Ministryně Maláčová chce personálně posílit úřady práce a sociální správy, očekává nápor žádostí

Úřady práce a sociální správa očekávají v příštích týdnech kvůli dopadům koronavirové krize statisíce žádostí o různé dávky a příspěvky. Ministerstvo práce plánuje obě instituce posílit a přesunout do nich část svých pracovníků. Uvedla to ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní se jen ve středu počet registrovaných uchazečů o práci proti úterku zvedl o třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně Jana Maláčvá

Ministryně Jana Maláčvá | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Bude to obrovský nápor v řádu statisíců žádostí na obou institucích,“ uvedla Maláčová. Úřady práce podle ní budou muset evidovat větší počet uchazečů o práci, vyřizovat mimořádné dávky pro lidi v nouzi či příspěvky zaměstnavatelům na mzdy z kurzarbeitového programu Antivir. Sociální správa pak musí zajistit vyplacení ošetřovného a nemocenských.

‚Pokud se chce někdo soudit, bude to zábava na 50 let.‘‎ Spor o odškodné kvůli koronaviru očima právníků

Číst článek

Ve středu se do evidence nezaměstnaných nechalo zapsat 2790 lidí. Ve srovnání s úterkem je to o tisícovku víc. „Je to o třetinu větší nápor, než je standard,“ podotkla ministryně.

Na ministerstvu práce by mělo od ledna být 1530 míst, z nich 150 připadá představeným a vedoucím. V České správě sociálního zabezpečení by mělo být 8635 pozic a v úřadech práce 11 834. Obě instituce si už dřív stěžovaly na to, že se jim nedaří všechna místa obsazovat.

„Státní tajemnice ministerstva prověřila, zda je možné pracovníky ve státní službě na ministerstvu práce přesunout na agendu úřadu práce a ČSSZ,“ uvedla Maláčová. Senátorům řekla, že by se pracovníci ministerstva mohli do úřadů přesunout od 1. dubna.

Úřady nyní fungují v omezeném režimu. Otevřeno mají dva dny v týdnu na tři hodiny. Vyzývají klienty, aby s nimi své záležitosti vyřizovali na dálku telefonicky, e-mailem či poštou. Osobně je možné do poboček přijít jen po předchozí telefonické domluvě. Maláčová v Senátu řekla, že dala pokyn k nákupu látkových roušek pro zaměstnance resortu. Úředníky, kteří přicházejí do styku s lidmi, by měla chránit také plexiskla.

Elektronizace agendy

Ministerstvo podle své šéfky zmapovalo to, které věci je nezbytné v úřadech vyřizovat a které se dají odložit. „Budeme se snažit v tuto chvíli vše soustředit na ty nezbytné agendy, aby nikdo, kdo má nárok na finanční podporu státu, nezůstal bez peněz,“ dodala Maláčová.

Uvolnit ruce má úředníkům i to, že by pro příští čtvrtletí nemuseli přehodnocovat výši vyplácených příspěvků na bydlení, přídavků na děti a zvýšení u příspěvků na péči. Návrh zákona ve čtvrtek schválila vláda. Aby začal platit, musí ho ještě přijmout Parlament a podepsat prezident.

Podle ministryně se úřady snaží agendu také elektronizovat. Ministerstvo testuje nyní webovou aplikaci, která by se měla napojit na informační systém zaměstnanosti. Mělo by to usnadnit vyřizování příspěvků na mzdy zaměstnavatelům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme