Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

ČVUT nemá kapacitu dodávat dezinfekci všem lékařům

Věda

  6:17
PRAHA - České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) upozornilo, že nemá kapacitu dodávat dezinfekci proti novému koronaviru všem lékařům v Česku. Dezinfekci poskytuje pražskému integrovanému záchrannému systému, policejnímu prezidiu nebo Fakultní nemocnici v Motole. O možnosti získat dezinfekci na ČVUT lékaře informovala Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně.

Dezinfekční gel (ilustrační foto) foto: Shutterstock

ČVUT už vyrobilo 25 tisíc litrů dezinfekce. Pomoc školy využívá také několik pražských městských částí, pražský dopravní podnik, Národní technická knihovna, Horská služba ČR nebo sociální služby v Praze. „I když bychom velmi rádi uspokojili všechny žádající subjekty, aktuálně není možné vyhovět všem. Jsme na hranici svých výrobních možností a máme vyčerpané kapacity,“ uvedla kancléřka ČVUT Lucie Orgoníková.

V laboratořích školy dezinfekci připravují vědci z katedry jaderné chemie fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské. Výuku škola přerušila kvůli šíření koronaviru minulý týden v úterý. Vědecká pracoviště ale fungují dál a vedle výroby dezinfekce se podílejí na vývoji respirátoru a dalších pomůcek, které by mohly v boji proti koronaviru pomoct.

Autor: