COVID-19: EP vyzýva na ochranu demokracie v Maďarsku  

Tlačová správa 
 
 

Zdieľať túto stránku: 

  • obavy v súvislosti s návrhom na predĺženie núdzového stavu a zmenu trestného zákona  
  • Komisia by mala posúdiť súlad navrhovaných zmien so základnými hodnotami EÚ  
  • ochrana základných práv, právneho štátu, demokratických zásad je nutná aj počas krízy 

Akékoľvek mimoriadne opatrenia, ktoré prijmú maďarské orgány kvôli nákaze COVID-19, musia byť v súlade so základnými hodnotami EÚ, vyhlásil v utorok predseda Výboru EP pre občianske slobody.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) ako predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) zareagoval na snahy maďarskej vlády rozšíriť si svoje právomoci tak, aby mohla okrem iného vládnuť pomocou dekrétov:

„V mene Výboru pre občianske slobody by som chcel vyjadriť obavy v súvislosti so zámerom maďarského Národného zhromaždenia hlasovať o predĺžení núdzového stavu v Maďarsku a o súvisiacich zmenách v trestnom zákonníku. Uvedomujeme si, že členské štáty majú v týchto ťažkých časoch zodpovednosť za prijatie ochranných opatrení, tieto opatrenia by však vždy mali zabezpečovať ochranu základných práv, právneho štátu a demokratických zásad.‟


„V tejto súvislosti by sme vyzvali Komisiu, aby posúdila, či je navrhovaný zákon v súlade s hodnotami zakotvenými v článku 2 Zmluvy o Európskej únii, a aby členským štátom pripomenula ich povinnosť dodržiavať a ochraňovať tieto spoločné hodnoty.‟


Súvislosti

Maďarské vláda dňa 20. marca predložila návrh zákona, ktorý by jej umožnil vládnuť pomocou dekrétov. Napriek tomu, že maďarské Národné zhromaždenie tento návrh v pondelok neschválilo, koalícia Fidesz-KDNP disponujúca dvojtretinovou väčšinou poslancov sa ho môže pokúsiť pretlačiť parlamentom na budúci týždeň v utorok.