Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbalová asociace hlásí velké ztráty a bude razantně šetřit

Jen za zrušené či odložené zápasy národního týmu kvůli koronavirové pandemii vznikly tuzemské Fotbalové asociaci finanční ztráty v řádech vyšších desítek milionů korun. Další budou odvislé od toho, jak se bude situace vyvíjet. FAČR už musela sáhnout k razantním úsporným opatřením a například sníží odměny pro ty, kteří pracují v režimu home-office.

Sport
zdroj: ČT4

"V tuto chvíli můžeme vycházet pouze ze známých skutečností, jakými jsou například nerealizovaná příprava reprezentace v USA, o rok přeložené EURO či nejistá otázka jakékoliv červnové přípravy reprezentace. Jenom v těchto oblastech se ztráty FAČR pohybují v horizontu vyšších desítek milionů korun," uvedl předseda aociace Martin Malík.

Reprezentace se kvůli pandemii nemohla zúčastnit březnového turné v USA, kde měla odehrát přípravná utkání s Mexikem a Hondurasem. Šíření nemoci způsobilo rovněž odložení letního evropského šampionátu o rok a nejisté je, zda bude moci národní celek odehrát zápasy v červnovém termínu.

Sport
zdroj: ČT4

Případné ztráty v jiných oblastech a přerušením fotbalových soutěží je zatím podle Malíka složité odhadovat a vyčíslovat. "Týká se to jak otázky financování, tak dalšího pokračování soutěží, které řídí FAČR, KFS a OFS (krajské a okresní svazy). Zásadní pro další vývoj směrem do budoucna bude samozřejmě nastavení či případné změny ve financování ze strany státu, UEFA, FIFA a pochopitelně i komerčních partnerů," uvedl.

Případné finanční ztráty na straně FAČR a další osud soutěží budou podle Malíka jedním z hlavních témat příštího zasedání výkonného výboru, který se sejde 7. dubna.

V České republice jsou sportovní akce zastavené od 12. března, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. FAČR řídí v Česku nižší soutěže od třetí ligy včetně mládežnických a také domácí pohár MOL Cup. První a druhá nejvyšší soutěž spadají pod Ligovou fotbalovou asociaci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články