Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Svět

Afghánští lídři zklamali, řekl Pompeo. USA sníží zemi finanční pomoc o miliardu dolarů

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a afghánský prezident Ašraf Ghaní v prezidentském paláci v Kábulu, 23. 3. 2020. foto: ČTK

Washington/Kábul - Spojené státy přehodnotí svoje vztahy s Afghánistánem a sníží mu objem poskytované finanční pomoci o miliardu dolarů (25,9 miliardy korun). O stejnou částku jsou přitom připraveny pomoc snížit i v dalším roce. Podle agentury Reuters to oznámil americký ministr zahraničí Mike Pompeo poté, co se mu nepodařilo přesvědčit místní politické lídry k vytvoření společné vlády.
  7:40

Pompeo v pondělí neočekávaně navštívil nejprve Afghánistán, kde jednal s nejvyššími afghánskými představiteli. Následně se přesunul do Kataru a sešel se s vůdci afghánského radikálního hnutí Tálibán.

Američané kvůli koronaviru zastavují přesuny vojáků do Afghánistánu, v zemi jich zůstává 12 tisíc

Spojené státy minulý měsíc uzavřely s Tálibánem mírovou dohodu, která je předpokladem pro stažení západních vojsk ze země. Situaci však komplikuje vnitropolitická krize. Po kontroverzních zářijových volbách se totiž prohlásili za prezidenta dva přední politici - dosavadní hlava státu Ašraf Ghaní a premiér Abdulláh Abdulláh.

Americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad a Mullah Abdul...
Afghánští muži oslavují očekávanou mírovou dohodu USA a hnutí Tálibán.

Pompeo po schůzce s oběma lídry v nebývale ostrém vyjádření řekl, že Spojené státy oba muži zklamali a jejich chování „uškodilo americko-afghánským vztahům a bohužel také zneuctilo ty Afghánce, Američany a koaliční partnery, kteří obětovali své životy a finance v boji za vybudování nové budoucnosti pro tuto zemi“.

USA proto znovu zváží veškeré své programy a projekty v zemi a budou se snažit najít prostor pro další snížení výdajů, dodal šéf americké diplomacie. Washington podle něj zároveň bude pokračovat ve stahování svých vojáků z Afghánistánu, pokud budou dodržovány podmínky mírové smlouvy s Tálibánem.

Mírová dohoda v Afghánistánu podepsána: čeští vojáci se do 14 měsíců stáhnou, Trump se osobně sejde s Tálibánem

Spojené státy se v mírové dohodě podepsané 29. února v Dauhá zavázaly, že do 14 měsíců z Afghánistánu stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO, které v zemi rovněž působí. Tálibán na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence. Tálibán se navíc zavázal zahájit do deseti dnů jednání s afghánskou vládou.

Rozhovory ale nezačaly, mimo jiné kvůli sporům týkajícím se propuštění 5000 vězňů z řad Tálibánu a soupeření o moc mezi Ghaním a Abdulláhem. Ghaní podle volební komise v hlasování zvítězil, Abdulláh ale jeho výhru odmítl uznat s poukazem na rozsáhlé podvody.

Autor: