Benzin je v Česku nejlevnější za téměř čtyři roky, klesá i cena nafty

Benzin je u čerpacích stanic v České republice nejlevnější za téměř čtyři roky, nafta za 2,5 roku. Pokles cen dál zrychluje, v uplynulém týdnu se průměrná cena benzinu Natural 95 i nafty snížila o víc než korunu. Natural 95 stál ve středu průměrně 28,83 koruny za litr, tedy o 1,26 koruny méně než o týden dřív. Průměrná cena nafty klesla za týden o 1,13 koruny na 28,60 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku klesají od poloviny ledna, už v minulém týdnu se snížily téměř o korunu. Benzin je nyní nejlevnější od konce května 2016, nafta od počátku září 2017. Natural 95 mohou motoristé na některých čerpacích stanicích koupit i za méně než 24 korun a naftu pod 25 korun.

Analytik ČSOB Dominik Rusinko dnes ČTK řekl, že svižné zlevňování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích odráží vývoj na globálním ropném trhu, kde markantně zlevňuje cena ropy. Během března ropa odepsala více než polovinu ceny a pohybuje se okolo nejnižší úrovně od roku 2003, uvedl.

"Cena ropy zůstává pod tlakem koronavirové pandemie a tvrdých karanténních opatření, které paralyzují ekonomickou aktivitu a také spotřebu ropy napříč světem. Propad globální poptávky po ropě tak v tomto roce překoná nejen rok 2009, kdy vrcholila světová finanční krize, ale pravděpodobně také rok 1980, kdy v reakci na druhý ropný šok poklesla spotřeba ropy vůbec nejvíce v historii," uvedl Rusinko. Pokles cen benzinu a nafty v Česku podle něj bude pokračovat i v příštím týdnu, a to opět až v rozsahu jedné koruny na litr.

Další pokles cen očekává také analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. "V nejbližším týdnu předpokládáme další propad cen pohonných hmot o 60 až 80 haléřů na litr. V dubnu se průměrná cena benzinu i nafty sníží pod 28 Kč za litr. Cena ropy Brent se drží nízko na úrovni 26 dolarů za barel," uvedl. Kromě koronavirové krize je podle něj důvodem propadu cen situace v těžbě ropy. "Neshoda a cenová válka mezi Saudskou Arábii, Ruskem a dalšími významnými producenty trvá," dodal.

V Česku Natural 95 je nyní nejdražší v Praze, kde se průměrná cena blíží 30 korunám. Za naftu se platí nejvíce na Vysočině, kde cenu zvyšují dálniční čerpací stanice, v průměru 29,31 Kč/l. Nejméně řidiči nadále zaplatí v Plzeňském kraji, za benzin i naftu v průměru pod 28 korun za litr.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že pohonné hmoty v ČR v uplynulém týdnu zlevňovaly v týdenním sledování nejvýrazněji od února 2010. "To znamená, že v jakýchkoli sedmi dnech v řadě se jejich cena snížila rapidněji naposledy před více než deseti lety. Pokud se zaměříme pouze na ceny nafty, ty v uplynulém týdnu zlevňovaly v týdenním sledování nejvýrazněji dokonce za celé období minimálně od začátku roku 2005, od kdy CCS zveřejňuje příslušná data," dodal.

Nafta v uplynulém týdnu zlevňovala nejvýrazněji od roku 2005, benzín od roku 2010. Pohonné hmoty v ČR historicky padají kvůli koronaviru. Pro statisíce Čechů, jimž vypadl příjem, je to ale pochopitelně slaboučká útěcha. Zlevňující paliva jsou teď navíc signálem blížící se recese. pic.twitter.com/VeGXS5YEGp

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 26, 2020

V Polsku se litr benzinu aktuálně prodává průměrně po 3,87 zlotého (23,18 Kč), litr nafty je v průměru za 3,98 zlotého (23,84 Kč). Také Německo zlevnilo. Za Super E10, který je obdobou Naturalu 95, dají motoristé aktuálně v průměru 1,299 eura (35,64 Kč) za litr, nafta je v průměru za 1,149 eura (31,53 Kč) za litr.

Ceny na jihu Moravy se podle údajů fuel-prices-europe.info dostaly pod úroveň cen v Rakousku i na Slovensku. V Rakousku stojí litr naturalu 1,12 eura (v přepočtu 30,78 Kč), litr nafty 1,08 eura (29,67 Kč). Na Slovensku stojí podle portálu Natural 95 průměrně 1,34 eura (v přepočtu 36,81 Kč), nafta stojí průměrně 1,24 eura za litr (34,06 Kč).

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzín Nafta Čerpací stanice auto Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy