‚Vyjdeme z téhle krize ještě silnější.‘ Premiér Babiš se mimořádně vyjádřil ke koronaviru

Vláda v pondělí odpoledne schválila prodloužení opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Nejméně do 1. dubna tak budou částečně uzavřeny obchody či restaurace. Premiér Andrej Babiš v pondělí večer vystoupil s projevem ve veřejnoprávní České televizi a na soukromých stanicích Nova a Prima. „Právě teď se nalézáme v jednom z nejtěžších období novodobé historie naší země,“ prohlásil.

Praha (Aktualizováno: 21:03 23. 3. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsem na vás všechny opravdu hrdý. Naše země totiž za dobu své existence neprošla podobnou zkouškou,“ zněla úvodní slova premiérova projevu.

DOKUMENT: Mimořádný projev premiéra Andreje Babiše. Přečtěte si, co řekl ke koronavirové krizi

Číst článek

Andrej Babiš jej z velké z části využil k poděkování občanům za trpělivost s mimořádnými vládnimi kroky, a především pak všem profesionálům i dobrovolníkům, kteří se do boje s koronavirem zapojili.

Opatření mohou trvat déle

Premiér vyzdvihnul odbornost předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly. Poděkoval také ministrovi vnitra Hamáčkovi a prezidentovi Zemanovi, díky kterým má podle něj Česko pravidelný letecký most se zdravotnickým materiálem z Číny.

Premiér také přiznal dílčí chyby a problémy při řešení epidemie. „Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat. Proto nám, prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy. Je jich spousta. Aby ne. Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě,“ uvedl.

Vláda prodloužila opatření kvůli koronaviru do 1. dubna, schodek rozpočtu chce zvýšit na 200 miliard

Číst článek

Podle Babiše si Česko ale v těžké situaci vede „velice dobře“. Opět zdůraznil nutnost dodržování vládních nařízení. „Jejich svévolné porušování není žádná legrace ani hrdinství. Jen prodlouží naprosto zásadní komplikaci života celé země,“ upozornil premiér.

„Vím, že to není jednoduché. Je možné, že opatření budou trvat déle, než jsme předpokládali, to říkám otevřeně,“ připustil. Věří, že účinnost opatření se brzy projeví.

Na závěr svého vystoupení Babiš řekl, že z této krize „vyjdeme ještě silnější a lepší jako lidé, i jako národ“.

Zemanův projev

Doposud premiér vystupoval na tiskových konferencích po jednáních vlády a s dílčími komentáři jednotlivých opatření. Pravidelně přitom vyzýval k soudržnosti a boj s epidemií přirovnával k válce.

Ve čtvrtek oslovil Čechy v souvislosti s šířením nákazy způsobené novým typem koronaviru prezident Miloš Zeman. Vyzval je k odvaze.

Prezident Zeman: Nepropadejte panice, nebezpečí ale nezlehčujte. Opozice ať podporuje vládu, nebo mlčí

Číst článek

Lidé nemají epidemii koronaviru zlehčovat, ale zároveň ani propadat panice a strachu, řekl v předtočeném projevu v televizi Prima. Opětovně také podpořil vládní opatření a varoval před panikou.

Prezidentův projev odvysílala televize Prima, předtočen byl v Lánech ve středu dopoledne. Česká televize chtěla jako veřejnoprávní instituce projev vysílat souběžně. Argumentovala větším dosahem pro diváky i tím, že stejně se postupuje v případě Zemanova vánočního poselství, které vyrábí Nova, ale vysílají ho i další média. Pražský hrad ČT nevyhověl.

Počet případů nákazy stoupl v Česku na 1236. Vyléčených z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, je sedm lidí. První tři potvrzené případy nákazy se objevily před třemi týdny – v neděli 1. března.

miz, jak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme