Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zeptali jsme se vědců: Suchý lehký přírodní útvar, který se při rozkrojení se rozpadá. Oč se jedná?

Věda

  5:24
Jedna se o hlízu, kterou tvoří na svých kořenech olše lepkavá (Alnus glutinosa). Jde o velmi specializovanou strukturu, v jejíž nitru se odehrává fixace vzdušného dusíku prostřednictvím symbiózy s bakteriemi (rod Frankia). Na otázku odpověděl Mgr. Tomáš Urfus, Ph.D., z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UK.

Suchý, lehký přírodní útvar, který se při rozkrojení se rozpadá. Oč se jedná? foto: prirodovedci.cz

V čerstvém stavu můžeme tyto pozoruhodné a poměrně mohutné útvary (do 10 cm) pozorovat ve vodou odhalených kořenech olší na březích potoků a řek. Přestože je dusík pro rostliny nezbytným prvkem, jeho téměř nekonečné rezervy v atmosféře neumějí využívat. 

Jen několik šťastných a velmi zvýhodněných rostlinných skupin umí vytvořit anaerobní prostředí pro bakterie, které jsou takové vazby schopny. Nejznámější jsou asi bobovité (Fabaceae) se svými hlízkovitými bakteriemi (rod Rhizobium), ale mezi další patří i cykasy, rakytník, hlošina, skalnička dryádka nebo právě olše.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...