Hlavní obsah

Se zahradní technikou zvládnete hravě příchod jara

Právo, Sylva Svobodová

Vertikální prořezání trávníku odstraní horní plstnatou vrstvu, rostlinkám zpřístupní vláhu, vzduch a zelený koberec se celkově omladí a zazelená. Úspěšné pěstování zeleniny zase ovlivní kvalita půdy. Proto ji zjara pořádně zkultivujte.

Foto: Mountfield

S Aku prořezávačem větví Greenworks G40 PS20 40V se pohodlně dostanete do koruny stromu a můžete přitom stát oběma nohama pevně na zemi. Třídílnou spojovací tyč s měkčeným úchopem lze nastavit podle potřeby.

Článek

Půdu pro setí či sázení je nutné na jaře dobře připravit. Použít lze rýč a hrábě v ruce, ale mnohem snáze to jde s praktickým kultivátorem.

Povrch záhonu rozmělní jeho rotující nože, rozbijí se hroudy, zemina se provzdušní a půda je připravena na sadbu či setbu. Stroj také zapraví hnojivo či kompost a obdělá bez fyzické námahy i nadměrné záhony.

Kromě půdy využijte zahradní techniku i na obnovu trávníku, zastřižení živého plotu, zkrácení suchých větví stromu či tvarování keřů.

Foto: Fiskars

Aktuálně se mohou hodit i zahradní nůžky PX94. Jsou určeny pro náročné stříhání čerstvých větví a výhonů do průměru 26 mm. Převodový mechanismus až 3x zvyšuje střižnou sílu. Otočné držadlo výrazně eliminuje otlačení ruky. Lze je pořídit od 595 Kč.

Vertikutace na jaře

Provádíme ji dvakrát ročně: na jaře a na podzim. Jde vlastně o vertikální prořezání trávníku a je jednou ze základních regeneračních metod.

Plstnatá vrstva složená z odumřelých částí rostlin se zvláště po zimě vyskytuje u většiny trávníků. A když je příliš silná, brání přístupu vzduchu a vláhy ke kořenům trávy. Kromě toho také omezuje vývoj mladých výhonků a zvyšuje riziko nemocí.

Vertikutace trávníku prostě pomůže.

Stroj má na hřídeli svisle umístěné vertikutační nože, které pronikají do země do určité hloubky. Oddělují vodorovné travní odnože, povrch kypří a v trávníku tvoří úzké drážky pro snazší pronikání vzduchu, živin a vláhy ke kořenům. Výsledek je jasný: jednoznačně se podpoří růst kořenového systému, trávník hezky omladí a zahustí.

Dva tipy
Hustý a vitální trávník vyžaduje péči! Na středně velké a členité plochy použijte vertikutátor, který je zároveň vybaven sběrným košem a má vyměnitelné vertikutační válce. Výhodou je, když lze hloubku nastavit ve více polohách, klidně i v pěti.
Jestliže máte rozlehlý trávník, potřebujete techniku, která není závislá na elektrické zásuvce. Vybírejte tedy benzínové vertikutátory, které mají široký záběr. Na střední a menší trávníky postačí elektrické vertikutátory.

Půda je připravená...

Kvalitní ředkvičky, mrkev, okurky a rajčata v bio kvalitě jsou to nejlepší, co můžeme pro sebe udělat.

Myslete na to, že každý rok by se na záhonech měly střídat určité skupiny plodin. Pěstování stejné zeleniny je nežádoucí, půdě se odčerpávají živiny. Listová zelenina potřebuje více dusíku, kořenová zase fosforu, plodová zelenina je náročná na kvalitní, slunnou půdu plnou živin.

Střídáním plodin se také účinně vyhneme škůdcům a houbovitým chorobám, které jdou obvykle po jednom druhu.

Do připraveného záhonu sázejte pouze silné a zdravé rostliny, pro sázení dodržujte správnou hloubku a šířku, aby si dospělé rostliny nepřekážely. I záhony volte podle nároků rostlin. Některé potřebují více světla, orientaci ke světové straně, mají odlišné nároky na druh půdy, množství vláhy a hnojení. V potaz berte i rozdílnou výšku a vzájemnou konkurenci rostlin na světlo.

Anketa

Používáte na svůj trávník vertikutátor?
Samozřejmě, že ano!
56,7 %
Zatím ne, ale plánujeme ho pořídit.
10,6 %
Ne, k ničemu to není.
24,8 %
Nemáme trávník.
7,9 %
Celkem hlasovalo 141 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Kosatečky klepou na brány jara

Dřív, než na nás jaro dýchne z plných plic, rozněžní zahradu cibulnaté kosatečky ze skupiny Reticulata. Roztomilí bratříci klasických záhonových kosatců se...

Výběr článků

Načítám