Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenaplněný mistrovský sen. Augusta: Bylo to mezi námi, Třincem a Spartou

  12:46
Jestli může v hokejové extralize někoho mrzet pandemie koronaviru, pak je to zcela jistě Patrik Augusta. Jeho Liberec patřil před play off k hlavním adeptům na titul, on sám měl našlápnuto k průlomové sezoně a velkému renomé. "Nebudeme si nalhávat, že jsme měli jiné ambice. Ale jsou důležitější věci než sport," říká padesátiletý kouč.

Liberecký trenér Patrik Augusta | foto: ČTK

Zkusme dát stranou pandemii a bavme se jen o sportu.
Až na malé výkyvy na začátku jsme měli velice dobrou základní část, mužstvo bylo silné skoro na všech postech. Proto jsme se hrozně těšili na play off. Je to zklamání, že jsme neměli možnost přidat k Prezidentskému poháru ten mistrovský.

S odstupem času je skoro nepochopitelné, že jste na začátku sezony prožili sérii pěti proher za sebou. Tehdy o vás řada fanoušků pochybovala.
Když se na to dívám zpětně, tak kromě utkání v Třinci, které jsme odehráli velice špatně, jsme ve zbylých zápasech nebyli špatní. Tehdy jsme měli problém s defenzivní hrou. Povedlo se nám to zlomit vítězstvím na Spartě, po které jsme měli zase dlouhou šňůru výher. Ta zůstala trošku ve stínu.

Jak pro vás osobně bylo těžké navázat na úspěchy v Liberci v roli hlavního kouče?
Člověk chce uspět kdekoli. Když se nedaří, tak o tom přemýšlíte, ale o to víc musíte pracovat. Zpětně nám to ukázalo, že jsme zvolili správnou cestu, dělali jsme dobré tréninky a zlepšili defenzivní hru, což nás zdobilo do konce sezony.

„Jsou momenty, kdy se rozhoduje o vašem renomé. Základní věcí ale je, jaké má trenér hráče. Bez toho může stát na střídačce kdokoli a dopadne špatně.“

Jsou momenty, které rozhodují o budoucnosti trenéra. O jeho jménu a renomé. Vnímal jste to tak zásadně?
Jsou to ty momenty, to s vámi souhlasím. Ale základní věcí je, jaké má trenér hráče. Nejenom charakterově, ale i jak dokážou brát vaše pokyny, jak funguje vzájemná spolupráce. Bez toho může stát na střídačce kdokoli a dopadne špatně. Je to i ukázka toho, že trenér musí hráče přesvědčit, aby šli jeho cestou. Já jsem to měl v tomto aspektu jednodušší, protože charakter hráčů v Liberci byl skvělý. Hráči věděli, co chtějí, a nakonec to dokázali.

Nepředpokládám, že byste měl v Liberci nejistou pozici, ale cítíte se teď pevnější v kramflecích?
Myslím, že u tohoto povolání nemůže člověk nikdy říct, že má jistotu. Mám za sebou druhou extraligovou sezonu. První v Boleslavi nedopadla podle předpokladů. Mám za sebou průlomový rok, přesto je přede mnou ještě hodně práce, abych se etabloval jako trenér na delší dobu. Je to hezká odrazová sezona, jsem hrozně rád, že můžu být v Liberci, kde se pyšní výchovou hráčů a ustáleným systémem a kde se nelítá od jedné strany ke druhé.

Během play off nikdo nechce hodnotit soupeře, ale teď to asi můžete říct: Koho jste považoval v cestě za titulem za největšího soupeře?
Třinec a Spartu. Třinec po zkušenosti z loňské sezony, kdy nás porazil ve finále: má obrovsky zkušené mužstvo plné hráčů, kteří vědí, co to stojí dojít si pro pohár. Byli připravení se o něj znovu porvat. A Sparta si šla celou sezonu za jediným cílem. Měli skutečně silné mužstvo, vyměnili i trenéry. Říkám to, byť jsme s nimi měli v základní části dobrou bilanci.

Patrik Augusta na střídačce Liberce

V Liberci jste byl už loni coby asistent. Cítil jste, že jste letos dál a máte větší šanci dojít až na vrchol?
Byla to podobné jako v první sezoně. Řekl bych, že jsme měli o něco lepší speciální formace, které často klíčová utkání rozhodují. Hlavně naše první přesilovková pětka hrála líp než ta loňská.

Také se vám podařilo dobře vyřešit brankářský post, viďte?
To bylo jedno z klíčových rozhodnutí sezony. Musíme poděkovat majiteli Petru Syrovátkovi a Filipu Pešánovi, že přivedli Dominika Hrachovinu. Velice dobře zapadl do mužstva a podával neskutečné výkony, byť byly podpořené zlepšenou defenzivní hrou celého týmu. Byl to kousíček mozaiky, který zapadl do mezery úplně přesně.

Předpokládám, že teď usilovně řešíte, jak bude vypadat tým příští rok, že?
Řešíme, ale tohle je teď spíš otázka na management. Já jsem jsem přece jenom v pozici trenéra.

„Láďa Šmíd je obrovskou školou pro naše mladé kluky. Je to nejlepší obránce v extralize.“

Se stávajícím týmem budete asi spokojený a moc změn není třeba dělat. Pouze odejde brankář, takže je potřeba sehnat adekvátní náhradu.
Určitě. Je tam pár jmen, u kterých je otazník. Byli tam hráči, kteří prožili svoje nejlepší sezony v kariéře a určitě o ně bude zájem jinde. Je to i otázka, jakým směrem se vydáme ohledně financí. Ale budeme se snažit udržet mužstvo co nejvíc pohromadě, protože bylo úspěšné. Liberec chce být úspěšný.

Hodně chvály bylo slyšet na adresu Ladislava Šmída. Tedy hráče, který už už končil kariéru, ale místo toho zažívá druhý vrchol. Byl pro vás extrémně důležitý?
Byl, hokejista, který je schopný odehrát v průměru 28 minut na zápas, je pro mužstvo velice důležitý. Měl pozici ještě těžší, protože Ševc odešel do Boleslavi. Byl na to sám i směrem do ofenzivy. Ale popasoval se s tím neskutečně. Je velice dobře trénovaný. Je vidět, že si prošel NHL, ví, jak se nachystat. Je radost se na něj dívat, jak se připravuje na každý trénink a zápas. Je to obrovská škola pro naše mladé kluky.

Šmíd byl vždycky považovaný za defenzivního beka - kde se to v něm vzalo?
Já si myslím, že akorát plnil to, co po něm chtěli. Tady dostal od Filipa Pešána trošku víc volnosti a ukázal, že umí hrát i dopředu.

Troufl byste si o něm říct, že byl jedním ze tří nejlepších beků v extralize?
Já měl možnost trénovat ho dva roky a troufnu si tvrdit, že oba dva byl v extralize nejlepší.

Kromě něj a Hrachoviny byl úspěch závislý také na Liboru Hudáčkovi, tihle tři byli základní osou týmu, souhlasíte?
Určitě. Ještě bych doplnil Michala Birnera. Hudy měl neskutečnou sezonu, ale díky Michalu Birnerovi, jenž byl malinko ve stínu. Nakonec v závěru dopadli bodově stejně. Velice dobře si sedli. Speciálně na přesilovkách byl Michal Birner velkým článkem, který se na úspěších podílel. Roli měl i mimo led při přípravách přesilových her na soupeře. Tihle tři byli základ úspěchu.

„Blíží se doba, kdy se hráči v extralize budou připravovat sami jako v NHL. Už to tak funguje v Německu nebo ve Švýcarsku.“

Kvůli koronaviru máte mimořádně dlouhou pauzu. Jak je těžké vymýšlet, co teď mají hráči dělat?
Pauza bude dlouhá, ale máme nachystané dvě varianty. Pokud půjde všechno dobře, tak se sejdeme, když ne, hráči dostanou individuální plán. Osobně si myslím, že to v extralize stejně směřuje k tomu, že se hráči budou přes léto připravovat sami. Nevím, jestli je to otázka roku, dvou nebo tří, ale časem k tomu prostě dojde.

Tedy jako v NHL?
Ano, funguje to tak i v Německu nebo ve Švýcarsku, kde se sejdou 1. srpna a trénujou společně jen měsíc před sezonou. Vidím, že už dneska má spousta hráčů v celé extralize svoje kondiční trenéry a připravují se individuálně. Je to těžší pro mladší hráče, kteří se to budou muset naučit. Nebo se budou tréninky dělat jenom pro mladší hráče - to se uvidí. Věřím, že i když bude pauza delší než obvykle, tak se hráči budou schopní připravit. Je to jejich živobytí a trénovat se dá všude.

Máte možnost určovat trend. Zavedete individuální přípravu v Liberci?
Ono je těžké s tím začít z nuly jako trenér. Věřím, že 80 až 90 hráčů je schopných se dobře připravit. Na druhou stranu není špatný ani český model, protože se vám během přípravy tvoří vztahy mezi hráči. Obě varianty mají něco do sebe. Bude záležet na dohodě s vedením klubu, možná to bude otázka peněz.

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Pardubice
0:1
Třinec
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:11

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Hokejisté zahájili třetí týden přípravy na MS, netrénovali Červenka a Filippi

16. dubna 2024  20:33

Česká hokejová reprezentace se sešla v Českých Budějovicích na třetí týden přípravy před květnovým...

Zkušený centr Kovář se na domácím MS nepředstaví, Rulík s ním nepočítá

16. dubna 2024  19:24

Z boje o nominaci na květnové mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě vypadl útočník Jan...

Celá republika fandí Vsetínu, tuší Slováček. Je rád, že na „svůj“ Lapač nemusí

16. dubna 2024  18:27

Ve Vsetíně se narodil. Na slivovicí provoněném Lapači hokejově vyrostl. Teď klub svého srdce musí...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...