci Covid-19 v pondělí, byli z Děčína. Patřili mezi první nakažené novým typem koronaviru poté, co se vrátili z lyžování v Itálii. K pátečnímu večeru je počet nakažených 833, během dne stoupl o 68 případů.
  12:43aktualizováno  18:02

Nejvíc nakažených je v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Údaj o počtu nakažených je platný k pátečním 17:55.

Vojtěch věří, že i když denně rostou počty infikovaných, budou přibývat také počty uzdravených. „I když každý den sledujeme nárůst pozitivních případů, postupně se objevují i dobré zprávy. Vyléčil se čtvrtý pacient! Jedná se o ženu z Moravskoslezského kraje. Mám velkou radost a věřím, že počet vyléčených bude narůstat,“ napsal ministr.

Česko má podle aktuálních údajů 833 infikovaných, zatím nikdo nákaze nepodlehl, pět lidí je ve vážném stavu. První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy - v zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Zastavil se kulturní i sportovní život. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Oficiální webová stránka ministerstva zdravotnictví před 13.00 evidovala první tři vyléčené. Laboratoře k pátečnímu ránu provedly 11 619 testů. Ve čtvrtek přibylo 205 nakažených, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Proti středečnímu nárůstu je to téměř dvojnásobek. Podle dosavadních informací je 63 nakažených v nemocnicích, z toho pět ve vážném stavu. Ministerstvo by v pátek mělo zveřejnit i aktuální počty lidí v karanténě.

Lék míří pro jednoho pacienta míří do ČR

Pro pacienta, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v kritickém stavu s nemocí COVID-19, budou moct lékaři použít experimentální lék Remdesivir. Americká firma Gilead, která ho vyrábí, schválila zařazení pacienta do svého programu a lék již odeslala do Česka. Nemocnice ho zatím neobdržela. Ve čtvrtek to řekla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Přidělení léku pro pacienty v Nemocnici na Bulovce, která o něj také žádala, podle mluvčí Simony Krautové Američané neschválili.

Užití experimentálního léku Remdesivir tento týden dočasně povolilo ministerstvo zdravotnictví. Americká firma ho přiděluje na základě žádosti pro konkrétní pacienty podle popisu jejich stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO) tento týden uvedl, že vláda by pro lék poslala armádní speciál. Mluvčí nemocnice řekla, že o tom nemá informace.

„Mateřská společnost v Americe potvrdila, že lék posílá do České republiky, a ta v České republice ještě nemá informace o jeho dodání. Takže teď je lék zřejmě někde na cestě,“ uvedla mluvčí nemocnice. „O armádním speciálu nic nevím,“ dodala.

„Záleží jen a pouze na tom, jakým způsobem funguje doprava mezi Spojenými státy a Evropou, což je v tuto chvíli nepochybně komplikovanější než dříve. Nikdo asi nepočítal s tím, že lék bude putovat přes oceán v době, kdy je dopravní omezení takto vysoké. To zdržení může být dáno tímto,“ řekl dnes po jednání pracovní skupiny Ústředního krizového štábu jeho předseda Roman Prymula.

Lék by měl dostat pacient, který leží ve VFN s nemocí COVID-19 a je ve vážném stavu. Jeho stav se podle mluvčí v posledních dnech výrazně nezměnil. Americká společnost musela nejdřív schválit jeho zařazení do programu, ve kterém mu lék poskytne.

Bulovka lék nedostala, nesplnila podmínky

Ředitel Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček v úterý v České televizi řekl, že o lék žádá pro pacienta ve vážném stavu i jeho nemocnice. „O lék jsme žádali, nedostali jsme ho, protože naši pacienti nenaplnili indikační kritéria,“ řekla dnes ČTK Krautová. Na Bulovce podle ní bylo ráno celkem devět nakažených koronavirem na normálním lůžkovém oddělení a čtyři byli ve vážném stavu připojeni na plicní ventilátory.

Dočasné povolení pro užití léku platí na šest měsíců. V dokumentu ministerstva je uvedeno, že „lék je určený pro pacienty v České republice, kteří mají potvrzenou infekci COVID-19, jsou hospitalizovaní a jejich zdravotní stav vyžaduje umělou plicní ventilaci“. Nemocnice musí také od pacienta zajistit informovaný souhlas s tím, že mu bude podán experimentální, oficiálně neschválený lék.

„Osobně budu navrhovat model, abychom tady měli určité depo těchto preparátů a mohli jsme je použít, samozřejmě pouze se souhlasem té společnosti, protože ten lék je experimentální,“ řekl Prymula. „Jsou tady i jiné preparáty, ten japonský je v podstatě také použitelný. Ale paradoxně jeho účinnost je mnohem větší u lehkých forem, než u těch forem těžkých. Pro tyto případy, které jsou na (plicním) ventilátoru, se nehodí,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví.

V Česku je nyní 774 lidí, u kterých se potvrdila nákaza novým koronavirem. Podle čtvrtečních informací ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je 63 nakažených v nemocnicích, z toho pět ve vážném stavu.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...