Hlavní obsah

Vláda chce živnostníky odškodnit 15 tisíci měsíčně

Novinky, bož
Aktualizováno

Vláda odškodní osoby výdělečně činné (OSVČ), kterým byly kvůli epidemii koronaviru uzavřeny provozovny, částkou 15 tisíc korun měsíčně. Po čtvrtečním jednání vlády to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Jde o 15 tisíc měsíčně pro OSVČ, kterým jsme zavřeli provozovny nebo jim znemožnili podnikat. Podmínky představím na vládě v pondělí,” řekla Schillerová. Na dotaz Novinek ministryně upřesnila, že částka se nebude danit – živnostníkům tedy skutečně bude vyplácena celá.

„Tito živnostníci se ze dne na den ocitli bez příjmu. Chceme, aby tento stav mohli nějakým způsobem zvládnout,” dodala.

Přehledně: Jak chce vláda pomoci podnikatelům a ekonomice

Koronavirus

Legislativu, kterou její resort teprve připravuje, chce Schillerová schválit ve stavu legislativní nouze. Částku podle Schillerové budou vyplácet finanční úřady. Na přesné podobě legislativy podle ní pracují experti z ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství.

Schillerová dále připomněla, že vláda již dříve schválila prominutí minimálních záloh na zdravotní a sociální pojištění. Minimální měsíční záloha na sociální pojištění letos činí 2544 korun, na zdravotní 2352 korun. Živnostníkům tedy stát na této položce odpustí celkem 29 376 korun.

O náhradu škod kvůli nouzovému stavu nebude možné žádat

Koronavirus

Lidé nebo firmy nebudou mít možnost žádat o náhradu škod, které jim způsobí opatření vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem, potvrdil ve středu v televizi Prima šéf krizového štábu Roman Prymula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám