Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Nakažený Čech Pavel (28) o průběhu koronaviru: 8 dní horeček, nemocná žena lapá po dechu

Nakažený Čech Pavel (28) o průběhu koronaviru: 8 dní horeček, nemocná žena lapá po dechu
Zdroj: profimedia
+ Dalších 6 fotografií
Covid-19
Jeden z reportérů webu Novinky.cz Pavel Jaňurek (28) se nakazil koronavirem. On i jeho stejně stará manželka se infikovali od někoho v Praze, neboť v zahraničí nebyli, a právě pro web Novinky.cz se svěřil, jak s nemocí COVID-19 bojují a jak na ně působí. Průběh onemocnění totiž vůbec nemusí být lehký ani u mladých lidí.

Nový typ koronaviru se 1. března dostal i do České republiky a během tří týdnů se nakazilo už přes 1200 lidí. Pavel Jaňurek pracuje pro Novinky.cz jako reportér a i on je jedním z infikovaných pacientů. Pro tentýž web popsal, jak u něj a jeho ženy doposud probíhalo onemocnění COVID-19

Horečky, kašel a to ostatní

"První příznaky nemoci jsme na sobě začali oba pociťovat ve čtvrtek 12. března," začal reportér. "To jsme se dopoledne vrátili domů, oba jsme ulehli unavení a celý čtvrtek i pátek jsme, kromě cesty do nemocnice, prospali," uvedl Pavel. Doplnil, že začali pociťovat slabost, měli horečku a přidal se i kašel. Pak dorazila i rýma, bolest hlavy, kloubů a svalů a Pavla škrábalo v krku.

V sobotu ráno se nechali otestovat a ještě ten večer se u reportéra ukázalo, že jsou testy pozitivní. "U manželky proběhl první test negativní s tím, že nalezli menší stopy jiného koronaviru Nejdřív jsme žili odděleně, každý v jiné místnosti, abychom předešli případné nákaze manželky," vysvětlil Jaňurek. Dodal pak, že jeho žena měla vážnější průběh nemoci než on sám.

Rozdíly v onemocnění

Museli se pak o sebe starat navzájem. Manželka fungovala s horečkami i několik dalších dní a u Pavla se zastavily zvýšené teploty u 38 stupňů. "Manželka měla občas vážnější průběh než já. Přidaly se pak problémy s dýcháním a bolesti na hrudi, žena někdy lapala po dechu," uvedl reportér. Další týden v pátek jim prý teploty začaly klesat a cítili se lépe.

Přiznal, že po celou dobu nemoci nepociťuje žádnou chuť a nerozezná slané od sladkého. U ženy prý špatně zabíral paralen a srazil horečku až tehdy, když si vzala dvě tablety, prošla studenou sprchou a použila studený zábal. A jen na hodinu až dvě. U reportéra zabíral paralen samostatně a prakticky okamžitě.

Solidarita širokého okolí

V pondělí 23. března Pavel uvádí, že jeho trápí jen kašel, rýma a pocit slabosti, kdežto jeho ženě se stále špatně dýchá. Horečku či teplotu už nemá ani jeden. Stále však leží celé dny, spí a jsou unavení. Jaňurek je prý vděčný svým sousedům, přátelům a kolegům, protože jim například vozí nákup, vynáší odpad nebo jim poskytli roušky a léky. "Velmi nás potěšila solidarita širokého okolí a určitě bychom všem těm lidem chtěli moc poděkovat," uzavírá Pavel. "Potěšilo mě také, že se mi ještě v sobotu omluvil ředitel ÚVN a lékař, který byl u odběrního místa, kde mi byl poprvé odmítnut test."

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy