Hlavní obsah

Od pátku se mohou otevřít další provozovny

Omezení maloobchodního prodeje se od pátku 27. března zmírní. Otevřeny budou moci být provozovny poskytující služby zámečnictví či opravu, údržbu a instalaci strojů a zařízení pro domácnost. Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo mimořádné opatření.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Opatření platí do středy 1. dubna 06:00 hodin. Ministerstvo zároveň nařídilo provozovatelům prodejen potravin, aby u vchodu bezplatně poskytovali zákazníkům jednorázové rukavice nebo jiný ochranný prostředek na ruce.

Původně usnesení o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb kabinet přijal v sobotu 14. března v noci. Týká se i například kadeřnických a kosmetických salonů, naopak výjimku mají také servisy výpočetní techniky, prodejny malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství či květinářství.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Den poté vláda usnesení aktualizovala a vyňala ze zákazu další odvětví, jiná ale omezila. Zákaz se tak týká také provozu autoškol, taxislužeb s výjimkou těch, které rozvážejí potraviny, a těch, které řídí osoby s oprávněním, nebo provozu samoobslužných prádelen a čistíren.

Británie hlásí 115 mrtvých za den, Francie 365

Koronavirus

Výjimku postupně dostaly také například prodejny textilního materiálu a galanterie, realitní zprostředkování a činnost účetních poradců a nově též pohřebiště. Otevřené provozy nemají nárok na kurzarbeitové příspěvky na mzdy od státu kvůli vládním omezením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám