Hlavní obsah

Byty by po karanténě mohly zlevnit

Právo, Jindřich Ginter

Vyhlášení plošné karantény zasáhlo obchod s byty tak, že by jejich ceny mohly začít klesat. I když ČNB snížila úrokové sazby a ty tak snad neporostou ani u komerčních bank.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Už před vládním omezením pohybu chodili zájemci na prohlídky bytů méně a ani makléři se moc nehrnuli do toho, aby prováděli desítky lidí denně.

Podle zkušeností tvůrců projektu FérMakléři.cz se teď začínají více využívat videohovory a prohlídky prostřednictvím videa. Informace o bytech na prodej lze zasílat online, katastrální informace jsou rovněž online, stejně tak lokalitu lze projít virtuálně.

„Je to sice hezké, ale stejně na draka. Spousta lidí si to ráda prohlédne, ale stejně chtějí byt vidět na živo, aby nekoupili takříkajíc zajíce v pytli,“ míní zkušená makléřka z renomované realitní kanceláře. Byznys se jí zastavil.

Co se smí a nesmí po vyhlášení nouzového stavu

Koronavirus

„Klientka trvala na předání bytu bez účasti prodávajících. Ti sice byli v Plzni, ale kupující jim stejně nevěřila. Kdekdo přece jezdí na prázdniny do Itálie, namítala,“ popisuje další mladá makléřka zkušenost z období ještě před karanténou.

Epidemie může mít ještě citelnější dopady na bytový trh, pokud kritická situace potrvá déle. Spousta lidí se ocitla v preventivní karanténě, anebo se doma stará o děti, takže nebude brát mzdu či plat v plné výši.

Ocitnou se tak ve finanční tíži, přičemž musí stále platit hypotéky. Banky už sice avizovaly možnost až tříměsíčního odkladu splátek, ale zatím není jasné, jak to bude v praxi vypadat.

Banky spouští odklady splátek úvěrů

Finance

Je také mnoho vlastníků investičních bytů, kteří si je pořídili na hypotéky, jež jim de facto hradí nájemníci. I ti se mohou ocitnout ve složité situaci, protože jim vypadne příjem a mohou mít potíže se splácením. A pokud by o odklady splátek u bank požádalo naráz velké množství lidí, přednost by zřejmě měli klienti s hypotékou na vlastní bydlení.

Na nájemním bytě navíc nejsou jen splátky hypoték, ale i zálohy na energie a služby v domě, které jdou většinou do tisíců. Pokud výpadek potrvá déle, může to řadu vlastníků vést k tomu, že budou chtít své byty prodávat i za nižší cenu.

Otázky pro Sibylu

„Může to snížit ceny bytů i v Praze. I když proti tomu zase jde nečekané zlevnění hypoték na něco přes dvě procenta,“ uvažuje obchodník s byty, spolupracující se sítí RE/MAX.

Dodává, že měsíční karanténa může poté trh rozhýbat, ale delší omezení ho naopak umrtví. „Za půl roku by se mohlo stát, že řada vlastníků, co mají stoprocentní hypotéky, je neutáhne a nabídne je k prodeji za menší peníze. Ale ani kupujících moc nebude,“ míní.

Lidé si loni půjčili na bydlení o 35 miliard méně. Roli sehrálo zpřísnění pravidel

Ekonomika

Co bude dál, je teď těžké věštit. „Toto není hypoteční krize z roku 2008. Tam šlo o špatně nastavená rizika a chamtivost finančníků. Teď ale jde o zdraví a život, to může zamávat mnohými scénáři,“ soudí obchodník.

„Omezení tržeb se realitnímu segmentu každopádně nevyhne. Zájemce o koupi nemovitosti může aktuální situace dostávat do nejistoty, případnou realizaci nákupu proto zřejmě odloží,“ řekl Právu zakladatel projektu FérMakléři.cz Jan Boruta.

Reklama

Související články

Banky spouští odklady splátek úvěrů

První banky začínají zveřejňovat pravidla pro odklad splátek hypoték a dalších úvěrů. A informují klienty, jak o to mohou požádat.

Výběr článků

Načítám