Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Německo hlásí rekordní nárůst počtu nakažených. Ve Španělsku za poslední den zemřelo přes 500 lidí

Německé zdravotnice. foto: Reuters

Berlín - Ve Španělsku za posledních 24 hodin zemřelo dalších 514 lidí nakažených koronavirem, celkový počet obětí je nyní 2696, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. V Německu počet prokázaných případů nákazy za 24 hodin stoupl o rekordních 4764 na celkem 27 436. Uvedl to v úterý Institut Roberta Kocha (RKI). Počet obětí nemoci COVID-19 se tam zvýšil z 86 na 114.
  10:35aktualizováno  14:39

První test u německé kancléřky Merkelové koronavirus neprokázal

Španělsko podle nové bilance eviduje již 39 673 potvrzených případů nákazy, počet infikovaných z pondělních 33 089 vzrostl o dalších 6584. Zhruba 2600 pacientů s onemocněním COVID-19 leží na jednotce intenzivní péče; téměř 3800 lidí se uzdravilo. 

Z celkového počtu nakažených jich více než 5400 pracuje ve zdravotnictví - sestry, lékaři a další zaměstnanci zdravotnických zařízení tvoří zhruba 14 procent všech infikovaných. Je to podstatně více než v Číně, kde se nakazilo zhruba 3,8 procent zdravotníků. Nejhůře zasaženým regionem je ve Španělsku hlavní město Madrid, kde je více než čtvrtina všech nakažených. 

Lékaři v nemocnici v Římě pečují o pacienta s nemocí COVID-19.
Lidé se na madridském letišti chrání rouškami.

Německý RKI v pondělí ohlásil přes 4000 nových případů, v úterý dalších více než 4700. Podle německých médií ale vysoká čísla mohou souviset i s tím, že o víkendu úřadu, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví, nenahlásily aktuální počty nakažených všechny regiony.

Zdaleka nejpostiženější - pokud jde o celkový počet infikovaných - zůstává trojice západních spolkových zemí - Severní Porýní-Vestfálsko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko. V nejlidnatějším Severní Porýní-Vestfálsku je registrovaných případů nákazy 6318, mrtvých 33. V Bavorsku se infikovalo 5754 lidí a v Bádensku-Württembersku dalších 5348. Obě tyto země registrují 30 úmrtí na COVID-19.

Podle úterního sdělení vládního serveru koronavirus.gov.hu v Maďarsku aktuálně vzrostl na 187 počet potvrzených případů nakažení koronavirem. Úřady také upozorňují, že SARS-CoV-2 se už objevil ve všech oblastech země, a infekce tak hrozí všude.

Agentura MTI v souvislosti s nejnovější bilancí napsala, že od úterý se v Maďarsku ze sedmi na devět také zvýšil počet úmrtí způsobených koronavirem. Z nemoci COVID-19 se naproti tomu zatím uzdravilo 21 pacientů.

Polské ministerstvo zdravotnictví dnes informovalo o devátém zemřelém člověku v zemi, u něhož testy potvrdily chorobu COVID-19. Jde o 68letého muže z města Pulawy. Vzhledem k tomu, že trpěl i jinými nemocemi, byl jeho stav vážný.

Podle aktuálních údajů, jež uvedla televizní stanice TVN24, je v Polsku k dnešnímu dni potvrzeno 774 případů koronavirové infekce SARS-CoV-2. Od úterního večera tak přibylo 25 nakažených.

Již třetí oběť této choroby v Srbsku oznámil tamní prezident Aleksandar Vučić. Jedná se o šedesátiletou ženu, která netrpěla jinými nemocemi a v bělehradské nemocnici zemřela nečekaně. Vučić v této souvislosti avizoval zintenzivnění testů na koronavirus, které by do dvou dnů měly mít masový charakter.

Prezident ale také ohlásil, že se chystají další preventivní opatření. Má se především důsledněji sledovat respektování podmínek karantény. „Bude přísně kontrolována izolace a v příštích dnech uvidíte lidi, kteří dostanou tři až dvanáct let vězení, jestliže ji poruší,“ prohlásil.

Počet lidí, kteří se v Rusku nakazili koronavirem SARS-CoV-2, se zvýšil na 495. Za uplynulých 24 hodin v zemi přibylo 57 infikovaných. Podle agentury TASS to v úterý odpoledne oznámil operační štáb pro prevenci a boj s koronavirovou infekcí.

Podle štábu nově potvrzené případy jsou hlášeny ze 14 ruských regionů. V hlavním městě Moskvě, kde je aktuálně registrováno 290 lidí se SARS-CoV-2, přibylo od pondělí 28 pozitivních testů na přítomnost tohoto viru, který se na přelomu roku začal šířit do světa z Číny.

Autor: