Hlavní obsah

Hledání termínu OH naráží na protichůdné zájmy sportů i televize

Při hledání nového termínu olympijských her v Tokiu se musejí zohlednit často protichůdné preference 33 sportovních federací. Silné slovo budou mít majitelé televizních práv, od nichž má Mezinárodní olympijský výbor (MOV) většinu příjmů. OH byly z letošního léta kvůli pandemii koronaviru přeloženy na rok 2021.

Foto: Issei Kato, Reuters

Olympiáda v Tokiu byla zrušena

Článek

Předseda MOV Thomas Bach ve středu prohlásil, že hry by nemusely být v létě, ale už v jarních měsících. V dubnu nebo květnu by v Japonsku nebylo takové vedro jako na přelomu července a srpna, kdy měla být olympiáda letos.

Jarní termín by mohl vyhovovat atletice a plavání, které mají na léto 2021 naplánované své světové šampionáty, ale byl by komplikovaný pro míčové sporty. Ve fotbale, basketbale, házené nebo volejbale teprve v květnu obvykle vrcholí dlouhodobé soutěže.

Na letní termín by mohla tlačit také americká televizní společnost NBC, protože na jaře by olympiáda kolidovala se zámořskými profesionálními soutěžemi. Mimo jiné s basketbalovou NBA, jejíž hráči by na jaře měli velké problémy s případným uvolněním na olympijský turnaj.

Po olympijských hrách musí následovat ještě paralympiáda, která měla letos začít 25. srpna, tedy šestnáct dní po skončení OH. Naplánovaná byla na třináct dní. V případě pozdějšího jarního termínu OH by se paralympiáda kryla s fotbalovým mistrovstvím Evropy, které začne 11. června.

Je otázka, zda budou sportovci příští rok bydlet v olympijské vesnici. Ta se měla totiž letos v září změnit na byty, které už jsou prodané nebo pronajaté. Dočasně byla postavena rovněž některá sportoviště, která teď budou muset stát o rok déle. Stálé sportovní haly jsou na nějaké termíny v roce 2021 pronajaté.

Reklama

Související témata: