Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Věda

Jak bude vypadat globální pandemie? Vědci již před dvěma roky správně předpověděli jejího původce i jeho chování

Okraje buněk viru připomínají korunku, proto se mu říká „koronavirus“ foto: NIAID-RML

Baltimore - Výzkumné centrum Johns Hopkins Center for Health Security v americkém Baltimoru se před dvěma roky zabývalo tím, jak bude vypadat příští světová pandemie. Ve svých předpovědích vědci přesně určili charakteristiku budoucí koronavirové nákazy a její chování.
  16:04

Schvalte léky na koronavirus, vyzval úřady Trump. Používat chce i remdesivir

„Choroba se bude přenášet vzduchem, nakažený bude infekční několik dní před projevením symptomů a smrtnost bude nízká, ale nezanedbatelná,“ píší výzkumníci ve zprávě s názvem Charakteristika pandemických patogenů, která vyšla v roce 2018.

Vědci již tehdy upozornili, že ačkoli se nejvíce pozornosti dostává chorobám jako ebola či zika, skutečné nebezpečí představují více nenápadné druhy virů, které se oproti jmenovaným chorobám dokážou šířit vzduchem.

Proti dotyčnému patogenu nebude mít lidstvo vyvinutou imunitu a kvůli nízké smrtnosti se jím nakazí velké množství lidí, odhadovali výzkumníci.

Koronavirus SARS-CoV-2 nevznikl v laboratoři, jsou přesvědčeni vědci. Vyvinul se prý běžnou evolucí

Důraz vědci kladli na důkladné testování. „Pacienti často dostávají nespecifickou diagnózu jako ‚zápal plic’ či ‚virový syndrom’, aniž by se lékaři snažili určit přesný patogen. Tím ale ztrácíme přehled o aktuálních virových hrozbách,“ píše se ve zprávě.

Text také obsahuje doporučení, jimiž by se měly státy řídit, aby minimalizovaly riziko vypuknutí světové pandemie.

Vlády by se podle doporučení měly snažit najít univerzální vakcínu proti virům útočícím na dýchací systém a zesílit výzkum rizikových patogenů, zejména RNA virů, které dokážou velmi rychle mutovat. Právě do této skupiny spadají i chřipkové nákazy a Covid-19, kterým již od minulého roku onemocněly stovky tisíc lidí.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!