Vláda prodloužila omezení proti pandemii do 1. dubna. Časy nakupování pro seniory změnila

Brífink po pondělním jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda v pondělí prodloužila omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, do středy 1. dubna. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že do stejného data ministři prodloužili také všechna dříve přijatá opatření. Vláda rovněž rozhodla, že lidé starší 65 let budou mít nově pro nákupy ve větších obchodech s potravinami vyhrazený čas od 08:00 do 10:00. Počet potvrzených případů v Česku stoupl na 1236 a zemřel také první pacient. Vyléčených zůstává sedm lidí.

  • Omezení volného pohybu osob, které začalo platit o půlnoci z neděle 15. na pondělí 16. března, bylo prodlouženo do 1. dubna do 06:00.
  • Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.
  • Lidé starší 65 let budou mít od středy 25. března pro nákupy ve větších obchodech s potravinami a drogerií vyhrazený čas od 08:00 do 10:00.
  • Kabinet schválil kurzarbeit pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru.
  • Do středy 1. dubna do 06:00 bylo prodlouženo omezení pro maloobchod s výjimkou prodejen potravin, drogerie či galanterií. Prodlouženo bylo rovněž uzavření stravovacích provozoven.
  • Vláda jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude kontrolována.
  • Maturity by měly být nejdříve 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy. Kabinet také souhlasil s tím, aby přijímací zkoušky na střední školy byly nejdříve 14 dnů po otevření škol.
  • Vláda schválila odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění živnostníkům, a to na půl roku od března do srpna.
  • Kabinet opět zpřísnil podmínky pro zajíždění za hranice za prací. Pokud chtějí pendleři nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.
  • Po půlnoci přistála v Česku další dodávka ochranných pomůcek z Číny. Jednalo se o první let ČSA. Podle ministra vnitra budou nyní létat každý týden do Česka tři lety se zdravotnickým materiálem. Letecký most potrvá nejméně šest týdnů.
  • V zemi platí v rámci opatření proti šíření koronaviru nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Zastavil se kulturní i sportovní život. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.
  • V celé zemi bylo v pondělí evidováno 1236 potvrzených případů nakažených novým typem koronaviru. Sedm lidí se z nemoci vyléčilo a jeden zemřel.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Omezení pro ostatní nakupující se vládním usnesením posouvá na dobu o hodinu pozdější, tedy od 8:00 do 10:00. V obchodech do 500 metrů čtverečních omezení, které vyhlásil kabinet původně od minulého čtvrtka, platit nebude vůbec. Novinářům to po zasedání vlády řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet podrobnosti usnesení, které má pomoci s ochranou seniorů proti novému typu koronaviru, upravil už podruhé. Změna cílí především na malé obchody v obcích, kde třeba další nejsou. „Provozovatel jen musí garantovat, že pokud přijde důchodce, musí se o něj postarat ve smyslu zvýhodnění,“ uvedl Havlíček. Ve velkých obchodech pak byl čas vyhrazený pro seniory posunut o hodinu, aby měli ostatní prostor nakupovat mezi 07:00 a 08:00 například cestou do práce.

Vládní omezení kvůli nákaze se od počátku nevztahují například na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo na dobrovolnickou a sousedskou pomoc. 

Pendleři budou muset při návratu do karantény

Kabinet také zpřísnil podmínky pro tuzemské pendlery, kteří cestují přes hranice za prací. Pokud chtějí i nadále pracovat v zahraničí, mají si tam zajistit ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny.

„Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou,“ uvedl Hamáček. Opatření se podle něho netýká pendlerů na Slovensku a v Polsku. Režim na hranicích tam zůstane stejný, protože tam epidemie není tak silná. 

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že se prominou pokuty za pozdní podání daně z nemovitosti, podání se posouvá až na 31. červenec. Stát rovněž pro rok 2020 odpustí každému živnostníkovi na zálohách na sociálním a zdravotním pojištění téměř třicet tisíc korun, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Vojtěch a Půta v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Schillerová odhaduje propad příjmů státní pokladny téměř na 80 miliard korun. „Je to hrubý odhad,“ dodala ministryně. V rámci boje proti ekonomickým dopadům vláda také schválila 200miliardový schodek letošního státního rozpočtu. Schillerová také uvedla, že v úterý požádá Evropskou komisi o povolení osvobodit od cla a daní zdravotnický materiál, který by kvůli tomu mohl zlevnit.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vláda chce pozastavit EET

Kabinet také jednomyslně schválil pozastavení elektronické evidence tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. Řekl to dříve mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. To znamená, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována.

Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání. Vláda rovněž schválila další daňová opatření ministerstva financí na podporu firem kvůli dopadům šíření koronaviru. Jde například o prominutí červnové zálohy na daň z příjmů u fyzických i právnických osob.

Firmy také budou moci umořit případnou letošní daňovou ztrátu zpětně a ministerstvo financí plošně promine pokuty za pozdě podané daňové přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí nebo úhradu daně. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na svém Twitteru dříve oznámila, že vláda v pondělí také schválila kurzarbeit – opatření pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru. Stát jim uhradí 50 až 80 procent vyplácené mzdy podle důvodu omezení výroby či služeb. Podpora má zmírnit dopady koronavirové krize a bránit propouštění.

Výjimečná opatření mohou trvat déle, než jsme předpokládali, připustil Babiš

S mimořádným projevem k národu vystoupil v pondělí večer předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Česko podle něj za dobu své existence nikdy neprošlo podobnou zkouškou, jakou je současná pandemie koronaviru. Nikdo prý na situaci nebyl připravený a celý svět se učí na ni reagovat.

Premiér přiznal dílčí chyby a problémy při řešení krize. „Je jich spousta. Aby ne. Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě,“ uvedl. Vláda i státní instituce dělají to nejlepší, co je možné, pro ochranu životů a zdraví občanů, dodal.

Babiš poděkoval za trpělivost, s jakou lidé přijímají restriktivní opatření. „Je možné, že tato opatření budou trvat déle, než jsme si původně mysleli. Říkám to otevřeně. Takhle to je. Ale nebojte se, jsme v tom společně a já jsem tu pro každého z vás kdykoliv. Společně jsme se této krizi postavili a společně to určitě zvládneme,“ věří předseda vlády.

ČT24 nabízí celý přepis mimořádného poselství národu. 

Březnový projev předsedy vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

První obětí v Česku je pětadevadesátiletý muž

Česko má od neděle první oběť koronaviru. Zemřel pětadevadesátiletý muž z Prahy, který byl hospitalizovaný v Nemocnici na Bulovce. Pacient měl i řadu dalších zdravotních problémů.

„Ten organismus byl vyčerpán, bylo mu 95 let. Řekl bych, že spíš zemřel s koronavirem než na koronavirus,“ řekl Prymula. Potvrdil ale, že pacient bude evidován jako první oběť nemoci COVID-19 v Česku.

„Pacient žil v domově důchodců, byl převezen do Nemocnice na Bulovce 18. března s tím, že tento den u něj byla potvrzena nemoc COVID-19. Byl na standardním lůžku, nebyl na JIP, byl ale velmi nemocný, měl chronické srdeční selhání, měl chronickou ischemickou chorobu srdeční, měl kardiostimulátor,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Místo nákazy se podle něj prověřuje. Domov pro seniory, kde zesnulý žil, přijal opatření a pacienty oddělil, žádní další nakažení tam ale nejsou, dodal Vojtěch.

Nemocných je přes tisíc

Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku ještě před oznámením prvního úmrtí stoupl na 1165, oznámilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Vyléčených z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zůstává šest lidí. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584. 

Dosud největší denní nárůst zaznamenalo Česko ve čtvrtek, kdy přibylo 205 případů. V pátek počet nakažených stoupl o 124 a během soboty přibylo 158 případů. Testů už bylo provedeno přes patnáct tisíc. 

Nejvíce infikovaných je v Praze, následuje Středočeský kraj, nejméně případů hlásí Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Mezi nakaženými převládají muži. Zhruba dvě třetiny nemocných se nakazily v Česku.

Zatím se vyléčilo šest osob, poslední dva lidé přibyli v sobotu. Jedna žena ležela v nemocnici v Ústí nad Labem. V druhém případě šlo o studentku z Ekvádoru, která byla hospitalizovaná v Nemocnici na Bulovce v Praze. 

V pondělí byla infekce potvrzena v Nemocnici Prostějov, kde se nakazili čtyři zdravotníci. Jde o personál, který přišel do kontaktu s lékařem, u něhož byl pozitivní test potvrzen o víkendu. Oddělení je posíleno a nadále funguje, řekla mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

Ze stejné nemocnice byl také propuštěn Japonec, který byl prvním případem potvrzené nákazy v Olomouckém kraji. Je vyléčený, uvedla nemocnice.

Letošní letní prázdniny se zkracovat nebudou, řekl ministr školství Plaga

Žádný scénář, se kterým ministerstvo školství pracuje, nepočítá s tím, že by se zkracovaly letošní letní prázdniny. Uvedl to ministr školství Plaga (ANO) na tiskové konferenci. Vláda na pondělní schůzi také schválila, že přijímací zkoušky na střední školy by měly být nejdřív 14 dnů po otevření škol. Děti by je přitom měly psát jen v jednom termínu.

Maturanti by také letos neměli psát slohy z češtiny a cizích jazyků, testy by mohly vyhodnocovat samy školy podle podkladů Cermatu, schválila vláda. Maturitní zkoušky by přitom měly být nejdřív 21 dnů po otevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky dřívějších vysvědčení. Všechny vládní návrhy ještě musí projednat Poslanecká sněmovna.

Kvůli šíření koronaviru jsou základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy uzavřeny od 11. března do odvolání. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v neděli uvedl, že toto opatření by se mělo rušit jako jedno z posledních, a to zřejmě na přelomu května a června.

Ochranné prostředky bude nově rozdávat resort vnitra

Nově bude distribuovat všechny ochranné prostředky pro boj s pandemií ministerstvo vnitra. Rozvážet budou v páteřní distribuční síti roušky, respirátory a další prostředky hasiči, a to i do nemocnic řízených ministerstvem zdravotnictví. Dosud měl část distribuce na starosti resort zdravotnictví. Vnitro zatím za ochranné pomůcky nakupované v Číně utratilo skoro tři miliardy korun. 

Ministr vnitra Hamáček řekl, že týdenní spotřeba státu ve stavu epidemie přijde i s dopravou na miliardu korun. I po zavedení leteckého mostu ale stále chybějí respirátory nejvyšší třídy FFP3, policie a hasiči jich mají ještě několik tisíc.

Česko dříve v pondělí vypravilo autobus se zdravotnickým materiálem do Itálie, na své palubě přitom veze 110 tisíc roušek jako dar náhradou za ochranné pomůcky, které byly minulý týden zabaveny v Lovosicích. V autobuse je také 43 italských občanů. Při cestě zpět autobus dopraví do vlasti české občany, kteří se ze země nemohli dostat.

První letadlo ČSA rovněž přepravilo z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Na letišti v Praze přistálo zhruba hodinu po pondělní půlnoci. 

Některá města omezí hromadnou dopravu

Dopravní podniky v několika městech omezují spoje. Reagují tak na malý počet cestujících. Podle mluvčí brněnského dopravního podniku Hany Tomaštíkové jezdí ve špičkách jen dvacet procent obvyklého počtu.

„Registrujeme pokles u nákupů jednorázových jízdenek o devadesát procent, u předplatných je to čtyřicet procent. Denně tak máme na jízdném ztráty téměř dva miliony korun,“ popsala Tomaštíková. 

Zatímco do pondělka se omezení městské hromadné dopravy týkalo jen autobusů a trolejbusů, od úterka bude v Brně podle Tomaštíkové jezdit i méně tramvají. Stejně tak omezí od úterý provoz na dopravních linkách Plzeňské městské dopravní podniky.

Změny chystá i Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). „Od čtvrtka budeme ponižovat autobusový provoz v pracovní dny o 21 procent spojů, tramvajový o 23 procent spojů,“ uvedla mluvčí DPMLJ Martina Poršo.