Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Věda

Vědci z UK a VUT se zapojí do sítě pro výzkum umělé inteligence

Umělá inteligence foto: Reuters

PRAHA - Do evropské sítě pracovišť pro výzkum umělé inteligence (AI) se zapojí Univerzita Karlova a Vysoké učení technické (VUT) v Brně. Vědci zaměření na automatické zpracování řeči a jazyka budou nabírat zkušenosti a kontakty v projektu HumanE AI Network. Mluvčí UK Václav Hájek to v pondělí uvedl v tiskové zprávě.
  5:32

Projekt HumanE-AI-Net, kterého se účastní Matematicko-fyzikální fakulta UK a Fakulta informačních technologií VUT, spojuje přední evropská výzkumná centra, univerzity a průmyslové podniky do sítě takzvaných center excelence. Třiapadesát organizací dostane z evropských peněz dohromady téměř 12 milionů eur (zhruba 332 milionu korun). Podle UK projekt spojuje AI laboratoře s důležitými výzkumnými organizacemi zaměřenými na interakci člověka s počítačem či kognitivní a sociální vědu.

Jak bude vypadat globální pandemie? Vědci již před dvěma roky správně předpověděli jejího původce i jeho chování

V čele HumanE-AI-Net stojí německé Výzkumné centrum pro umělou inteligenci v Saarbrückenu, s nímž pražští výzkumníci spolupracují roky. „Výzkum v oblasti AI a jazykových technologií bude v HumanE-AI-Net v rámci společných mikroprojektů, které mají za cíl dospět k novým výsledkům a novým výzkumným otázkám prostřednictvím netradičních experimentů,“ řekl k podobě spolupráce Jan Hajič z Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Z brněnských vědců se do projektu zapojí odborníci na rozpoznávání řeči. Vedoucí výzkumné skupiny Speech@FIT Jan Černocký podotkl, že kromě výzkumu Speech@FIT pořádá mezinárodní workshopy a podílí se na hodnocení technologií.

Na podporu výzkumu AI se v posledních letech více zaměřila i česká vláda, která v rámci Národní strategie umělé inteligence plánuje vznik Evropského centra excelence v AI. Na něm by se s UK a VUT měl podílet také Institut pro informatiku, robotiku a kybernetiku (CIIRC) ČVUT. Ten se letos v březnu zapojil do dalších tří projektů financovaných ze stejné evropské výzvy pro podporu AI. Konkrétně se podle ČVUT bude podílet na projektu Evropské laboratoře pro umělou inteligenci propojující výzkumníky z oborů opírajících se o strojové učení, či projektu TAILOR pro výzkum a inovaci „důvěryhodné“ AI a úkoly v oblastech zdraví, mobility či řízení zdrojů. Třetím projektem je takzvaný VISION. Ten bude spolupráci čtyř výzkumných sítí.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...