Video placeholde

Zdeněk Pohlreich: Hrozí nám krach, je to jako za války a sliby vlády nestačí. Je to budíček, kecy teď půjdou stranou

Příprava jídel pro záchranáře je pro nás teď jako terapie, říká šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich. Varuje, že současná opatření proti šíření koronaviru řada restaurací nepřežije, a apeluje na vládu, aby jim pomohla. Krach hrozí i jemu. Pro restaurace je to horší než rok 1968 nebo 11. září 2001. Něco takového, jako se děje teď, prý nezažil.

Podle Pohlreicha je přirovnání k válečné situaci na místě. Na restaurace mají zákazy společné s šířením viru drtivý dopad a rozjezd po jejich konci nebude tak rychlý, jak si možná lidé myslí. Vládu nekritizuje, ale sliby mu nestačí. Popisuje, co by se stalo, kdyby stát nezasáhl. Adaptovat ale budou muset restaurace i nájemci prostor. Pohlreich si neumí představit, že by se platit stejný nájem jako třeba před rokem.

Koronaviru se nebojím, je to ale pro společnost velká facka, říká Pohlreich. Žili jsme podle něj příliš lehkovážně, mysleli jsme, že si můžeme všechno koupit, a řešili jsme hlouposti. Teď bude třeba žít jednodušeji, je to takový budíček. Nebezpečí nemoci Pohlreich nezlehčuje.

Nevěším se teď z toho, jsem optimista, tvrdí Pohlreich. Nebojí se, že by si lidé zvykli na zavřené hranice a zákaz, Češi podle něj nejsou hloupí a budou chtít zpět svobodu. Změnit se ale bude muset Evropská unie, která podle Pohlreicha nemůže dál fungovat tak jako teď. Ustoupit prý budeme muset taky od tlaku na zelenou politiku, priority prostě budou jinde.

Kolika restaurací hrozí zánik a jak se změní gastronomický průmysl v Česku? Jak je možné, že krach hrozí i těm nejznámějším? Proč se Zdeněk Pohlreich nemoci covid-19 jako takové nebojí, i když je podle svých slov ohrožená skupina? A jak se po jejím odeznění změní společnost, náš pohled na práci a naše hodnoty?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>