Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Počet nakažených v Česku stoupl na 1925. Obětí koronaviru je už devět, zemřely dvě ženy z domova pro seniory

Domov pro seniory Chodov foto:  Dan Materna, MAFRA

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl za čtvrtek do 18:00 o 162 na 1925. Nárůst je tak výrazně menší než ve středu, kdy za celý den přibylo 291 případů. Ve čtvrtek se také zvýšil počet úmrtí mezi lidmi s koronavirem ze středečních šesti na devět. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet lidí v Česku, kteří se z nákazy vyléčili, zůstává zatím stejný jako ve středu, tedy deset.
  9:03aktualizováno  19:46

Osmý a devátý případ úmrtí jsou dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po jednání Ústředního krizového štábu. Byly podle něj ve vysokém věku a měly další vážná chronická onemocnění.

„V domově se provádí šetření, aby se zabránilo dalšímu šíření. Bude tam provedena ohnisková dezinfekce,“ řekl náměstek. V domově je v současné době 70 klientů. O nákaze v zařízení informovala odpoledne Česká televize, počet nakažených neuvedla.

Ženy ročníku 1927 a 1928 zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici, krátce hospitalizované byly na tamní 1. klinice tuberkulózy a respiračních nemocí. „Bezprostřední příčinou jejich úmrtí nebyla nákaza COVID-19, byť ji vyšetření u nich potvrdilo. Obě ženy trpěly chronickou plicní obstrukční nemocí,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Před Krajskou nemocnicí v Liberci vyrostl vojenský stan, který zapůjčila Armáda...
Pražané, kteří doma šijí roušky k ochraně před novým typem koronaviru, je mohou...

Jedním z ve čtvrtek nově oznámených zemřelých je také osmdesátiletý pacient Fakultní nemocnice Hradec Králové. Trpěl podle nemocnice velmi vážným onemocněním, a před několika dny byl navíc pozitivně testován na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Také další zemřelí trpěli většinou několika dalšími chorobami nebo nějakou vážnou nemocí.

Během středy zemřeli tři pacienti s nemocí COVID-19. Všichni měli chronické zdravotní potíže. Nemocnice na Bulovce informovala o úmrtí třiaosmdesátiletého pacienta z Prahy a středočeská hygienická stanice o dalším zemřelém pacientovi z Kladenska, který byl v domácím léčení. 

Třetí pacient zemřel v Thomayerově nemocnici v Praze, kde je na oddělení následné péče 13 seniorů nakažených novým koronavirem. Minulý týden se tam nemoc prokázala u tří zdravotních sester, před nimi u dvou dalších na plicní klinice.

Počet nových případů nákazy koronavirem je prozatím za čtvrtek nižší než za předchozí dva dny. V úterý i středu ale kromě počtu nakažených značně rostl i počet provedených testů. Zatímco v závěru minulého týdne bylo denně prováděno kolem dvou tisícovek testů, v pondělí už bylo testů přes 2200, v úterý skoro 3000 a ve středu zhruba 4100. Za dnešek zatím počet testů znám není

Doposud největší denní nárůst od vypuknutí epidemie zaznamenalo Česko ve čtvrtek 19. března, kdy přibylo 205 případů nákazy, v dalších dnech byly přírůstky nižší. Podle odborníků může být do konce března kolem 3000 nakažených a celkový počet případů může růst až k 15 000.

Mimořádné jednání vlády o koronaviru, omezení pendlování za prací a pokračování šachových bojů

Nemoc COVID-19 se ve středu také potvrdila u sedmi klientů odlehčovací sociální služby Sovy v Českém Krumlově a tří členů jejího personálu. Dva klienti ve věku kolem 90 let jsou v nemocnici.

Právě senioři jsou považováni za nejohroženější skupinu, co se týče možné nákazy novým typem koronaviru. Senioři nad 65 let a handicapovaní starší 50 let mají proto vyhrazený čas pro nákupy ve větších obchodech s potravinami a drogerií od 08:00 do 10:00.

Stát kvůli šíření nového koronaviru dál zpřísnil volný pohyb na veřejnosti. Lidé se mají venku pohybovat nejvýše ve skupinkách po dvou. Ministerstvo také lidem nařídilo, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné. Ode čtvrtka také platí přísnější pravidla pro pendlery, kteří jezdí do prací do Německa a Rakouska.

Denní počet provedených testů a nárůst pozitivních případů za poslední týden:
DatumPočet provedených testů za denPočet potvrzených případů za den
19.března2217205
20.března2085124
21.března1880158
22.března1793114
23.března2247126
24.března2976185
25.března4098291
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!