On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Ve Španělsku už zemřelo na nemoc z koronaviru více lidí než v Číně, odkud se nákaza začala na počátku letošního roku šířit. Podle aktuální bilance zemřelo ve Španělsku po nakažení 3434 lidí, přes 47 tisíc se jich infikovalo.

Španělsko je v počtu nakažených po Číně, Itálii a USA čtvrtou nejpostiženější zemí světa. Bilance obětí nemoci COVID-19 je tu ale po Itálii už druhá nejvyšší na světě. Jen za posledních 24 hodin vzrostl počet obětí o 738. To je dosud nejvyšší denní nárůst. Nejvyšší absolutní nárůst je i v počtu infikovaných.

Korunní princ Charles.
Mezi nakaženými koronavirem je i princ Charles, oznámil palác

Německo má podle nové bilance přes 31 500 prokázaných případů nákazy koronavirem. Počet úmrtí na COVID-19 se zvýšil z úterních 114 na 149. Vyléčilo se už nejméně 5600 lidí. Zdravotnická zařízení, v nichž je kolem 4000 pacientů s koronavirem, zatím podle úřadů situaci zvládají. Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko přeruší výkon trestu zhruba 1000 vězňů, aby se připravila na možné šíření viru ve věznicích.

Francie dnes zatím aktuální bilanci nezveřejnila. V úterý úřady informovaly o více než 22.000 potvrzených případů nákazy a 1100 mrtvých. Předseda federace francouzských nemocnic Frédéric Valletoux ale dnes řekl, že skutečný počet obětí je mnohem vyšší, neboť oficiální čísla zahrnují jen ty, kteří onemocnění COVID-19 podlehli v nemocnicích.

Přinášíme přehled nákazy koronavirem ve světě.
Mapa koronaviru: Situace ve světě přehledně a v číslech

V Británii, která naposledy ohlásila přes 8000 nakažených a 422 mrtvých, se na pomoc starším a nemocným v izolaci přihlásilo okolo 170.000 dobrovolníků. Jedním z nově potvrzených případů v zemi je i následník trůnu, princ Charles. Podle prohlášení má ale jen mírné příznaky.

Boje v Donbasu koronavirus nezastavil

Rusko dnes oznámilo rekordní denní nárůst počtu pacientů nakažených koronavirem. Eviduje jich už 658, mrtvého nehlásí žádného. Podle expertů i některých politiků je však oficiální statistika neúplná. Prezident Vladimir Putin dnes oznámil odklad celostátního hlasování o ústavních reformách, které mu mají zajistit možnost setrvání v nejvyšší funkci do roku 2036. Nové datum nesdělil. Kvůli boji proti koronaviru nebude příští týden v Rusku pracovní.

Pandemie nezastavila bojové operace v Donbasu, kde ukrajinská armáda čelí jednotkám proruských separatistů. V Moskvě pokračují také přípravy na slavnostní vojenskou přehlídku k výročí konce druhé světové války. S účastí na ní dál počítá i český prezident Miloš Zeman.

Velké maďarské firmy přebírá armáda
Velké maďarské firmy přebírá armáda. Orbán chce rozpustit parlament

Nakažených přibývá také v dalších evropských zemích. V Rakousku překonal počet potvrzených případů 5000 a počet mrtvých se vyšplhal na třicet. V Polsku je obětí nemoci COVID-19 již 13 a nakažených je již téměř tisíc. Z Maďarska hlásí deset mrtvých a 226 infikovaných. Počty nakažených a mrtvých rostou také v zemích bývalé Jugoslávie.

Boj proti šíření nákazy

Bezmála tři týdny po potvrzení prvního případu koronaviru se na Slovensku začaly distribuovat mezi zdravotníky respirátory. Kabinet nového premiéra Igora Matoviče schválil i první opatření na zmírnění dopadů pandemie na zaměstnavatele, zaměstnance a živnostníky. Pětimilionové Slovensko dosud potvrdilo 216 nakažených.

Zmírněním ekonomických následků pandemie se dnes zabývali také v Německu a USA. Německý parlament souhlasil s rozsáhlými změnami ve státním rozpočtu na letošní rok. Nově počítá s rekordním deficitem 156 miliard eur (4,3 bilionu korun). V USA demokraté a republikáni oznámili, že se dohodli na zákonu o masivních ekonomických stimulech. Termín jeho přijetí ale neupřesnili.

Koronavirus neušetřil ani život ve Vatikánu. Na snímku náměstí Svatého Petra.
Města bez života. Podívejte se, co koronavirus udělal s ulicemi u nás i ve světě

Pevninská Čína, odkud se počátkem roku začal virus šířit, zaznamenala pokles nových případů koronaviru z pondělních 78 na 47 v úterý. Podle úřadů se všechny nové případy týkají lidí, kteří přicestovali z ciziny. Jižní Korea ohlásila 100 nových případů nákazy. Jejich celkový počet stoupl na 9137. Thajsko oznámilo kvůli obavám z šíření koronaviru zákaz vstupu do země pro cizince.

Papež se pomodlil za konec pandemie

Na Blízkém východě je na 33 tisíc potvrzených případů nákazy, přičemž většinou v Íránu (27 tisíc). Mrtvých hlásí Teherán přes 2000. Zpřísněná opatření kvůli pandemii dnes schválila Saúdská Arábie. Zcela se uzavřou města Mekka, Medína a Rijád a zakázáno bude i cestovat mezi provinciemi. V Izraeli se nákaza potvrdila u více než 2000 lidí, pět pacientů zemřelo.

Přibývá také postižených zemí v Africe. Dnes první případy nákazy koronavirem na svém území ohlásily Mali a Guinea-Bissau.

Papež František se dnes v poledne SEČ společně s věřícími celého světa pomodlil za konec pandemie.

Divoká zvířata se vracejí do vylidněných ulic, šířilo se světem. Vše je jinak

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová požádala ministry financí eurozóny, aby vážně uvažovali nad jednorázovou emisí společných dluhopisů, takzvaných koronabondů. S jejich pomocí by podle ní mohla eurozóna lépe bojovat s finančními dopady pandemie.

Evropské akcie dnes pokračovaly v růstu. Investoři doufají, že rozsáhlá stimulační opatření zaváděná po celém světě zmírní hospodářské dopady koronaviru. Posilovaly také asijské akcie.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník