V Česku zemřel na koronavirus první člověk, Babiš chce znovu změnit nákupy pro starší

Přenos skončil
V Praze zemřel vážně nemocný 95letý muž, nakazil se koronavirem. Premiér Andrej Babiš chce znovu upravit dobu, během které mohou do obchodů jen lidé nad 65 let. Události sledujeme v on-line reportáži.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal
Přenos skončil
10:05

V Česku je nyní novým koronavirem nakaženo 22 příslušníků hasičského sboru. V Praze má nákazu 19 profesionálních hasičů, dva v Karlovarském kraji a jeden v Jihomoravském kraji. V karanténě jich je 267. 

09:09

Stát proplatí část mzdy pracovníků jen firmám zavřeným kvůli propadu odbytu, chybějícímu materiálu nebo zaměstnancům v karanténě. Podniky, které kvůli šíření koronavirové nákazy uzavřely bez "objektivního důvodu", na náhradu nebudou mít nárok. Kabinet ve čtvrtek rozhodl o tom, že zaměstnavatelům proplatí náhrady mezd lidem v karanténě a 80 procent mzdy pracovníků zavřených provozů.

"Musí být splněno to, že ta firma o něco ´přišla´," řekl České televizi ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Firmě by musel buď zásadně klesnout odbyt, nebo by musela přijít o vstupy, protože její dodavatelé jsou zavření, vyjmenoval. Podpora bude podle něj i pro firmy zavřené kvůli karanténám zaměstnanců.

"Jsme připraveni nahradit mzdy za zaměstnance do určité míry právě v těch několika oblastech, které v pondělí definitivně chceme projednat na vládě," uvedl ministr.

08:51

V Česku je v pondělí ráno 1165 nakažených koronavirem. Na svých webových stránkách o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Během neděle přibylo 114 případů.

08:44

Sociální síť Facebook spustí vlastní programátorskou soutěž, takzvaný hackathon. Vývojáři v ní budou navrhovat platformy komunikace, které by mohly vládám pomoct v řešení problémů spojených s koronavirem. 

08:42

Velká Británie začne nemocnicím dodávat miliony ochranných zdravotnických pomůcek. Lékařům je podle agentury Reuters bude doručovat armáda. 

08:41

Další dodávka dezinfekce na boj s koronavirem.

08:40

Obchod s levnou módou Primark zavírá všechny své obchody, tedy 376 poboček ve 12 státech. Přestane také objednávat nové zboží od dodavatelů, napsala agentura Reuters. 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Primark
08:36

Počet nakažených se za poslední týden v zemích jihovýchodní Asie více než zdvojnásobil, uvádí agentura Reuters. Přes 120 nových případů dnes oznámily úřady v Thajsku, celkem se v zemi nakazilo 721 lidí. Virus se dál šíří také na Filipínách, kde se nově nakazilo 16 lidí a osm pacientů nemoci podlehlo. Celkem Manila eviduje 396 nakažených a 33 mrtvých. 

08:10

Ztráta čichu a chuti jsou podle vědců jedny z prvních příkazů nákazy koronavirem. Setkali se s nimi zdravotníci po celém světě, a třeba v Jižní Koreji je podle listu New York Times pociťovalo 30 procent nakažených. 

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock
08:04

Koronavirem se ve vězení nakazil bývalý hollywoodský producent Harvey Weinstein, odsouzený v USA za sexuální delikty. Ředitel svazu pracovníků věznic státu New York Michael Powers podle agentury Reuters oznámil, že Weinstein je nyní v izolaci.

USA začaly už dříve kvůli koronaviru část vězňů propouštět. Weinstein byl původně v zařízení na newyorském ostrově Rikers, kde se případy koronaviru objevily. Nyní je umístěn ve vězení v Aldenu u Buffala.

Jeden z tamních strážců, s nímž hovořila agentura Reuters, už v neděli uvedl, že u dvou tamních vězňů vyšly pozitivní testy na koronavirus.

Filmový producent Harvey Weinstein opouští trestní soud v New Yorku (17. ledna 2020)
Filmový producent Harvey Weinstein opouští trestní soud v New Yorku (17. ledna 2020) | Foto: Reuters
07:59

Finanční pomoc přislíbila také Evropská centrální banka. "Jsme připraveni udělat ještě více," řekl médiím Ignazio Visco, člen Rady guvernérů ECB. Banka už minulý týden oznámila, že začne nakupovat dluhopisy a další aktiva v objemu 750 miliard eur (20,9 bilionu Kč). Program potrvá do konce roku a bude se vztahovat na dluhopisy státního i soukromého sektoru, stejně jako na dluhopisy řecké vlády.

07:56

Na planetě už se novým koronavirem nakazilo asi 340 tisíc lidí, víc než 14 tisíc jich zemřelo. 

07:55

OSN vytvoří finanční fond na pomoc pacientům s koronavirem po celém světě. Peníze by měly pomoct zejména státům s omezenou zdravotní péčí. Formálně ho podle agentury Reuters OSN oznámí během tohoto týdne, nyní o jeho vzniku informovalo norské ministerstvo zahraničí. 

07:45

Očekává se naopak, že vláda prodlouží zákaz volného pohybu osob, který do 24. března vyhlásila od minulého pondělí. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navrhne jeho prodloužení do 1. dubna. Do 24. března jsou platná také další omezení - například uzavření části obchodů, restaurací či omezený provoz orgánů veřejné moci a správních orgánů.

07:32

Slevy se rušit nebudou, řekl také v rozhovoru pro deník MF Dnes premiér Babiš. Reagoval tak na dřívější sdělení šéfa krizového štábu Romana Prymuly o této možnosti. 

