Česko má přes 1000 nakažených koronavirem, několik pacientů ve vážném stavu

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku překročil tisícovou hranici, k dnešnímu ránu je nakažených 1047. První tři případy onemocnění COVID-19 se objevily před třemi týdny - v neděli 1. března. Během soboty přibylo 158 nových případů. Z nemoci se doposud vyléčilo šest pacientů, několik jich ale leží v nemocnicích ve velmi vážném stavu, nikdo onemocnění COVID-19 nepodlehl.

Testů bylo dosud provedeno 15.584, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Stav k dnešnímu ránu. Počet pozitivních pacientů vzrostl na 1 047 nakažených. Za včerejšek ale také stoupl počet vyléčených na 6. Za sobotu bylo vyšetřeno 1 880 lidí, celkem již 15 584.

— Adam Vojtěch (@adamvojtechano) March 22, 2020

Největší denní nárůst od vypuknutí epidemie COVID-19 zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů nákazy, v pátek počet nakažených stoupl o 124. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu a cestování a další nebývale restriktivní opatření, která mají zabránit šíření nákazy.

Nejvíce infikovaných je v Praze, následuje Středočeský kraj, nejméně případů hlásí Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Mezi nakaženými převládají muži. Zhruba dvě třetiny nemocných se nakazily v Česku.

Z nákazy koronavirem se zatím vyléčilo šest lidí. Vyléčení prvních tří lidí z Děčína oznámili lékaři v pondělí, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku. V sobotu řady uzdravených rozšířila studentka z Ekvádoru, která byla jako jedna z prvních pacientů hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce, a také žena z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Nemocnice označují za vyléčené ty, kteří prošli podruhé testem, který potvrdí jejich bezinfekčnost.

V Praze a Brně leží několik pacientů ve vážném stavu.

Nemocnice Na Bulovce v sobotu uvedla, že pět jejích pacientů vyžaduje intenzivní péči, jsou na ventilačních přístrojích. Na přístroji na mimotělní oběh je pacient s nemocí COVID-19 umístěný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, pro kterého americká firma Gilead schválila nasazení experimentálního léku remdesivir.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má na anesteziologicko resuscitační klinice tři nakažené pacienty, všichni jsou napojeni na plicní ventilaci a jejich stav je podle mluvčí nemocnice velmi vážný.

Stát momentálně kromě ochranných prostředků nakupuje v Číně pro boj s epidemií koronaviru i stovky plicních ventilátorů, které pomáhají s dýcháním při těžkém zápalu plic. Nemocnice chystají pro těžce nemocné také ventilovaná lůžka či kyslíkovou terapii.

Související

Více souvisejících

Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy