Hlavní obsah

Vláda chce dovolit ČNB nakupovat státní dluhopisy

Česká národní banka bude do budoucna zřejmě moci podpořit stát při vydávání dluhopisů. Bude totiž moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a s více institucemi na finančním trhu a nakupovat tak například státní dluhopisy. Počítá s tím novela zákona o ČNB, kterou na úterním mimořádném jednání schválila vláda.

Foto: Novinky

Sídlo ČNB

Článek

Normu by měla na mimořádném zasedání projednat Poslanecká sněmovna. Vydáváním dluhopisů chce například ministerstvo financí uhradit letošní deficit státního rozpočtu. Vláda ho v pondělí zvýšila kvůli dopadům šíření koronaviru ze 40 na 200 miliard korun.

Rovněž novelu zákona o státním rozpočtu začne na mimořádném zasedání projednávat Poslanecká sněmovna. V současnosti může ČNB obchodovat pouze s nástroji se splatností do jednoho roku, a to pouze s bankami nebo spořitelními a úvěrními družstvy.

Po vzoru Polska či Rumunska 

Schválení novely toto omezení ruší, a centrální banka tak bude moci obchodovat s cennými papíry s delší splatností a také s více subjekty, tedy například s pojišťovnami, penzijními společnostmi nebo dalšími investory, kteří jsou běžnými držiteli státních dluhopisů. ČNB o tuto změnu usiluje od roku 2016.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

"Aby se stát nedostal do situace, že o jeho dluhopisy nebude mít trh zájem, nebo aby se nemusel zadlužovat za velmi vysoký úrok, ČNB bude moci vyslat signál, že bude mít o dluhopisy zájem. To pak státu umožní si na trhu půjčit za výhodnějších podmínek," vysvětlil hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Dodal, že v posledních dnech k obdobným krokům přistoupily kromě hlavních světových centrálních bank také například centrální banka Polska nebo Rumunska.

Reklama

Související články

Rusnok: Ekonomiku čeká razantní útlum

Je zřejmé, že nastane razantní útlum ekonomiky, řekl po dnešním mimořádném zasedání bankovní rady guvernér ČNB Jiří Rusnok. S pokračováním mimořádné situace...

Výběr článků

Načítám