V USA nepotrvají omezení kvůli koronaviru měsíce, ale týdny, prohlásil Trump

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci o koronaviru (13. 3. 2020)

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci o koronaviru (13. 3. 2020) Zdroj: Reuters

Pracovník dezinfikuje stanici metra na Manhattanu v New York City (4.3.2020)
Pracovník dezinfikuje stanici metra na Manhattanu v New York City (4.3.2020)
Pracovník dezinfikuje stanici metra na Manhattanu v New York City (4.3.2020)
Pracovnice dezinfikuje stanici metra na Manhattanu v New York City (4.3.2020)
Pracovnice dezinfikuje stanici metra na Manhattanu v New York City (4.3.2020)
7
Fotogalerie

Spojené státy plánují mírnit federální omezení kvůli boji proti koronaviru už v řádu týdnů, ne měsíců. Prohlásil to prezident Donald Trump. Jeho země se prý nechystá ani zavádět nová cestovní omezení.

Prezident řekl, že úřady na konci 15denního preventivního plánu vyhlášeného 16. března zváží, zda by nemohly omezení uvolnit alespoň v místech, které jsou nákazou méně zasaženy. V domácích ohniscích onemocnění, kterým je například stát New York, by pak omezující opatření platila nadále. O jejich míře a trvání by rozhodovali tamní guvernéři.

Při rozhodování o zavádění či prodlužování omezení je potřeba brát v úvahu dopad na zaměstnanost a vliv karantény na psychické zdraví obyvatel, řekl Trump. Zároveň prohlásil, že jeho administrativa nedovolí, aby epidemie nemoci COVID-19 vyústila v trvalý problém pro americkou ekonomiku.

Nákaza totiž podle něj bude mít velký dopad na místní hospodářství i v případě, že USA omezení částečně zruší. Země proto nutně potřebuje mimořádný finanční balíček, který právě projednává Kongres, řekl prezident.

Opoziční demokraté však republikány navržené opatření několik dní blokují v Senátu, protože nesouhlasí s některými jeho částmi. Trump prohlásil, že zákonodárci z obou politických stran jsou nyní již "docela blízko" dohody ohledně balíčku, jehož hodnota by podle některých zákonodárců mohla převýšit dva biliony dolarů (51,65 bilionu korun).

Podle Trumpa jsou požadavky lékařů na izolaci občanů příliš příkré. Kdyby to bylo na doktorech, nechali by zavřít celý svět a požadovali by, aby to tak zůstalo několik let, řekl. "Víte, že to udělat nemůžete, a zejména ne v první ekonomice světa," dodal. Podle něj by to vytvořilo větší problém, než je ten původní. Na dotaz, zda ho lékaři v jeho týmu v tomto názoru podporují, odpověděl záporně.

Od vyhlášení opatření minulý týden se počet nakažených v USA znásobil patnáctkrát a newyorské nemocnice jsou na pokraji krize. Starosta města Bill de Blasio v neděli řekl, že pokud nemocnice nedostanou další ventilátory, budou umírat lidé, kteří umřít nemusí. V USA je na 44 tisíc potvrzených případů koronaviru a přes 550 úmrtí, přičemž v pondělí denní nárůst mrtvých poprvé přesáhl stovku. Trump prohlásil, že v zemi podle něj koronaviru podlehne méně než jedno procento nakažených.

S předčasným rušením ochranných opatření z obav o stav ekonomiky nesouhlasí ani Trumpův spojenec, republikánský senátor Lindsey Graham. "Doporučoval bych řídit se radou lékařů o tom, jak si s virem poradit. Bude dobré, pokud snížíme tlak na ekonomiku, ale zaměřil bych se především na řešení problému s virem. Ekonomické důsledky budeme muset protrpět," řekl Graham.

Pozornost vzbudil svými výroky i devětašedesátiletý texaský senátor Dan Patrick, když prohlásil, že staří lidé raději zemřou, než aby nechali COVID-19 poškodit americkou ekonomiku. V pořadu televize Fox News prohlásil, že by sám raději zemřel, než by dopustil, aby zdravotní opatření poškodila americké hospodářství. Podle něj "mnoho prarodičů" smýšlí jako on. "Chci říci: vraťte se do práce, vraťte se ke svým životům. Dívejme se na to rozumně a my, kterým je 70 a více, my se o sebe postaráme. Neobětujte tuto zemi, to nedělejte," řekl Patrick, jemuž bude v dubnu 70 let.

Pondělní Trumpovy výroky ocenil a řekl, že ho povzbudily. "Nechci, aby byla obětována celá zem...prožíváme ekonomický kolaps," řekl.

Trump je znám svou nedůvěrou ve vědecká fakta. Doktorka Deborah Birxová, která v jeho administrativě koordinuje postup vůči koronaviru, uvedla, že údaje z Evropy svědčí o tom, že 99 procentům lidí, kteří na koronavirus zemřeli, bylo více než 50 let a že mnozí měli ještě jiné zdravotní problémy. "To nemění nic na tom, že je třeba chránit staré lidi," řekla Birxová.