Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Počet nakažených v Česku stoupl na 1120. Přísná opatření by se mohla od půlky dubna uvolňovat

Uherské Hradiště foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Praha - Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku stoupl na 1120, oznámilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. V neděli přibylo 73 nemocných. Vyléčených z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zůstává šest lidí. První tři potvrzené případy nákazy se v České republice objevily před třemi týdny - v neděli 1. března.
  9:07aktualizováno  18:24

Čísla o počtu nakažených ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo v neděli 17:45. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584.

S nemocí COVID-19 je v Česku podle dopoledních údajů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) hospitalizováno 74 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich, na plicní ventilaci 11 a jeden muž ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji, který okysličuje krev.

Vývoj počtu nakažených koronavirem v Česku - denní přírůstek.

Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy, v pátek počet nakažených stoupl o 124. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu a cestování a další nebývale restriktivní opatření, která mají zabránit šíření nákazy.

Látkové roušky je třeba přeprat v horké vodě. Papírové po použití vyhoďte, radí odborníci

Nejvíce infikovaných je v Praze, následuje Středočeský kraj, nejméně případů hlásí Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Mezi nakaženými převládají muži. Zhruba dvě třetiny nemocných se nakazily v Česku.

Z nákazy koronavirem se zatím vyléčilo šest lidí. Vyléčení prvních tří lidí z Děčína oznámili lékaři v pondělí, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku. V sobotu řady uzdravených rozšířila studentka z Ekvádoru, která byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce, a také žena z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Nemocnice označují za vyléčené ty, kteří prošli podruhé testem, který potvrdí jejich bezinfekčnost.

Sílí solidarita i stres. Lidé v izolaci na Litovelsku a Uničovsku přehodnocují své priority

V Praze a Brně leží několik pacientů ve vážném stavu. Nemocnice Na Bulovce v sobotu uvedla, že pět jejích pacientů vyžaduje intenzivní péči, jsou na ventilačních přístrojích. Na přístroji na mimotělní oběh je pacient s nemocí COVID-19 umístěný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, pro kterého americká firma Gilead schválila nasazení experimentálního léku remdesivir. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má na anesteziologicko resuscitační klinice tři nakažené pacienty, všichni jsou napojeni na plicní ventilaci a jejich stav je podle mluvčí nemocnice velmi vážný.

Stát momentálně kromě ochranných prostředků nakupuje v Číně pro boj s epidemií koronaviru i stovky plicních ventilátorů, které pomáhají s dýcháním při těžkém zápalu plic. Nemocnice chystají pro těžce nemocné také ventilovaná lůžka či kyslíkovou terapii.

Podle Vojtěcha je s COVID-19 hospitalizováno 74 lidí

V Česku je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) hospitalizováno 74 lidí s nemocí COVID-19. Na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich, na plicní ventilaci jedenáct a jeden muž ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. Ministr to v neděli řekl v televizi Prima.

V Česku je podle Vojtěcha 30 nakažených zdravotníků, část se nakazila v zahraničí, část v komunitě. Od pacientů ale podle něj zatím minimum.

České zdravotnictví je na tom podle náměstka Romana Prymuly lépe než Itálie. „Není to otázka jen plicních ventilací, ale i nedostatku kyslíku,“ řekl náměstek. Česko nové plicní ventilace objednalo, zásoby podle bomb s kyslíkem podle něj má připravené.

Vnitro chce v Číně koupit do 500 plicních ventilátorů. Zatím je na cestě 50 kusů

Zdravotníci podle Prymuly věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu. „Minulý týden jsem dostal informaci, že muž převezený do VFN selhává, že zřejmě zemře. Věnovali se mu s takovou péčí, že se stabilizoval,“ řekl Prymula. Nemocnice pro něj od americké firmy Gilead získala povolení použít experimentální lék remdesivir, ale zatím z USA nedorazil. Česko podle Prymuly požádá, aby firma povolila mít v tuzemsku nějakou zásobu, aby odpadlo čekání na transport.

U příštích dodávek zdravotnického materiálu se počítá s ochrannými prostředky pro řidiče nebo pokladní. Dodávat by je měl resort vnitra.

Přísná karanténní opatření by se podle náměstka ministra Romana Prymuly mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí. „Velikonoce zřejmě nebudou takové, jako jsme zvyklí. Budou bez návštěv a bez kostelů,“ řekl ministr. Na hranicích budou opatření podle Prymuly nejspíš trvat déle. Zákaz vycházení by náměstek Prymula navrhnul vládě v případě, že nakažených bude přes 10 000 lidí. Zatím to není na místě, řekl na Primě.

V některých lokalitách by podle Prymuly bylo na místě zakázat cesty pendlerů přes hranice. V pondělí to navrhne vládě. 

Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit také uzavření škol. Podle ministra to bude zřejmě na přelomu května a června. Náměstek Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky. „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin,“ řekl.

Objednáno je 1,5 milionu respirátorů nejvyšší třídy

Ministerstvo zdravotnictví má objednáno 1,5 milionu respirátorů nejvyšší třídy ochrany FFP3. České firmy jich umí vyrábět asi 40 000 měsíčně, další budou i z Číny. Z dodávek ochranných prostředků půjde část například i pro řidiče, pokladní nebo další strategické profese, distribuovat je bude resort vnitra. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to v neděli řekl v pořadu Partie televize Prima. Zdravotníci si na nedostatek ochranných prostředků stěžují od začátku epidemie, nemocnice mají zásoby v řádu dní, praktičtí lékaři a zubaři byli dosud někde i bez prostředků vyšší třídy ochrany než jsou roušky.

Zřejmě prvním případem nákazy zdravotníků od nakaženého pacienta jsou dvě nakažené sestry v Thomayerově nemocnici v Praze. Podle nemocnice tam byl muž, který nyní leží ve velmi vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, hospitalizovaný kvůli podezření za zápal plic 10. března. O novém typu koronaviru v té době zdravotníci uvažovali hlavně u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí.

Podle náměstka Prymuly sestry měly všechny potřebné ochranné pomůcky, nakazily se ale zřejmě při jejich svlékání. „Ukazuje se, že je potřeba mít ještě jeden plášť nad tím prvním a ten hned zahodit,“ uvedl Prymula. Mezi nakaženými je také jeden stomatolog, který pracoval v Uničově. Podle náměstka se ale nenakazil od pacienta. „Podle informací, které máme je v Česku zhruba 30 nakažených zdravotníků, část se nakazila v zahraničí, část v komunitě,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví.

Současnou poptávku na miliony ochranných pomůcek by podle ministra stejně nebylo možné uspokojit, protože je potřebují všechny země. „Možná jsme mohli objednat prostředky dříve, ale bavíme se o řádu dní,“ dodal ministr s tím, že v lednu ještě nikdo nevěděl, že se Evropa stane centrem epidemie. Prymula připustil, že dvě velké dodávky ministerstva selhaly.

Největší problém se v současné době sehnat respirátory s nejvyšší třídou ochrany. „Čína má embargo na jejich vývoz. Má navíc jiné hodnocení, jejich respirátor má ochranu 97 či 98 procent, jedno procento pod FFP3,“ uvedl Prymula. V Číně v nich nakažené novým typem koronaviru ošetřovali.

Ministerstvo má také objednaných asi 205 plicních ventilátorů a další čtyři přístroje na mimotělní okysličování krve ECMO, bude jich pak 80. „Nemá smysl nakupovat další technologie, protože by u nich neměl kdo být. Narážíme na limity v personálu, budeme přeškolovat sestry z dalších oddělení,“ řekl náměstek.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...