07:30

"Tohle není hra," varuje čtenáře před koronavirem titulní strana jednoho z britských deníků. V zemi již zemřelo více než 230 lidí, za neděli se počet obětí zvýšil o více než pět desítek. Nakažených je přes pět a půl tisíce. 

07:26

Itálii pomáhají také spojenci v rámci Severoatlantické aliance.

07:20 Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Podle premiéra Andreje Babiše by se znovu měla měnit prodejní doba pro seniory. "U obchodů, které jsou větší než 200 metrů, upravíme prodejní dobu tak, že pro seniory bude vyhrazena doba od 8:00 do 10:00. Ti, kteří jedou ráno z nebo do práce, si stihnou nakoupit mezi 7:00 a 8:00," řekl Babiš v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

06:26

První letadlo ČSA přepravilo z Číny další zakoupené ochranné prostředky. Na letišti v Praze přistálo zhruba hodinu po půlnoci, přivezlo jeden milion roušek a další zdravotnický materiál. Další letadlo společnosti Smartwings Group s potřebnými ochrannými pomůckami dorazí z Číny do Prahy v noci na úterý. Letadla ČSA, která mají být součástí zásobovacího mostu s Čínou, měla problémy se získáním přeletových povolení.

06:24

Počty nově nakažených klesají i v Jižní Koreji, která oznámila 64 nových případů koronaviru. Bilance infikovaných tak vzrostla na 8961, uvedlo jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (KCDC). Ještě minulý týden v pátek země evidovala 147 nově nakažených, rekordní počet z 29. února pak činil 909 případů.

06:21

Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí poprvé prohlásil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, jestliže nebude možné uspořádat hry v "úplné formě". I Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o víkendu přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.

06:20

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry, které se mají uskutečnit v Tokiu. Informoval o tom Kanadský olympijský výbor (COC). Podle něj "není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství". Olympijské hry v Tokiu se mají konat od 24. července do 9. srpna.

06:18

Spojené arabské emiráty (SAE) v obavách ze šíření koronaviru oznámily přerušení veškerých leteckých spojení do země i z ní. Opatření začne platit v příštích 48 hodinách a bude platit dva týdny, informovala státní tisková agentura WAM s odvoláním na místní úřad pro civilní letectví.

06:18 Vlajka Číny

Pevninská Čína v neděli zaznamenala 39 nových případů koronaviru. Všechny se týkají osob, které do země přicestovaly ze zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za neděli vzrostl o devět na 3270.

00:12

Česko vyšle evakuační autobus do Itálie, který do vlasti poveze čtyři desítky Italů. Přepravit by mohl za Alpy také zdravotnický materiál jako náhradu za ochranné pomůcky, které byly minulý týden zabaveny v Lovosicích v Ústeckém kraji. Evakuace Čechů, kteří zůstali v evropských zemích po uzavření hranic kvůli šíření koronaviru, bude dnes pokračovat autobusy. Vyjedou z Paříže, Stockholmu, Kodaně, Berlína a Vídně.

Česko podle ministerstva zahraničí v neděli vyjádřilo lítost nad zjištěním, že v materiálu zabaveném ve firemním skladu byla i humanitární pomoc pro Itálii. Zdravotnický materiál nahradí totožným ze svých zásob. "Italská strana je převezme nejpozději během úterý," uvedla v neděli česká diplomacie.

Sto tisíc roušek bylo uloženo ve firemním skladu v průmyslové zóně v Lovosicích. Celníci tam objevili v úterý 680 000 roušek a 28 000 respirátorů. Následné šetření odhalilo, že část z nich byl darem Červeného kříže města Čching-tchien čínské provincie Če-ťiang čínským krajanům v Itálii.

23:39

Americký prezident Donald Trump oznámil, že v boji proti nákaze koronavirem v New Yorku, Washingtonu a Kalifornii pomůže národní garda. USA eviduje více než 30 tisíc nakažených nemocí Covid-19.

"Je to náročné období, velká národní zkouška," řekl Trump. Spojené státy ale v podle něj v boji s koronavirem, o němž prezident hovoří jako o "čínském viru", zvítězí dříve, než experti očekávají. Ekonomika pak prý po odeznění epidemie "prudce vyletí nahoru".

Kvůli koronaviru je v karanténě bezmála třetina Američanů. Na 100 milionů lidí by podle nařízení platných v sedmi státech USA nemělo zbytečně opouštět domovy. Obchody jsou s výjimkou prodeje potravin, paliva a léků zavřené. Omezení se týkají států New York, Kalifornie, Connecticut, Illinois, New Jersey, Ohio a Louisiana.

Prezident Donald Trump na tiskové konferenci k epidemii koronaviru.
Prezident Donald Trump na tiskové konferenci k epidemii koronaviru. | Foto: Reuters
22:12

Firma Gilead, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává kvůli přílišné poptávce udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.

21:20

"S ohledem na vývoj situace se dalo čekat, že nějaké úmrtí přijde," řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová v České televizi s tím, že přijatá opatření proti koronaviru v Česku fungují. Zároveň zopakovala, že 95letý muž, který nemoci Covid-19 podlehl, měl jiná závažná onemocnění.

20:54

Ministerstvo financí navrhuje pozastavit elektronickou evidenci tržeb po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. 

20:39

"Chci vás všechny moc poprosit, abyste pečlivě dodržovali přijatá opatření, nepropadali strachu, protože oslabuje," uvedl prezident Miloš Zeman.

20:35

Reakce ministryně práce a sociálních věcí:

20:33 Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Musíme se dál soustřeďovat na lidi v důchodovém věku, kteří jsou nejvíce ohrožení. Na naší strategii to nic nemění. Musíme všichni dodržovat nastavená opatření, zdůraznil Babiš.

20:31 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pacient žil v domově důchodců, byl převezen do Nemocnice na Bulovce 18. března, následně u něj byl diagnostikován koronavirus. Pacient byl velmi nemocný, měl kardiostimulátor a pocházel z Prahy, dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat," řekl Vojtěch.

20:30 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Tento pacient by zemřel dřív nebo později přirozenou smrtí na základě nemocí, kterými trpěl," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch zároveň nevyloučil, že k nákaze došlo v domově seniorů. Hygienici v konkrétním zařízení provedli náležitá opatření.

20:32 Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Každá smrt je bolestná, chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem pozůstalým, řekl ve vysílání ČT24 premiér Andrej Babiš.

20:26 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

Ministr vnitra Jan Hamáček reaguje na zprávu o prvním úmrtí v Česku na nemoc Covid-19.

20:26

Jsme na číslech, která odpovídají situaci v Německu. Snažíme se ochránit ty nejrizikovější skupiny. Některé oběti tady budou. Je to ale vidět na řadě zemí, že ty počty obětí se liší. Já neočekávám, že u nás budou počty obětí nějak vysoké, řekl Prymula na ČT 24.

20:23

Nemocnice na Bulovce o úmrtí 95letého muže:

20:23

Když se podíváme na statistiky z jiných zemí, tak se dalo očekávat, že při vyšším počtu nakažených budou lidé umírat. Dalo se to předpokládat, zvláště u osob ve vyšším věku, uvedl Prymula.

20:21

"Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat," uvedl k prvnímu úmrtí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pacient byl hospitalizován na standardním lůžku na infekční klinice. Trpěl řadou zdravotních problémů, jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor.

"Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami," uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

20:20

Podle Prymuly šlo v případě úmrtí pacienta spíše o srdeční potíže, a ne o selhání plic, jak to u smrti způsobení koronavirem bývá.

20:19

Dlouhé fronty na respirátory. Zubaři čekali u výdejny České stomatologické komory v pražských Nuslích i několik hodin. Vybavení mají jen na několik dní.

Foto: Aktuálně.cz
20:18

Je třeba říci, že to byl člověk ve vysokém věku, 95 let. V posledních letech byl chronicky nemocný. Neřekl bych, že zemřel na koronavirus, ale s koronavirem, řekl ve vysílání ČT 24 Roman Prymula.

 

20:12

V Česku zemřel první člověk na koronavirus. Jedná se o 95letého muže, který se léčil v Nemocnici na Bulovce, napsal server iDnes.cz.

19:31

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že rozhodnutí o případném odložení začátku olympijských her v Tokiu by mělo padnout do čtyř týdnů. Zrušení her vyloučil.

19:21

Počet nakažených koronavirem v Africe vzrostl na 1198. S odvoláním na africké Středisko pro kontrolu nemocí o tom informoval server BBC. Podle Světové zdravotnické organizace byla nákaza registrována už ve 40 z 52 států tohoto kontinentu. První případy hlásí Uganda a Mozambik, první úmrtí Kongo. Nejvíce zasaženy jsou Jihoafrická republika, Egypt, Maroko a Alžírsko.

19:16

Španělskému opernímu pěvci Plácidu Domingovi, který čelí obvinění ze sexuálního obtěžování, vyšel pozitivní test na koronavirus. Informovala o tom agentura DPA. Tenorista je s rodinou v izolaci. 

Plácido Domingo koncem letošního srpna v Maďarsku.
Plácido Domingo koncem letošního srpna v Maďarsku. | Foto: ČTK/AP
19:12

Hradec Králové kvůli koronaviru omezí městskou dopravu. Autobusy a trolejbusy budou do odvolání jezdit podle takzvaného prázdninového jízdního řádu.

19:06

Rand Paul je prvním americkým senátorem, který má pozitivní test na koronavirus. Na Twitteru napsal, že zatím nemá žádné příznaky. Testovat se nechal proto, že byl v poslední době často v zahraničí. Poslanci Mario Diaz-Balart a Ben McAdams oznámili pozitivní testy minulý týden.

18:43

Německá kancléřka Angela Merkelová je v karanténě. Setkala se s lékařem, který je nakažený koronavirem, informuje agentura AFP.

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně
Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně | Foto: Reuters
18:41

V Polsku se dnes navzdory epidemii koronaviru konaly šestery doplňovací volby do parlamentu a úřady daly najevo, že zatím neustupují od záměru uspořádat v květnu prezidentské volby. Vláda sice uzavřela školy, kina a divadla a omezila shromažďování lidí, stav nouze ale v zemi vyhlášen nebyl. Koronavirus byl zatím prokázán u 627 lidí, sedm osob na nemoc Covid-19 v Polsku zemřelo.

18:33

Odběrové místo pro testování na koronavirus v Benešově změní stanoviště. Z polikliniky na Malém náměstí se přestěhuje na parkoviště u plaveckého bazénu, kde bude možné odebírat vzorky i lidem z auta. Nové stanoviště bude v provozu od úterý, řekla Helena Frintová z krajského úřadu.

18:28

Dvě zahraniční studentky, které pobývaly na brněnské Mendelově univerzitě, byly v tomto týdnu po návratu do vlasti pozitivně testovány na nový typ koronaviru. Na webu to uvedla Správa kolejí a menz univerzity.

18:24

V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil 5000. Za poslední den se počet mrtvých zvýšil o 651 na 5476. Infikovaných je přes 59 tisíc lidí, informuje italská vláda.

18:15

V Ústeckém kraji vzrostl podle ministerstva zdravotnictví od soboty počet potvrzených nákaz o tři na 39. Od rána přibyl jeden nakažený. Čtyři lidé, všichni z Děčínska, se vyléčili. 

18:06

Zákon o mamutí finanční pomoci americké ekonomice podlomené koronavirovou krizí se může stát obětí mezistranických půtek. Vyplývá to z informace předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, podle níž jsou navzdory vytrvalému jednání názory republikánů a demokratů stále vzdálené a demokratická opozice předloží vlastní návrh. Podle informací amerických médií by se výška podpůrné finanční injekce měla pohybovat mezi jedním a dvěma biliony dolarů.

18:04 Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš zítra ve 20 hodin vystoupí s projevem, naznačuje na Twitteru. Předtočenou řeč bude vysílat Česká televize i soukromé stanice Nova a Prima.

17:57

Ze Šanghaje odletělo první letadlo ČSA, které nyní do Prahy přepravuje z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. V českém hlavním městě by mělo přistát kolem druhé hodiny ranní.

17:55

Počet případů nákazy koronavirem v Česku stoupl na 1120. Za dnešek přibylo 73 nemocných. Vyléčených zůstává šest. Na svém webu to oznámilo ministerstvo zdravotnictví s tím, že v Česku bylo provedeno 15 584 testů.

17:54

Prostředky proti novému koronaviru se podle předsedy senátního zahraničního výboru Pavla Fischera (nezávislý) musí vyrábět v Evropě. Fischer chce toto téma otevřít v horní komoře, která se má příští týden zabývat vládními návrhy opatření kvůli pandemii. Děkování českých vládních činitelů Číně za to, že umožnila nákup prostředků, hraničí podle senátora s vlastizradou.

17:45

Za šokující a nešťastné označují někteří opoziční politici vyjádření šéfa krizového štábu Romana Prymuly o tom, že kvůli epidemii koronaviru by mohlo být cestování do zahraničí omezeno až dva roky. Kritici vlády přitom znovu nastolili otázku, zda by měl být šéfem Ústředního krizového štábu úředník místo politika.

17:40

Karlovarský kraj chce rozšířit opatření, která by účinněji bránila rozšíření nákazy koronavirem prostřednictvím pendlerů, kteří denně překračujících hranice s Německem. Policie bude nyní muset zastavit každého, kdo jezdí za prací do zahraničí, a zanést o něm informace do systému Microrescue.

17:38

V Řecku začne kvůli koronaviru od pondělí platit celostátní karanténa. Má 624 nakažených.

17:34

Ztráta čichu jako další symptom onemocnění koronavirem? 

Přední francouzský lékař Jerome Salomon popsal jako další příznak koronaviru anosmiu neboli ztrátu čichu, informuje BBC. Zdravotníci podle něj tento symptom evidují u stále více pacientů, byť je spíš vzácnější. Společnost ENT UK (sdružení ORL) požaduje, aby se tento příznak zapsal na seznam symptomů onemocnění Covid-19.

17:15

Kolumbie oznámila první úmrtí na infekci koronavirem. V Ekvádoru rezignovala ministryně zdravotnictví Catalina Andramunoňová. Stalo se tak několik hodin poté, co úřady uvedly, že bilance nakažených překročila 500 případů. Salvador s Guatemalou vyhlásily zákaz vycházení, od kterého si slibují zastavení infekce. Kuba vyslala do těžce postižené Itálie lékaře a sestry.

17:11 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle vědeckých poznatků se lék Plaquenil jeví jako potenciálně účinný na onemocnění Covid-19, napsal na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Sehnat ho půjde obtížněji.

16:46

Na brněnském výstavišti by mohla v případě nedostatečné lůžkové kapacity v nemocnicích vzniknout krizová nemocnice, konkrétně v pavilonu G. Její kapacita by předběžně byla asi 500 míst. 

16:43

Pořadatelé olympijských her v Tokiu se kvůli pandemii koronaviru potichu připravují i na možné odložení soutěží. Informovala o tom agentura Reuters.

16:41

V celém Německu budou zakázána shromáždění více než dvou lidí. Výjimku budou mít rodiny, shodla se Angela Merkelová a spolkové země.

16:40

Padesát Čechů a Slováků se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka vrátilo armádním speciálem z Pobaltí.

16:30

Omezením, nařízeným v USA kvůli boji s nebezpečnou nákazou, budou Američané čelit pravděpodobně deset až dvanáct týdnů, tedy zhruba do počátku června. V televizi Fox News to řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. Spojené státy registrují přes 25 tisíc nakažených koronavirem a 325 mrtvých.

16:23

Nezvyklý způsob, jak získat textilní roušku, mají od soboty lidé v Doleních Pasekách na Liberecku. V obci se zhruba stovkou obyvatel si ji mohou utrhnout ze stromu. 

Foto: Facebook
16:20

V Olomouckém kraji od rána přibylo dalších šest potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem jich je 81. Nové případy jsou hlavně v obvodu Prostějov

16:16

Aerolinky Emirates pozastavují do 25. března všechny své osobní lety. Nákladní přeprava bude podle jejich prohlášení fungovat dál.

16:14

Ve Švýcarsku přibylo za poslední den 901 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem je tak v zemi už přes 7000 infikovaných.

16:13

U břeclavské nemocnice v neděli vyrostl stan na odběr vzorků od lidí s podezřením na onemocnění Covid-19. Fungovat začne v pondělí, uvedl ředitel nemocnice Petr Baťka. 

15:58

Po celém světě se koronavirem nakazilo přes 300 tisíc lidí. Ukázaly to údaje americké Univerzity Johnse Hopkinse, která monitoruje globální vývoj pandemie. Rychlý vývoj nemoci zaznamenala Itálie, Španělsko, Írán i USA.

15:55

Analytici: Plán ministerstva financí navýšit kvůli koronaviru schodek rozpočtu na 200 miliard korun je zatím v kombinaci s dalšími opatřeními na podporu ekonomiky přiměřený. Je ale možné, že během roku bude nutné ještě schodek navýšit. 

15:51 Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví vládě navrhne prodloužení mimořádných opatření do 1. dubna.

15:49

Španělsko má 1720 obětí nemoci Covid-19. Od soboty jí podlehlo 394 lidí. Vláda chce podle médií prodloužit stav nouze o dalších 15 dní.

15:35

Thomayerova nemocnice testovala pětadvacet pacientů z oddělení následné péče, kde pracovaly nakažené sestry. Všichni mají test negativní.

15:34

Odbor zdravotníků Ústeckého kraje apeluje na lékaře, aby nezavírali své ordinace a ulehčili tak záchranářům a nemocnicím. 

15:21

Od pondělí bude zhruba čtvrtina firem z automobilového průmyslu uzavřená, více než polovina firem omezuje výrobu. Sektor bude ochromený z 80 procent, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu. Oceňuje dosavadní vládní kroky, ty ale mají podle sdružení pouze omezený pozitivní dopad. Vyzývá proto kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), aby na svém pondělním jednání přijal potřebná opatření. Podle sdružení by mělo mimo jiné jít o kurzarbeit, odložení splátek komerčních půjček a úvěrů o tři až pět měsíců či odložení záloh daně z příjmů.

15:10

Fakultní nemocnice v Motole má nově k dispozici oddělení s 20 lůžky s plicní ventilací pro pacienty nakažené novým typem koronaviru v nejtěžším stavu. Chod bude zajišťovat až 240 zdravotníků. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

15:04

V Královéhradeckém kraji zůstává podle krajské hygienické stanice 17 prokázaných případů nákazy novým koronavirem. Dvanáct lidí čeká na výsledky testů.

14:57

Česko v příštích dnech vyšle do Pobaltí, Egypta, na Filipíny a do Vietnamu čtyři evakuační lety. Do tuzemska by se díky těmto čtyřem letům mělo dostat 700 lidí, z toho téměř 600 českých občanů. Volná místa v letadlech Česko poskytlo dalším zemím EU, uvádí ministerstvo zahraničí.

14:53

Navzdory koronaviru v Rusku protestovaly stovky lidí proti ústavní novele umožňující Vladimiru Putinovi zůstat v čele státu až do roku 2036. Demonstrace se uskutečnily i přes varování zdravotníků před šířením nebezpečné nákazy, kterou v Rusku trpí 367 lidí. Velkou většinu nakažených zaznamenala Moskva.

14:28

První úmrtí na koronavirus oznámilo Kosovo. V metropoli Prištině zemřel dvaaosmdesátiletý muž trpící chronickou srdeční chorobou. Ve dvoumilionové balkánské zemi registrují zatím 31 nakažených. Kosovo zcela přerušilo dopravní spojení s cizinou, školy a restaurace jsou zavřené a obchodní síť omezená na prodej potravin a léků.

14:27

V USA kvůli koronaviru sílí volání po korespondenčním hlasování. V řadě států se lidé nesmějí shromažďovat nebo vůbec vycházet ven a hladký průběh hlasování by tak spolehlivě zajistilo zřejmě jen takový způsob volby. Jeho zavedení v celé zemi v tak krátkém čase je však značně obtížný úkol, napsal list The Washington Post.

Termín voleb stanoví zákon z roku 1948, podle nějž se hlasování musí uskutečnit "v úterý po prvním listopadovém pondělí, a to každé čtyři roky". Odložit volby tak nemohou ani jedntlivé americké státy, ani prezident, učinit by tak mohl zřejmě jen Kongres.

14:21

Středočeský kraj pokračuje v distribuci ochranných pomůcek. Rozdělena byla celá dodávka 56 tisíc respirátorů FFP2, které hejtmanství získalo od ministerstva vnitra z páteční dodávky z Číny. K tomu nově obdrželo 359 tisíc roušek z další čínské zásilky, kterou do Česka dopravil velkokapacitní letoun Ruslan. 

14:18

Mexičané sami bojují proti epidemii, když je vláda nečinná, píše agentura AFP.  "Máme proč se znepokojovat. Náš prezident není situací nijak zneklidněn," řekla novinářům šestadvacetiletá úřednice Lizet Espinozová. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador nejenže neučinil žádná drastická opatření, ale sám nedávno na veřejnosti objímal děti.

Při jedné ze svých každodenních nekonečných tiskových konferencí ukazoval přítomným novinářům "ochranné" amulety, odmítá použít antibakteriální gel, a mávnutím ruky odmítl kritiku, že nevyzývá obyvatele, aby zůstávali doma, či že nenařídil kontrolu vstupu do země.

Stále větší počet obchodů má ale dobrovolně zavřeno, a ty, které odolaly, jsou téměř prázdné. V centru města, které obvykle kypí lidmi, jsou zasluněné terasy kaváren a restaurací opuštěné. Na chodnících stále více lidí nosí roušky a chirurgické rukavice.

14:09

Cestování do zahraničí podle náměstka Prymuly může být nereálné i v následujícím roce či dvou. Letos bude dovolená zřejmě v tuzemsku, řekl v České televizi. 

14:08

Podmínkou pro uvolnění vyhlášených opatření v půlce dubna je podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly to, aby v zemi nebylo na konci března více než 8500 nakažených. Další podmínkou je trasování všech nakažených a jejich důsledná izolace. To umožní uvolnění přísných opatření, která omezují pochyb nebo poskytování služeb.

13:46

Pardubický kraj a hasiči postupně rozvážejí zdravotnický materiál na ochranu před koronavirem po regionu. Z letadla z Číny, které přistálo v pátek v Praze, jsou všechny respirátory na odběrových místech. Ta jsou umístěna v 15 obcích s rozšířenou působností. Vydávat je budou v pondělí, řekl dnes novinářům hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Během neděle se budou obdobným způsobem rozvážet také ochranné roušky. 

13:45

"Jeden pro laboratoře, jeden pro hygieny a tak dále," popsal náměstek Prymula chystaný systém testování s pěti koordinátory. Díky zapojení laboratoří včetně Akademie věd ČR bude kapacita tisíců testů za den. Vyvíjejí se podle něj testovací postupy, které umožní Česko odpoutat od dodávek testů a reakčních látek ze zahraničí.

13:43

Podle ministra Vojtěcha Adama se budou opatření proti koronaviru rušit v opačném pořadí, než byla zaváděna. Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit uzavření škol.

Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky, v úvahu podle něj připadá také zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin.

Roušky bude podle Prymuly potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Doporučuje ty látkové. Pokud by lidé používali jednorázové, bylo by jich potřeba 300 milionů měsíčně, což současné zásobování neumožňuje.

13:41

Bulharský prezident Rumen Radev dnes vetoval část prováděcího zákona pro období stavu nouze, který v pátek schválil sofijský parlament. Oznámil to v prohlášení k národu, o němž informoval server Balkaninsight. Svůj krok Radev zdůvodnil tím, že znění zákona otevírá dveře "nekontrolovatelnému zneužití moci" a omezení veřejného života vyvolává napětí v zemi.

Zákon, který stanoví pravidla pro uplatnění stavu nouze vyhlášeného před týdnem, umožňuje uložení pokuty i trestu vězení za šíření nepravdivých zpráv o koronaviru. To by podle prezidenta vedlo k autocenzuře a k potlačování alternativních názorů. Takové ustanovení "útočí na poslední zbytky svobody slova," řekl Radev. Zavedení pevných cen, které prováděcí zákon předpokládá, způsobí podle něj potíže bulharské ekonomice a zkomplikuje zahraniční obchod.

13:26

Příští týden by měl být podle náměstka Prymuly představený nový systém testování nakažených, spustit by se měl po Velikonocích. Bude mít pět koordinátorů, zapojí se i armáda, řekl v České televizi. 

13:25

V době návratu Čechů z Itálie a Rakouska mělo Česko podle náměstka Prymuly na počátku března denní přírůstek nakažených přes 45 procent, což bylo horší než Itálie.

"Teď bude část lidí, kteří budou ze zahraničí repatriováni, v karanténě na jednom místě, protože dochází k nedodržování karantény," uvedl také Prymula.

13:16

Na konci března očekává šéf krizového štábu Prymula asi 8500 nakažených. Po dalších deseti dnech by mohla být opatření uvolňovaná, řekl v České televizi. 

13:15

Palestinci na Západním Břehu Jordánu dostali nařízeno od své vlády, aby po dnešní desáté hodině večer (deváté středoevropského času) nevycházeli ze svých domovů. Dvoutýdenní zákaz je podle agentury Reuters součástí snah o boj s koronavirem. Nevztahuje se na lékaře, lékárníky, prodavače potravin a pekaře. 

13:01

Předseda nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček vyzval majitele a manažery firem, aby alespoň na dva týdny přerušili výrobu. Výjimku by podle něj měly mít podniky, jejichž produkce řeší život-ohrožující stavy, uvedl dnes v tiskovém prohlášení. Vláda pak podle něj má pomoci nechat zaměstnance doma a ve firmách, kde bude výroba pokračovat, zajistit ochranné prostředky, jako jsou roušky a dezinfekce.

V ČR už výrobu přerušila Škoda Auto, označovaná za motor českého hospodářství, stejně jako automobilka TPCA u Kolína, vyrábět přestal i závod Hyundai v Nošovicích. Na odstávku se připravuje třeba výrobce pneumatik Continental Barum. 

12:58

Šéf krizového štábu Roman Prymula ještě dopoledne v televizi Prima řekl, že v některých lokalitách by bylo na místě cesty pendlerů přes hranice zakázat. V pondělí to navrhne vládě.

12:51 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

Vláda by měla v pondělí podle Hamáčka znovu zvážit zákaz jízd pendlerů za prací. Riziko, že narušují systém dalších opatření, je příliš veliké, řekl.

12:50 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

Zubařům bylo rozesláno 50 tisíc respirátorů druhé třídy, uvedl ministr Hamáček s tím, že další respirátory budou dostávat oni i další profese. Zásobování pomůckami bude pokračovat díky tomu, že každý den přiletí s ochrannými prostředky jedno letadlo.

Po několika dodávkách bude podle Hamáčka možné začít dělat i zásoby. "Budeme schopni vytvářet rezervu, abychom nejeli nadoraz," uvedl. Celkově by stát v příštích týdnech měl na nákup zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

12:35

Brněnská Masarykova univerzita vybrala v rámci akce www.munipomaha.cz za tři dny od dárců milion korun. Peníze poputují na materiální podporu dobrovolníků. Do jejich databáze se už přihlásilo 2800 lidí, převážně z řad studentů Masarykovy univerzity, ale i jiných škol.

Během prvního týdne od spuštění dobrovolnického centra, které pomoc organizuje, se na něj obrátilo zhruba 266 jednotlivců a 52 institucí a většina z jejich požadavků už podle mluvčí univerzity byla vyřízena nebo je v řešení.

12:34

Počet mrtvých kvůli koronaviru ve Španělsku za den narostl o skoro 400, celkem už nákazu nepřežilo 1720 lidí. Vláda hlásí přes 3600 nově infikovaných.

12:33

V Indii dnes platí čtrnáctihodinový zákaz vycházení pro všech více než 1,3 miliardy místních obyvatel. Opatření má podle premiéra Naréndry Módího posloužit jako zkouška připravenosti Indie na boj s pandemií způsobené koronavirem a částečně zastavit šíření nákazy, napsal server BBC.

Zákaz vycházení v Indii.
Zákaz vycházení v Indii. | Foto: Reuters
12:29 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

Policisté budou podle ministra vnitra Hamáčka používat respirátory nižší třídy než FFP3. Spolehnou se při tom na dodávky, které začala do Česka přivážet od pátku letadla z Číny. 

Nejsilnější respirátory v nich obsažené nejsou. "Nejsilnější respirátory jsou potřebné pro zdravotníky, pro všechny ostatní stačí dvojky," uvedl Hamáček s tím, že ministerstvo vnitra postahovalo nejsilnější respirátory od policistů i dalších profesí.

V sobotu premiér Andrej Babiš (ANO) informoval, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí.

12:25

Všech 13 středočeských záchranářů včetně ředitele Jiřího Knora, kteří byli kvůli možné nákaze koronavirem v karanténě, mělo negativní testy. Opětovné testování podstoupí za dva týdny, do té doby zůstanou v izolaci. Do služby by se vrátili dřív jen případě, že by se zhoršila personální situace.

12:25

Velkokapacitní letoun ve službách NATO Ruslan, který před půlnocí přistál v Pardubicích, je znovu na cestě do Číny. Po cestě se zastavil ještě na základně v Lipsku, kde se vyměnila posádka, aby mohl pokračovat v letu. 

12:20

Bohatí Rusové skupují plicní ventilátory, zatímco ve venkovských regionech je jich akutní nedostatek. Napsal to v neděli ruský list The Moscow Times. Miliardáři se snaží zásobit nákladným zařízením, aby si zajistili přežití v případě těžšího průběhu nemoci COVID-19, kterou vyvolává nový koronavirus. "O mouku nebo pohanku, které vykupují obyčejní Rusové, se tihle lidé nezajímají," uvedl list.

12:18 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

Policie stáhla nejsilnější respirátory potřebné pro zdravotníky ze svých zásob, aby šly lékařům a sestrám. Učinily tak i další profese, uvedl Hamáček.

11:59

Sto tisíc roušek pro Itálii zabavených minulý týden v Lovosicích pošle Česko do Itálie počátkem příštího týdne, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Situaci dnes vysvětlí svému italskému protějšku dopisem. "Česká strana nezadržela věci záměrně," zdůraznil. Zátah byl podle něj veden proti organizované skupině, která pravděpodobně spáchala podvod.

Policie bude podle Petříčka dál pokračovat ve vyšetřování. "Věřím, že se jí podaří objasnit, jak je možné, že tyto věci se objevily nelegálně ve skladu v Lovosicích," uvedl ministr zahraničí.

S Italy nyní Petříček jedná o formě přepravy celkem 101 600 roušek. Zmínil, že by je za Alpy mohl odvést i autobus, který se Česko chystá vypravit do Itálie pro své občany.

Foto: ČTK
11:50

Zákaz vycházení by náměstek Roman Prymula navrhl vládě v případě, že nakažených bude přes 10 000 lidí. Zatím to není na místě, řekl na Primě.

Zároveň dodal, že v některých lokalitách by bylo na místě zakázat cesty pendlerů přes hranice, v pondělí to navrhne vládě.

12:11

Záběry z noční vykládky zdravotnického materiálu.

11:42

Zdravotníci podle Romana Prymuly věnují obrovskou péči nakaženým ve vážném stavu.

"Minulý týden jsem dostal informaci, že muž převezený do VFN selhává, že zřejmě zemře. Věnovali se mu s takovou péčí, že se stabilizoval," řekl Prymula.

Nemocnice pro něj od americké firmy Gilead získala povolení použít experimentální lék remdesivir, ale zatím z USA nedorazil. Česko podle Prymuly požádá, aby firma povolila mít v tuzemsku nějakou zásobu, aby odpadlo čekání na transport.

Roman Prymula.
Roman Prymula. | Foto: ČTK
11:41

Ze skladu hasiči ochranné pomůcky rozvážejí do jednotlivých krajů, hejtmani pak podle svých seznamů zásilku přerozdělí. Například v Pardubickém kraji se bude materiál vozit do skladů v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí, odkud bude putovat do měst a obcí. Nově budou hasiči zásobovat i páteřní síť nemocnic a záchranky.

11:41

Skladovací hala v areálu policie v Opočínku má plochu 12.000 metrů čtverečních. "Poskytli jsme jej ve prospěch distribuce ochranných pracovních prostředků. Areál má výhodnou polohu, je v blízkosti letiště Pardubice a má dostatek manipulační plochy," řekl policejní prezident Jan Švejdar. Hasiči mají na místě kolem stovky lidí. Pomáhají jim policisté.

11:40

Hasiči postupně z policejního skladu v Opočínku u Pardubic rozvážejí zdravotnický materiál dopravený letecky z Číny. "Veškerý materiál, který dorazil dnes nad ránem, byl během čtyř hodin z armádních vozidel vyskládán a roztříděn, protože nebyl v letadle uspořádán. Každé auto obsahovalo všechny části dodávky, které navíc byly v bednách o rozdílné kapacitě," uvedl hlavní logistik akce Martin Kučera z Hasičského záchranného sboru.

11:39

Pardubičtí strážníci mají smysl pro humor. V noci na neděli přistál právě v Pardubicích velkokapacitní letoun Ruslan se 106 tunami zdravotních pomůcek.

11:38 Ministr vnitra Jan Hamáček v Ostravě.

V Šanghaji přistálo první letadlo ČSA. Do Prahy dopraví z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Ministr vnitra Jan Hamáček na twitteru informoval, že letoun začne hned nakládat a otočí se do Prahy.

11:36

Přes obavy z šíření koronaviru se přišlo podívat na olympijský oheň vystavený na železniční stanici v japonském Sendai více než 50 tisíc lidí. Řada z nich strávila s rouškami na obličeji v půlkilometrové frontě několik hodin. Zájem lidí organizátory překvapil a podle médií dokonce uvažovali o předčasném ukončení sobotní akce.

