Česko dodá Itálii a Španělsku ochranné obleky, vojenské lékaře ne

Česko dnes Itálii a Španělsku nabídne dodávky 10.000 ochranných obleků pro zdravotnický personál. Na twitteru to uvedl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Později to potvrdil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD), který už ve středu zmínil, že chce na jednání vlády o možné pomoci dvěma nejhůře zasaženým evropským zemím epidemií koronaviru jednat. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) naopak odmítl možnost, že by do Itálie vyrazili čeští vojenští lékaři. Zdůraznil, že jsou potřeba doma.

Hamáček dále uvedl, že Česko aktuálně má 250.000 ochranných obleků a další jsou na cestě. "Můžeme si to dovolit a oni je zoufale potřebují," poznamenal. Petříček uvedl, že už jednal s velvyslanci Španělska a Itálie ČR o způsobu, jak dar fyzicky předat.

Pomáháme! Itálie a Španělsko čelí největšímu šíření koronaviru. Proto ČR pošle do každé země 10 tisíc ochranných obleků ‼️ Už jsem mluvil s oběma velvyslanci @ItalyinCZ & @EmbEspPraga, jak dar fyzicky předat. #spolutozvladneme

— Tomáš Petříček (@TPetricek) March 26, 2020

Petříček ve středu naznačil, že by pomoc mohla být ve formě vyslání lékařských týmů. Zároveň ale upozornil, že takové rozhodnutí by bylo na ministerstvech zdravotnictví a obrany.

Metnar vyslání vojenských lékařů dnes vyloučil. "Do Itálie odjet nemohou. Jsou třeba doma. Pomáhají a budou dále pomáhat našim občanům. Armáda se na boji s pandemií výrazně podílí už nyní a přicházejí další požadavky," uvedl na twitteru.

Čeští vojenští lékaři a zdravotníci nemohou odjet do Itálie. Jsou třeba doma. Pomáhají a budou dále pomáhat našim občanům. Armáda se na boji s pandemií výrazně podílí už nyní a přicházejí další požadavky.

— Lubomír Metnar (@metnarl) March 26, 2020

Metnar po jednání vlády dodal, že písemnou žádost od Petříčka vyhodnocoval společně s armádním generálním štábem. "Nemáme kapacity, abychom mohli v současné době vyslat vojáky či zdravotníky do Itálie či jinam," uvedl. Obrana podle něj podpoří jakékoliv humanitární akce, které by mohly nejvíc postiženým zemím pomoci. "Ale co se týče personálu a vojáků, nebudeme nikoho vysílat," dodal.

Podobně jako Metnar se vyjádřil na tiskové konferenci po jednání vlády i náměstek ministra zdravotnictví a šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. "Nabídka, aby zdravotnické jednotky armády odjely do Itálie, je sice pochopitelná, ale potřebujeme je tady. Nemáme kapacity, abychom se obešli bez armády a jejích zdravotníků," řekl. Podle něj budou vojenské zdravotnické složky hrát zásadní roli pro to, aby vláda mohla odstranit plošná restriktivní opatření.

Pomoc Itálii a Španělsku už nabídlo například Německo. Důležité podle Petříčka je, aby se země Evropské unie chovaly solidárně.

V Česku je několik týdnů nedostatek zdravotních ochranných pomůcek, například roušek či respirátorů. Zatím stát za nákupy v zahraničí vynaložil tři miliardy korun.

Mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler ve středu uvedl, že vnitro celkem objednalo přes 70 milionů roušek, deset milionů respirátorů, 250.000 ochranných obleků nebo více než pět milionů rukavic. Dodáno bylo ke středě 14 milionů roušek, skoro čtyři miliony respirátorů, 120.000 obleků a 250.000 rukavic.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Lubomír Metnar Jan Hamáček Česká republika Armáda České Republiky Itálie Španělsko Roman Prymula (epidemiolog) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy