Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Pacienti z oddělení s nakaženými sestrami v Krči mají negativní testy na koronavirus

Thomayerova nemocnice. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Praha - Thomayerova nemocnice v Praze-Krči testovala pětadvacet pacientů z oddělení následné péče, kde pracovaly nakažené sestry. Všichni mají test negativní, řekl ČTK mluvčí nemocnice Petr Sulek. Nemoc COVID-19 se v pátek prokázala u dvou tamních sester, na potvrzení neprůkazného výsledku se čeká.
  15:36

V nemocnici se nakazily také dvě sestry z plicní kliniky, zřejmě od pacienta, který leží ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

V Thomayerově nemocnici jsou čtyři zdravotní sestry nakažené koronavirem. Dvě se infikovaly od pacienta

Muže kvůli podezření na zápal plic nemocnice přijala 10. března. O novém typu koronaviru v té době zdravotníci uvažovali hlavně u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v neděli v pořadu Partie televize Prima řekl, že sestry měly všechny potřebné ochranné pomůcky, nakazily se ale zřejmě při jejich svlékání. „Ukazuje se, že je potřeba mít ještě jeden plášť nad tím prvním a ten hned zahodit,“ uvedl Prymula.

Dalších 26 zdravotníků, kteří byli s nakaženým mužem v kontaktu, je v karanténě, ale jejich testy byly podle Sulka negativní. Sestry z oddělení následné péče se podle nemocnice zřejmě nakazily jedna od druhé a prvotní nákaza byla mimo nemocnici. V souvislosti s jejich onemocněním je v karanténě dalších šest lidí.

Podle údajů Hygienické stanice Hlavního města Prahy bylo v Praze nakaženo 299 nakažených. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mají nemoc COVID-19 asi tři desítky zdravotníků včetně zubaře z Uničova ve vážném stavu, který leží ve svatoanenské nemocnici v Brně. Podle Prymuly se ale nenakazil od žádného ze svých pacientů.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...