Lidé stojí frontu aby zahlédli olympijský oheň.
Lidé stojí frontu aby zahlédli olympijský oheň. | Foto: Reuters
11:32

Otevření škol předpokládáme na přelomu května nebo června, řekl na Primě ministr Vojtěch. Bude zrušeno jako jedno z posledních opatření.

11:26

Na infekční klinice pražské Nemocnice na Bulovce leží nyní 22 pacientů s nemocí COVID-19, z toho pět z nich je na jednotce intenzivní péče a má zavedenou plicní ventilaci. Nemocnice to v neděli uvedla na twitteru. Na infekční klinice pražské Nemocnice na Bulovce leží nyní 22 pacientů s nemocí COVID-19, z toho pět z nich je na jednotce intenzivní péče a má zavedenou plicní ventilaci. Nemocnice to dnes uvedla na twitteru. V sobotu zástupci nemocnice informovali, že je na Bulovce hospitalizováno 15 nakažených novým typem koronaviru a pět z nich vyžaduje intenzivní péči.

11:24

"Velikonoce zřejmě nebudou takové, jako jsme zvyklí. Budou bez návštěv a bez kostelů," řekl ministr Vojtěch. 

11:22

U lékaře infekčního oddělení Nemocnice Prostějov byla o víkendu potvrzena nákaza novým typem koronaviru, onemocnění má zatím mírný průběh. Infekční oddělení prostějovské nemocnice dál funguje. Byly zahájeny testy personálu, který přišel s lékařem do kontaktu. 

11:21

Pražská zoologická zahrada je sice od pátku 13. března pro návštěvníky kvůli epidemii koronaviru zavřená, podle jejího ředitele Miroslava Bobka v ní ale dál pracují hlavně ti, kdo mají na starost zvířata a nejnutnější provoz - kurátoři, chovatelé, veterinář, krmiváři či údržbáři.

Chovatelé slonů i některých dalších zvířat jsou rozděleni do dvou týmů, které spolu nepřijdou do kontaktu. "Kdyby jeden tým šel do karantény, zastoupil by ho druhý. Současně se ale připravujeme i na krizovou variantu, kdy by musely být nahrazeny oba týmy," poznamenal. Zrovna ve sloninci, v němž chovatelé čekají hned dva porody, by ale taková varianta byla velkým problémem, dodal.

Život v zoo mohou nyní lidé sledovat alespoň na krátkých videích, které natáčejí chovatelé. Na speciálním kanále lze pozorovat například snídani sobů karelských nebo vidět, co dělá gorilí rodina.

11:17

Přísná karanténní opatření chce náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, řekl v TV Prima. Na hranicích budou zřejmě trvat déle.

11:12

Ve středních Čechách je 124 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od soboty jich přibylo 23.

11:12

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v neděli v projevu k národu odmítl pomoc Spojených států při boji s pandemií způsobenou koronavirem. Odvolával se přitom na konspirační teorii, podle které byl virus SARS-CoV-2 cíleně vyroben v USA, informovala agentura AP.

"Vámi nabízené léky jsou možná způsobem, jak virus rozšířit ještě víc," řekl Chameneí na adresu Američanů. "Nebo když vyšlete terapeuty a doktory, možná chtějí vidět dopady toho jedu, jelikož se říká, že část toho viru byla vytvořena pro Írán," dodal ajatolláh. AP upozorňuje, že pro jeho slova neexistuje nikde na světě jediný vědecký důkaz.

11:08

V Česku je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha hospitalizováno 74 osob s COVID-19. Na jednotce intenzivní péče je 19 z nich, na plicní ventilaci je napojeno 11.  Jeden, muž ve Všeobecné fakultní nemocnici, je na speciálním přístroji ECMO, který okysličuje krev. Řekl to v pořadu Partie na televizi Prima. 

10:41

Na celém světě přesáhl počet nakažených již 300 tisíc. 

10:36 Vlajka Číny

Pevninská Čína za sobotu zaznamenala 46 nových případů koronaviru, 45 z nich se týká osob, které do země přicestovaly. V neděli o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi. Počet obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, za sobotu vzrostl o šest na 3261.

V provincii Chu-pej, která je považována za epicentrum infekce, za sobotu nepřibyl žádný nový nakažený. Zemřelo zde ale pět ze šesti lidí, kteří nákaze v sobotu podlehli. O místě jediného sobotního případu domácí nákazy se čínské úřady nezmínily

10:36

V Česku je v tuto chvíli 1047 lidí s prokázanou nákazou COVID-19. Nové číslo zveřejnilo v neděli v devět hodin ráno na k tomu určeném webu ministerstvo zdravotnictví. Celkem testování podstoupilo 15 584 lidí. 

10:35

Hezkou neděli vážení čtenáři, pokračujeme pro vás ve sledování vývoje kolem šíření nákazy novým typem koronaviru. 

  • V sobotu v Česku přistála dvě letadla s dodávkou ochranných pomůcek. Na pardubickém letišti to byl ukrajinský letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem. Letadlo ve službách NATO přivezlo z Číny mimo jiné dva miliony respirátorů nižších tříd, pět milionů roušek, rychlotesty a ochranné obleky, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví. 
  • Zhruba o půl hodiny později dosedlo na letiště Václava Havla letadlo společnosti China Eastern se sedmi miliony roušek. 
  • Od nedělního rána připravují hasiči v policejním skladu v Opočínku na Pardubicku rozvoz ochranných pomůcek. "Poslední auto dorazilo do skladu v Opočínku mezi třetí a čtvrtou ráno, teď se připravuje distribuce," řekl ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD.
Domácí Zahraničí ČTK Domácí, Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2020 7:42
 

Právě se děje

Další zprávy