Důsledkem ropné a koronavirové krize je také litr benzinu pod 24 korun

Čerpací stanice ONO Štěrboholy.

Čerpací stanice ONO Štěrboholy. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Čerpací stanice ONO Štěrboholy.
Čerpací stanice ONO Štěrboholy.
Čerpací stanice ONO Štěrboholy.
Čerpací stanice ONO Štěrboholy.
5
Fotogalerie

V síti čerpacích stanic Tank Ono je možné v těchto dnech pořídit litr benzinu Natural 95 za nebývale nízkou cenu. Taková byla v Česku za pohonné hmoty, běžná naposled v roce 2009, kdy vrcholila globální  finanční krize. 

Na čerpací stanici sítě Tank Ono v pražských Štěrboholích stál v pondělí 22. března litr nafty 24,50 korun a litr benzínu Natural 95 dokonce 23,90 korun. V sítích čerpacích stanic přidružených k řetězcům supermarketů jako Tesco nebo Globus byla cena zhruba o tři koruny vyšší. Jinak se dalo běžně tankovat pod třicet korun za litr. 

Ceny tak dále klesly oproti závěru minulého týdne, kdy průměrná cena podle dat společnosti CCS spadla právě pod 30 korun za litr. Naposledy se Natural 95 za cenu pod 30 korun prodával v listopadu 2017, rovněž nafta je nyní nejlevnější za poslední dva roky. 

Současná situace je podle analytiků hlavně důsledkem obchodní války o ceny ropy na komoditním trhu mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.

Níž pak cenu tlačí i současná ochlazená poptávka, kdy řada zemí světa utlumuje své ekonomiky a nařizuje karanténní opatření v ambici eliminovat koronavirovou pandemii.