Praha ubytuje bezdomovce v hotelích i tržnici, nevěstinci dala na vystěhování tři dny

Foto: Vyklízení Holešovické tržnice. Nevěstinec se brání, trhovci nasazují obří slevy
Holešovická tržnice v Praze je po Sapě asi největší a nejznámější tržnicí v Praze.
Má svou vpravdě jedinečnou atmosféru.
Fungují i bistra a restaurace, takže když vás zastihne hlad či žízeň, máte kam zajít.
A kde posedět.
Foto: Jakub Plíhal
ČTK ČTK
26. 3. 2020 17:25
Pražský magistrát chce ubytovat lidi bez domova v některých z prázdných hotelů či ubytoven. Důvodem je snaha zabezpečit jim možnost dodržovat státem nařízenou karanténu. Využít chce také prostory v hale Pražské tržnice v Holešovicích, ve které sídlí nevěstinec Showpark. Prostory má podnik vyklidit do 72 hodin. Pokud se tak nestane, je město připraveno si vyklizení vymoci krizovým zákonem.

"Domácí karanténu nemají (bezdomovci) kde držet a stejně tak nemohou splnit požadavek 'po práci hned domů', protože nemají ani jedno. Museli jsme tedy vytipovat prostory pro jejich nouzové ubytování. Mezi ně patří mimo jiné i budova, kterou nelegálně využívá společnost Eroc v jedné z hal tržnice," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Praze v současné době schází dostatek prostoru pro ubytování bezdomovců, kterých je ve městě několik stovek.  Magistrát tak v pátek na svém webu upřesnil, že kromě prostor tržnice využije k jejich ubytování také o některé levné, ale nyní prázdné hotely, hostely a ubytovny, které nabízejí oddělené pokoje s vlastní sprchou a záchodem. Opatřením chce magistrát předejít  nekontrolovatelnému šíření nákazy. S lidmi bez domova budou na místě pracovat poskytovatelé sociálních služeb.

"Inspirovali jsme se dobrou praxí v zahraničí, podobný přístup zvolilo například Chicago, Londýn či Paříž. Naším cílem je v nejbližším období zajistit 330 až 500 lůžek, tedy ubytování pro třetinu až polovinu lidí bez přístřeší v pražských ulicích. Je potřeba si uvědomit, že lidé bez domova mají často různé zdravotní komplikace a jejich pobyt ve skupinách na ulici či v MHD v současnosti představuje zvýšené riziko nejen pro ně samotné, ale i pro všechny Pražany," uvádí Adam Zábranský, radní pro oblast bydlení a transparentnosti.

Využije však také právě nelegálně využívané prostory tržnice. Například již zmíněná společnost Eroc v tržnici využívá v hale číslo 18 prostor o výměře přes 1700 metrů čtverečních k provozu nevěstince, na vyklizení dostala tři dny.

 "Jako hejtman a primátor, který má povinnost podle krizového zákona koordinovat nouzové ubytování, jsem se rozhodl vyzvat provozovatele tohoto zařízení k vyklizení prostor do 72 hodin. Pokud tak neučiní, budeme postupovat v souladu s krizovým zákonem," řekl Hřib.

Nevěstinec v tržnici funguje od roku 1998. Firma Eroc měla smlouvu s někdejším nájemcem areálu, firmou Delta Centre. Přímo s městem nájemní smlouvu nikdy neuzavřela. Magistrát přednedávnem vyhrál soudní spor s Delta Center, které soud nakázal areál vyklidit a uhradit dlužné nájemné i s takzvaným příslušenstvím. Podle města je proto firma Eroc v areálu neoprávněně. Spor řeší soud.

Jednatel firmy Zbyněk Matela na jednání zastupitelů loni v prosinci tvrdil, že klub 20 let bez problémů fungoval a přispěl k odstranění prostituce z ulic. Zhruba 600 "výkonných umělkyň", jak pracovnice označoval, by se podle něj v případě uzavření klubu přesunulo do centra. Po městě chtěl nájemní smlouvu. Zastupitelé s tím nesouhlasili. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek řekl, že by to navíc bylo nezákonné.

Magistrát již začal kvůli hrozbě nákazy koronavirem jednat s majiteli o pronájmu objektů, kde by dočasně ubytoval bezdomovce. Jedná také o místech, kde by postavil stany, a mění režim některých zařízení z nočního na celodenní provoz. Kvůli dodržování karantény chce město dočasně ubytovat několik set lidí bez domova.

 

Právě se děje

Další zprávy