Pandemie COVID-19 se zhoršuje. V USA je třetí největší počet nakažených po Číně a Itálii

Spojené státy v posledních několika dnech zaznamenaly strmý nárůst počtu nakažených koronavirem na svém území - univerzita Johna Hopkinse jich eviduje již 26.747. Infikovaných je tam nově více než ve Španělsku, čímž se USA co do počtu nakažených staly celosvětově třetí nejvíce zasaženou zemí po Číně a Itálii. Na možnost rychlého růstu počtu nových případů předem upozorňovali někteří američtí vládní činitelé, podle nichž je to do značné míry důsledek zvýšení testovací kapacity.

Ve Spojených státech nemoci COVID-19 způsobené koronavirem podlehlo 340 lidí, což je výrazně méně než ve Španělsku, které eviduje 1381 obětí, i ve Francii, která je podle počtu nakažených sedmá nejpostiženější země. Čína k dnešnímu dni eviduje přes 81.000 nakažených, z nichž se však více než 72.000 lidí zotavilo; počet mrtvých v Číně překročil 3200. V Itálii lékaři zjistili koronavirus u asi 53.500 lidí. Kolem 6000 se jich uzdravilo, přes 4800 pacientů tam však COVID-19 podlehlo, což je nejvíce na celém světě, ukazuje statistika.

Ačkoli prezident Donald Trump podle mnohých pozorovatelů nejprve pandemii koronaviru a její možné dopady na USA zlehčoval, v posledních dnech přijímá jeho administrativa stále razantnější kroky k zastavení šíření nákazy. Federální vláda po naléhání některých států vydala doporučení, aby se lidé neshromažďovali a zůstávali pokud možno doma. USA rovněž o víkendu částečně uzavřely hranice se svými dvěma sousedy, Kanadou a Mexikem.

Několik států však přistoupilo k důraznějším opatřením. Kalifornie, Illinois, Connecticut a New Jersey vyhlásily celostátní karanténu a uzavření všech podniků kromě potravin, drogérií či lékáren. Podobně postupuje rovněž stát New York, který eviduje téměř polovinu ze všech nakažených v USA. Podle serveru BBC se nyní opatření omezující volný pohyb týkají pětiny všech Američanů. V zemi uzavřely svoje dveře téměř všechny školy.

Koronavirus nepříznivě dopadá na americké akciové trhy, které tento týden zažily nejhorší propad od roku 2008 a smazaly již veškeré zisky, jež zaznamenaly za Trumpovy vlády. USA přijaly zatím dva finanční balíčky určené na pomoc firmám a rodinám a boj s nákazou. Jejich rozsah však zřejmě mnohonásobně překoná třetí balík, který momentálně vzniká ve spolupráci Kongresu a Bílého domu.

Podle vyjádření některých činitelů by jeho hodnota mohla přesáhnout dva biliony dolarů (přes 51 bilionů korun). Ministr financí Steven Mnuchin dříve prohlásil, že očekávaný propad americké ekonomiky by mohl doprovázet také růst nezaměstnanosti až k 20 procentní hranici.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy