Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

V USA se za den nakazilo koronavirem osm tisíc lidí, v Itálii přibylo méně případů než v úterý

ilustrační snímek foto: ČTK

Berlín - Ve světě od začátku roku umřelo více než 20 000 lidí, kteří se nakazili koronavirem SARS-CoV-2. Agentura AFP při posledním součtu oficiálních statistik z jednotlivých zemí ohlásila 20 334 obětí globální pandemie nemoci COVID-19, zatímco odborníci z americké Univerzity Johnse Hopkinse dnes večer evidovali už 20 499 mrtvých.
  7:41aktualizováno  22:21

První úmrtí spojené s novým koronavirem oznámila Čína v první polovině ledna, většinu současného počtu obětí ale přineslo až posledních několik dní. Globální bilance se přitom dostala nad 10 000 mrtvých teprve v závěru minulého týdne.

V Itálii hlásí méně mrtvých než o den dříve

Méně než v úterý, ale více než v neděli a pondělí narostl v Itálii počet obětí nemoci COVID-19. Tamní civilní ochrana oznámila, že za poslední 24hodinové období umřelo dalších 683 lidí nakažených koronavirem, čímž celková bilance stoupla na 7503 mrtvých. Zároveň se nákaza potvrdila u dalších 5210 lidí, přičemž součet od počátku šíření infekce stoupl ze 69 176 na 74 386. Více než 9000 pozitivně testovaných pacientů už se podle úřadů uzdravilo, zatímco dalších skoro 3489 zůstává na jednotkách intenzivní péče.

Počet nakažených koronavirem ve Spojených státech překročil hranici 60 000. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie nemoci COVID-19 celosvětově monitoruje. Nákaze v USA podlehlo již 827 lidí, většina z nich ve státě New York, který je ohniskem místní epidemie. Ve středu se nově nakazilo více než 8 tisíc lidí. 

V Británii se virem nakazil i následník trůnu princ Charles. Rusko oznámilo rekordní nárůst počtu pacientů s koronavirem a prezident Vladimir Putin odložil referendum o ústavě a ohlásil týden volna. V Česku je 1654 nakažených a šest mrtvých.

Orbánovy dekrety na záchranu Maďarska? Reakce českých europoslanců se různí

Španělsko je v počtu nakažených po Číně, Itálii a USA čtvrtou nejpostiženější zemí světa. Bilance obětí nemoci COVID-19 je tu ale po Itálii už druhá nejvyšší na světě. Jen za posledních 24 hodin vzrostl počet obětí o 738. To je dosud nejvyšší denní nárůst. Nejvyšší absolutní nárůst je i v počtu infikovaných.

Podle středečních údajů se v Německu nákaza potvrdila u 31 554 lidí, což je ve srovnání s předchozím dnem nárůst o více než 4000 případů. V Německu tak roste počet infikovaných od pondělka přibližně stejným tempem. Zároveň se vyléčilo nejméně 5600 lidí. 

„Jsme na začátku epidemie,“ zopakoval už poněkolikáté šéf RKI Lothar Wieler, podle něhož je nyní v Německu na každých 100 000 obyvatel v průměru 38 nakažených, a číslo tak dále stoupá.

Obětí přibylo 35 a nyní jich je 149. Deset z nich zemřelo v zařízení pro seniory St. Nikolaus v bavorském Würzburgu. I tak je v Německu ve srovnání s dalšími nejpostiženějšími zeměmi na COVID-19 velmi nízká úmrtnost. Podle Wielera k tomu napomáhá brzké rozpoznání nákazy a také to, že zatím neonemocnělo tolik starších lidí jako jinde. Zcela přesně ale nižší úmrtnost neumí ani RKI vysvětlit.

Oficiální bilance nemoci COVID-19 ve Francii narostla o dalších 231 obětí na celkových 1331 mrtvých. Na přístrojích podporujících základní životní funkce už bylo 2827 nemocných, tedy o 311 více než v úterý, zatímco celkový počet hospitalizovaných za den narostl z 10 176 na více než 11 500. Nové údaje ministerstva zdravotnictví stále nezahrnovaly úmrtí lidí s koronavirem v domovech důchodců. Až tyto statistiky vláda přidá k číslům z francouzských nemocnic, počet obětí pravděpodobně prudce naroste.

V Británii, která naposledy ohlásila přes 8000 nakažených a 465 mrtvých, se na pomoc starším a nemocným v izolaci přihlásilo okolo 170 000 dobrovolníků. Jedním z nově potvrzených případů v zemi je i následník trůnu, princ Charles. Podle prohlášení má ale jen mírné příznaky.

Rusko ve středu oznámilo rekordní denní nárůst pacientů nakažených koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví podle agentury TASS nyní eviduje 658 případů onemocnění, což je o 163 více než v úterý. Nárůst je ve srovnání s předchozími dny trojnásobný. Hlavním ohniskem je Moskva, kde za den přibylo 120 nových případů nákazy a celkem jich je 410. Rusko uvedlo také úmrtí dvou starších pacientů s nemocí COVID-19. Nesdělilo však přesnou příčinu smrti.

V Polsku od úterního večera zemřeli další čtyři pacienti nakažení koronavirem a celkově tak této infekci v zemi dosud podlehlo 14 lidí. Oznámilo to polské ministerstvo zdravotnictví. Počet potvrzených případů nákazy v zemi překonal 1000. 

V Maďarsku je už deset zemřelých, u nichž se potvrdila nákaza koronavirem. Podle britského ministerstva zahraničí je novou obětí zástupce britského velvyslance v Maďarsku. Údajně šlo o Stevena Dicka, dožil se pouhých 37 let. 

Úřady ve Finsku evidují 880 případů nákazy koronavirem, většina z nich je hlášena z oblasti hlavního města. Tři lidé zemřeli. Minulý týden Finsko omezilo provoz na svých hranicích, zakázalo veřejná shromáždění více než deseti lidí, zavřelo většinu škol a vyzvalo lidi, aby pokud možno zůstávali doma.

Na Ukrajině se stále bojuje

Pandemie nezastavila bojové operace v Donbasu, kde ukrajinská armáda čelí jednotkám proruských separatistů. V Moskvě pokračují také přípravy na slavnostní vojenskou přehlídku k výročí konce druhé světové války. S účastí na ní dál počítá i český prezident Miloš Zeman.

Nakažených přibývá také v dalších evropských zemích. V Rakousku překonal počet potvrzených případů 5000 a počet mrtvých se vyšplhal na třicet. V Polsku je obětí nemoci COVID-19 již 13 a nakažených je již téměř tisíc. Z Maďarska hlásí deset mrtvých a 226 infikovaných. Počty nakažených a mrtvých rostou také v zemích bývalé Jugoslávie.

Bezmála tři týdny po potvrzení prvního případu koronaviru se na Slovensku začaly distribuovat mezi zdravotníky respirátory. Kabinet nového premiéra Igora Matoviče schválil i první opatření na zmírnění dopadů pandemie na zaměstnavatele, zaměstnance a živnostníky. Pětimilionové Slovensko dosud potvrdilo 216 nakažených.

Pracovník dezinfikuje ulice Madridu.
Lékař v Německu odebírá vzorky pro test na koronavirus.

Srbsko ve středu oznámilo svou čtvrtou oběť epidemie nemoci COVID-19. Na nákazu koronavirem dosud zemřeli čtyři lidé rovněž ve Slovinsku. Tři mrtvé evidují úřady v Bosně a Hercegovině.

Švýcarsko zavádí kontroly na hranicích

Od středečnípůlnoci začne Švýcarsko provádět pasové kontroly se všemi zeměmi schengenského prostoru. Oznámila to švýcarská vláda, která toto opatření označila za další krok v ochraně švýcarských občanů před nákazou koronaviru. Alpská konfederace již minulý týden zavedla kontroly na pozemních hranicích s Itálií, Francií, Německem a Rakouskem, ve středu ohlášené zpřísnění se tak bude týkat letecké dopravy, která je již ale kvůli koronaviru značně omezena.

Od minulého týdne musejí přes hraniční kontrolu i občané Španělska, které je součástí schengenu, a také všech dalších zemí, i když z evropského prostoru bez vnitřních hranic do Švýcarska cestují. Nově se kontroly budou týkat obyvatel všech zemí s výjimkou Lichtenštejnska, které je se Švýcarskem hospodářsky i politicky svázáno měnovou a celní unií.

Švýcarská vláda rovněž rozhodla omezit vývoz ochranného zdravotnického materiálu mimo Evropskou unii a Evropský hospodářský prostor. Nově pro takový export bude vyžadován souhlas úřadů.

Švýcarsko s Lichtenštejnskem k dnešnímu dni evidují 9765 případů nákazy, což znamená za jeden den nárůst o 930 infikovaných, 86 lidí nemoci COVID-19 podlehlo. Švýcarský ministr zdravotnictví Alain Berset uvedl, že zvýšení bylo očekávané a že to není žádná náhlá infekční exploze. Nejpostiženějším kantonem je Ticino, který hraničí s Itálií. Z Ticina je hlášeno 340 případů na 100.000 obyvatel, za ním následuje s 263 případy na 100.000 obyvatel kanton Vaud na jihozápadě země.

Ekonomika v ohrožení

Zmírněním ekonomických následků pandemie se ve středu zabývali také v Německu a USA. Německý parlament souhlasil s rozsáhlými změnami ve státním rozpočtu na letošní rok. Nově počítá s rekordním deficitem 156 miliard eur (4,3 bilionu Kč). V USA demokraté a republikáni oznámili, že se dohodli na zákonu o masivních ekonomických stimulech. Termín jeho přijetí ale neupřesnili.

Pevninská Čína, odkud se počátkem roku začal virus šířit, zaznamenala pokles nových případů koronaviru z pondělních 78 na 47 v úterý. Podle úřadů se všechny nové případy týkají lidí, kteří přicestovali z ciziny. Jižní Korea ohlásila 100 nových případů nákazy. Jejich celkový počet stoupl na 9137. Thajsko oznámilo kvůli obavám z šíření koronaviru zákaz vstupu do země pro cizince.

Na Blízkém východě je na 33 000 potvrzených případů nákazy, přičemž většinou v Íránu (27 000). Mrtvých hlásí Teherán přes 2000. Zpřísněná opatření kvůli pandemii ve středu schválila Saúdská Arábie. Zcela se uzavřou města Mekka, Medína a Rijád a zakázáno bude i cestovat mezi provinciemi. V Izraeli se nákaza potvrdila u více než 2000 lidí, pět pacientů zemřelo.

Papež František se v poledne SEČ společně s věřícími celého světa pomodlil za konec pandemie.

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová požádala ministry financí eurozóny, aby vážně uvažovali nad jednorázovou emisí společných dluhopisů, takzvaných koronabondů. S jejich pomocí by podle ní mohla eurozóna lépe bojovat s finančními dopady pandemie.

Evropské akcie ve středu pokračovaly v růstu. Investoři doufají, že rozsáhlá stimulační opatření zaváděná po celém světě zmírní hospodářské dopady koronaviru. Posilovaly také asijské akcie.

Nákaza dorazila ve větší míře do Afriky

První případy koronaviru na svém území ohlásily Mali a Guinea-Bissau. Afrických zemí, které koronavirus zatím nezaznamenaly, postupně ubývá, zůstává jich osm. Počet potvrzených případů koronaviru na africkém kontinentu překročil 2400, informovala ve středu agentura AP.

Nové případy infikovaných rychle přibývají v Jihoafrické republice, ke středě jich je podle místního ministerstva zdravotnictví 709, píše agentura AP. Země se připravuje na omezení pohybu, které zde začne platit o čtvrteční půlnoci místního času.

Jihoafričané se vrhají do obchodů a snaží se vytvořit si zásoby, informuje BBC. Země se potýká s 29procentní nezaměstnaností a veřejnost se obává, jaký vliv bude omezení pohybu na pracovní trh mít. Vláda však chce předejít možnému rozšíření viru v chudých částech země, popisuje AP.

V Zimbabwe v pondělí stávkovali lékaři ze státních nemocnic kvůli nedostatku ochranných pomůcek v situaci, kdy jim hrozí nákaza koronavirem, informuje AP. Místní zdravotní zařízení na tom jsou tak špatně, že rodiny pacientů musí samy dodávat základní věci jako ochranné rukavice nebo vodu, připomíná agentura. Předseda sdružení zimbabwských nemocničních lékařů uvedl, že zdravotníci se vrátí do práce tehdy, až jim vláda zajistí odpovídající ochranu.

Konžská demokratická republika oznámila v úterý izolaci hlavního města Kinshasa a uzavření konžských hranic, píše BBC. Země zatím vede v patrnosti 45 případů a tři úmrtí. V pondělí byla také vyhlášena 48hodinová izolace druhého největšího města Lubumbashi poté, co se koronavirus prokázal u dvou osob, kteří přicestovali z hlavního města.

Také v Keni

S koronavirem se potýká také Keňa. Ta má podle údajů z úterý 25 případů. Lidem se symptomy podobnými chřipce nebude povolen vstup na přívozy spojující druhé největší město Mombassa a oblast Kwale, ve kterých byly případy zaznamenány, informuje BBC s odkazem na místní média. Policie při rušení přeplněného trhu v městě Kisumu na východě země použila slzný plyn proti prodavačům, kteří odmítali opustit svá stanoviště, píše agentura AP.

V Zambii, která má deset případů nakažených, ve středu prezident ohlásil uzavření barů, klubů, tělocvičen a kasin. Dále zde byly zrušeny mezinárodní lety kromě těch, které začínají a končí na letišti v hlavním městě Lusace. Prezident však odmítl zavření hranic, které by podle něj vedlo k oslabení místní ekonomiky.

Rwanda má zatím 40 potvrzených případů koronaviru. Již několikátý den tu platí omezení pohybu. Narušitele, který se i přes zákaz vydal rybařit, podle jednoho z představitelů Jižní provincie sežral krokodýl. Policie to však nepotvrdila, upřesňuje BBC.

Etiopie, která má zatím 12 potvrzených případů koronaviru, ve středu ohlásila, že kvůli aktuální situaci propustí 4000 vězňů, informuje BBC. Jedná se o trestance, kteří spáchali lehčí delikty, matky s malými dětmi a cizince zapojené do obchodování s drogami. Poslední jmenovaní budou vysláni do svých zemí.

Etiopie ve středu také rozhodla o uzavření pozemních hranic a povinné 14denní karanténě pro všechny, kdo do země přicestují.

Omezení pohybu platí od úterý v hlavním městě Madagaskaru. Na jeho dodržování, se kterým mají problém zejména nejchudší obyvatelé, tu dohlížejí silové složky, informuje ve středu rádio RFI. Tento ostrovní stát má přes 10 případů koronaviru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!